Hopp til innhold

Er du klar for sesongstart? FAQ

Det nærmer seg sesongstart og under har vi besvart de mest stilte spørsmålene. Har du lest alt under, men sitter igjen med spørsmål? Send oss en mail på freeski@skiforbundet.no.

Korona og smittevern
NOR Freeski Cupen er et toppidrettsarrangement og kan således gjennomføres med dagens restriksjoner. Det vil imildertid være en rekke smitteverntiltak for at vi skal kunne gjennomføre en trygg konkurranse. Per nå planlegges det for at det vil være krav om at alle deltakere (og eventuelt også støtteapparat) må ta en hurtigtest på konkurransedager og treningsdager. Avhengig av situasjonen kan andre smittevernstiltak komme på kort varsel. 

Trenger jeg skilisens?
Skilisens er obligatorisk og et krav for å starte i konkurranser (årslisens freestyle eller engangslisens). Skilisens skal løses fra den dato løperen fyller 13 år. HER kan du lese mer om skilisens og hvorfor du trenger det. 

Alle barn som er medlem av lag tilsluttet Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) eller som deltar i organisert aktivitet i klubbens/lagets regi er forsikret gjennom Gjensidige barneidrettsforsikring fram til og med den datoen de fyller 13 år. Du kan lese mer om barneidrettsforsikring HER

Hva er forskjellen på årslisens og engangslisens?
Årslisens har forsikringsmessig dekning for konkurranse, trening, også egentrening og reise og opphold i forbindelse med renn (merk: skilisensen erstatter ikke en reiseforsikring). Engangslisensen har kun forsikringsmessig dekning i konkurransen man kjøper lisens for. Utøvere som skal delta i NOR Freeski Cupen eller NM må ha årslisens (se neste spørsmål). 

Les mer om de ulike lisenstypene til Norges Skiforbund HER.

Skal jeg ha årslisens eller engangslisens?
Skilisens er påkrevet for utøvere fra fylte 13 år for å kunne delta i terminfestede skirenn. Som freeski-utøver innebærer dette at du trenger årslisens for freestyle/freeski dersom du skal delta i NOR Freeski Cupen, NM, Europacup og Verdenscup kommende sesong. Skal du delta i Hovedlandsrenn og regionale og lokale renn er det tilstrekkelig med engangslisens, men vi anbefaler at alle utøvere kjøper årslisens, for å være dekket under både trening og konkurranse.  

Trenger jeg FIS-lisens?
Både NOR Freeski Cupen og NM er FIS-renn. Dette ble vedtatt på Skiforbundet sitt vårmøte i 2019 etter at nye kvoteregler i FIS ble vedtatt for Verdenscupen. Dette innebærer at alle utøvere som skal delta må inneha en FIS-lisens. Les mer om FIS-lisens og registrering HER

Jeg løste inn FIS-lisens i fjor, må jeg melde meg inn på nytt i år?
Nei, det trenger du ikke. Dersom du løste inn FIS-lisens i fjor, er det tilstrekkelig å betale den årlige avgiften i år. Dette blir sendt ut til alle klubbene via kretsen i etterkant av hver skisesong. 

Hvordan vet jeg om jeg er registrert i FIS?
Du kan søke opp deg selv i FIS-sine systemer HER. (NB! Husk engelsk skrivemåte, dvs. ae, oe, aa for æ, ø, å). Dersom du ikke finner deg selv kan du ta kontakt med oss på freeski@skiforbundet.no.

Merk: Det er hver enkelt utøver som selv er ansvarlig for å sjekke at de har blitt innmeldt i FIS til sesongen, og til å melde i fra den dagen de selv ikke ønsker å stå som aktive i FIS. Dette gjøres via klubb til kretsen som melder i fra til forbundet. 

Hva er nedre aldersgrense for FIS-lisens?
FIS-innmelding gjelder kun de utøverne som skal delta i NOR Freeski Cupen, NM, Europacup og Verdenscup kommende sesong. For sesongen 2021/2022 gjelder dette for utøvere født i 2008 og tidligere.

Kan jeg delta i NOR Freeski Cupen og NM selv om jeg ikke har blitt junior enda?
Nei det kan du ikke. Utøvere født etter 2008 kan ikke meldes inn i FIS.  Ettersom at NOR Freeski Cupen og NM er FIS renn, må vi følge nedre aldersgrense fra det internasjonale forbundet.

Hvilket format kjøres i NOR Freeski Cupen og NM? 
Under freeski sitt årlige høstmøte ble det vedtatt noen viktige regelendringer vedrørende formatet til kommende sesongs NOR Freeski Cup og NM. De kan du lese mer om HER.

Hva må jeg gjøre for å melde overgang til ny klubb?
Alle utøvere som skal konkurrere må være registrert i korrekt klubb. Dersom du skal bytte klubb må du fylle ut et overgangsskjema og sende til skikretsen som den nye klubben tilhører. Overgangsskjema finner du på skikretsen sin hjemmeside på www.skiforbundet.no

Er det karantenetid ved overgang til ny klubb?
Ja. Ved overgang fra et idrettslag/klubb i Norges Skiforbund til en annen, kan utøveren ikke representere det nye idrettslaget/klubben før han hun har stått som medlem i dette i minst 2 måneder. Det er derfor viktig at du fyller ut overgangskjemaer med en gang du finner ut at du skal bytte klubb og sender det til skikretsen som den nye klubben tilhører. Skikretsen endrer klubbfunksjonen i Min Idrett til riktig klubb og gir beskjed til oss i forbundet slik at vi får endret klubb i FIS-systemet.

Merk også at løperen ikke kan representere sitt nye idrettslag uten at de økonomiske forpliktelser til andre organisasjonsledd i NIF er gjort opp, jf. NIFs lov § 10-3. Se mer i Skiforbundets reglement (pkt. 203.2.2) HER

Terminliste for årets NOR Freeski Cup, NM og Hovedlandsrenn finner du HER og HER.

 Vi gleder oss masse til sesongstart! 

NIF-EPI03, 03
NSF - Nor Freeski