Hopp til innhold

Kanonsamling på TIS

Para-rekruttlaget i langrenn har hatt samling på TIS i Oslo. Onsdag til fredag kjørte vi vanlig samling mens helga var endel av Olympiatoppens talentsamling for unge Para-utøvere. Dette har vært en meget lærerik samling for både utøvere og trenere.

Det var klart for ny samling for rekruttlaget, denne gang på TIS/Sognsvann. Samling startet med testing av terskel og maks O2 for noen av gutta. Johannes hadde test 08.00 og dette kjente han på kroppen. Alexander ankom samtidig som Johannes, selv om han hadde test en time senere. Mens Johannes slappet av hadde Alexander gjennomgang av styrke/basisøvelser med Charlotte.


Alex får rettledning på riktig utførelse.... 

Resten av gjengen kom på ettermiddagen og Knut dro rett fra flyplassen og inn på testlabben, mens vi andre kjørte en rolig langtur på beina.  
Alle gutta leverte bra tester, det ser lovende ut med tanke på at dette kan bli en bra sesong.
På kvelden dro vi på Egon på Ullevål for middag, det var god stemning og vi husket heldigvis å betale for oss – noe vi nesten glemte i fjor…... Deretter dro gjengen «hjem» og tok kvelden med utforskning av innholdet på vinterens klespakke fra Bjørn Dæhlie.

Knut under O2-testen.... 

Torsdagens første økt besto av basisstyrke med Charlotte, hvor vi fikk bryne oss på nye øvelser og vi ser at det er mye å hente. Knut imponerte med stor grad av bevegelighet. Resten av laget har mye og lære av Knut på denne delen. Dagens andre økt besto av rolig langtur med hurtighet på rulleski, der vi fikk testa bremseferdighetene på en heller ujevn og hullete asfalt. Spesielt hardt gikk det utover Knut som fikk et heller ublidt møte med asfalten, da vi alle ga alt på hurtighetsdraga!


ikke alltid like enkelt å få kroppen i ulike posisjoner..... fra oppvarming med på basisøkt torsdag

Kvelden tilbragte vi på Fridays og kino med filmen Børning 2 til Hermanns store begeistring. Gjengen ellers var også fornøyd med valg av film og det ble en fin kveld.

Fredagen startet vel tidlig for enkelte, det var nemlig tid for det tradisjonelle testløpet på rulleski fra Plantasjen ved Hellerudsletta til toppen av Gjelleråsen, 4 km. Det var en spent gjeng som sto på startstreken, det var kun Johannes som tidligere hadde gjennomført dette testløpet. Vi kjørte på med jaktstart, hvor jentene fikk litt forsprang på gutta. Igjen gjorde alle en strålende innsats, hvor Johannes og Vilde satte bestenoteringer på for hhv gutter og jenter på distansen. Både utøvere og trenere var fornøyde med at gjengen enda en gang bekrefter at det legges ned et godt stykke treningsarbeid.


Starten går på testløpet for gutta... 

Med dette testløpet var den idrettsspesifikke delen av samlingen over.
Vi må bare nevne at selv om de fleste av oss er slitne og blir litt tause, så greier alltid Isabell å dra opp både humør og stemning i gjengen med sin positive energi og latter.

Vi fikk en god hvile etter testløpet før Kick-off samling med para-talenter på tvers av ulike idretter startet på ettermiddagen. Denne gangen var over 30 utøvere fra 8 Paralympics idretter samlet med sine trenere.  Etter første innledende sekvenser med Trond Pedersen og Arthur Koht fra Olympiatoppen ble vi utøvere delt inn i lag på tvers av idrettene, oppgave var å bli bedre kjent – vi skulle finne på et teamnavn og presentere hverandre i plenum i etterkant.
Etter middag var det Kahoot, hvor vi jobbet lagvis med ulike spørsmål fra Paralympics – det var en stor stemning i hele gruppa og trenerne greidde heller ikke la være og hive seg med på dette.

Lørdagen ble sparket i gang med 5-kamp med forskjellige øvelser alt fra balanse til hurtighet og presisjon, her jobbet vi i de samme lagene som vi ble delt inn i på fredag. Det er skikkelig motiverende å bli kjent med parautøvere fra andre idretter.

Klar til 5-kamp tidlig på lørdag i en tempertur som tilsier at vinteren er på vei.... 

Etter lunsj ble utøvergruppa delt i to, de stående utøverne fikk en teoribolk hvor Eirik Verås Larsen fortalte om treningsplanlegging og føring av treningsdagbok før Yvette og Iwonka hadde foredrag om helsefremming og skadeforebygging. Dette mens de synshemmede og sittende utøverne hadde basisøkt med Charlotte, Lene, Cato og Hilde. Etterpå byttet vi arena. Det er både spennende og viktig å få foredrag med tidligere utøvere som har mye erfaring, fordi de kan gi råd om treningsplanlegging og det mentale under konkurranser.

Under middagen på lørdag holdt Cato Zahl Pedersen foredrag som gikk på det daglige som funksjonshemmet og hvordan man skal nå målene sine – dette var veldig inspirerende og gir ekstra motivasjon framover.
Tre ting som oppsummerer Catos foredrag;
- Åpenhet og tillit er en avgjørende faktor for suksess.
- Å være idrettsutøver er et valg man tar og et valg man må stå for i hverdagen.
- Treneren er en støtte, men det er utøveren som er sjefen i egen satsning.


Glimt fra lørdagen 5-kamp..... samarbeid gjør oss gode... 

På søndagsmorgenen var vi i gang med fysisk aktivitet allerede 07:45, dette var en valgfri økt med ulike tema. Alle vi langrennsløperne valgte teknikk og motorikk.
Så var det igjen teoribolk med tre veldig interessante foredrag;
Anu, klinisk ernæringsfysiolog – Ernæring som prestasjonsvariabel. Hva vi spiser og når har en betydning for hvordan vi kan prestere.
Morten, landslagstrener i Svømmeforbundet hadde «fra nasjonalt til internasjonalt nivå» på sitt foredrag før idrettspsykolog Arne Gjørstad Riise overtok stafettpinnen og hadde samlingen siste foredrag; «stimulere til eget initiativ og ansvar i treningshverdagen»

Nøkkelord fra utøverne for å oppsummere denne samlingen som alle var veldig fornøyde med;
- Truffet mange nye hyggelige mennesker, gjennom interessante og bra foredrag har vi fått ny kunnskap om trening og kosthold, hvor viktig det er å utføre øvelser riktig, og at det trengs en dose tålmodighet i jobben mot å bli best.

Trenernes oppsummering etter helga;
Viktig med ny input og et målrettet innhold med stor kompetanse faglig og praksis med engasjerte foredragsholdere og instruktører har dette vært en fin og lærerik samling som har bidratt til økt kunnskap og utvikling for både utøvere og trenere.
Det er små miljø og vi innen Paralympics idrettene trenger å samarbeide og har mye og lære av hverandre.

Vi takker Olympiatoppen og alle bidragsytere for et bra initiativ  og godt opplegg og ikke minst alle utøverne som gjorde dette til en kjempeflott samlingshelg!

Flere bilder fra samlingen finner dere på våre Facebooksider, Skiforbundet FH 

Hele gjengen samlet 

NIF-EPI02, 02