Hopp til innhold

Historiens første Norgesleker ble en suksess

Norges Skiforbund har gjennomført tre fantastiske skidager på Lillehammer under Norgeslekene. Drøye 40 utøvere med utviklingshemming har vært i sving i alpinbakken og langrennsløypene disse dagene, hvor idrettsgleden definitivt har vært i sentrum.

Norgesleker er nasjonalt arrangement for mennesker med utviklingshemming som ble arranget for første gang 21.-24. mars. 
Det er Norges Idrettsforbund (NIF) som eier dette arrangementet og vi som Særforbund bistår i teknisk gjennomføring. 
I Norgesleker 2024 deltok utøvere i følgende idretter, foruten langrenn og alpint; innebandy, skøyter - kortbane, klatring og truger. 

Alpint hadde sin konkurransearena i Kanthaugen/Olympiaparken Snøpark, mens langrenn hadde base på Birkebeineren Skistadion, skiskytterarena sammen med Friidrettsforbundet som er ansvarlige for trugektiviteten. Dette gjorde sitt til at vi fikk samlet mange som heiet hverandre fram både under selve gjennomføringen av øvelsene og på medaljeseremoniene

Både langrenn og alpint hadde tre konkurranser, langrenn med distanserenn over 3 eller 5 km, sprint og stafett, mens alpint hadde slalåm, storslalåm og parrallell slalåm på sitt program. 
Konkurransene gikk på ulike arenaer, men vi hadde hver dag felles medaljeseremoni oppe på langrennsarenaen. Dette ble flott begivenheter hvor alle ble hyllet med fanfarer fra tilstedeværende korps, og masse heiarop fra andre utøvere, ledsagere og publikum, takk til Marie Øien som holdt tak i alle medaljeseremonier og skapte flotte rammer rundt dette. 

 

På torsdagen besøkte NIF sin gjestegruppe begge arenaer og var en solid gjeng som sørget for god stemning og heiarop. Fungerende idrettspresident, Bård Arne Dalhaug delte ut medaljer for dagens øvelser. 
Fredagens seremoni var nok høydepunktet for mange av deltakerne, da delte Magni Smedås og Øystein "Pølsa" Pettersen ut medaljene til glade vinnere og de tok seg også tid til å slå av en prat med flere av deltakerne. 

Deltakerne fra store deler av Norge, fra Stavanger i sør til Trøndelag i nord. Som vanlig når disse utøverne treffes er det full innstas og masse idrettsglede.

"I alpinbakken fikk deltakerne bryne seg på flotte løyper med flere tekniske elementer som lang svinger, hårnåler og vertikaler. Innsatsen er det ikke noe å si på, her kjøres det  hardt og med stor selvtillit som gir supre resultater og slike renn hadde ikke vært mulig uten vår tekniske arrangør Rena Alpint som har gjennomført på en måte som ivaretar målgruppen på den aller beste måten" sier Fredrik Hald, som innehadde rollen som TD og
roser også Olympiaparken for god service og flotte forhold i bakken. 

På langrennsstadion fikk også utøverne sitt å bryne seg på, løypa kunne se lett ut, men de fleste fikk kjenne på at det under utfordrende forhold ikke var så mye gratis og få på distanse konkurransene.

Sprint er actionfylt med tette dueller og litt dramatikk med fall er noe som hører med, intet untak her heller. Noen fikk smake på den bitre karamellen med å gå på "snørra" når man trodde alt var under kontroll...
Litt surt der og da, men med god idrettsånd ble alle konkurrenter gratulert. Stafett er alltid spennende, nå går man for laget og ikke bare seg selv.  Hele 9 lag var på start på siste konkurranse dag. En flott avslutning på fine dager.

 

 Det blir ikke gode arrangementer uten at noen trekker i trådene og tilrettelegger, vi må rette en stor takk til Cato Andre Granseth, som var en bauta med full kontroll på langrennstadion med en håndfull hjelpere dro dette i land på best mulig måte sammen med en solid arbeidsinnsats av TD, Morten Sundal. Lars Nes i Olympiaparken sørget for flotte løyper.

Viktige brikker er også tidtaker for resultatlistene er viktige, og Simen Granvold fra EQ-timing hadde full kontroll her. Speaker Thomas Mølstad loset oss stødig gjennom arrangementet både under konkurransene og på premieutdelingen. 
Takk til frivillige med Anders i spissen som sørget for god steming med pølser, saft og kaffe i "Birkebeiner-leiren" og ellers bidro med stort og smått. 

Til slutt en stor takk til alle deltakerne som med sin entusiasme, engasjement og evne til å utstråle idrettsglede var med på å skape minneverdige dager på Lillehammer. Gleden og samholdet vi opplever i bakken eller løypa og i målområdet er enorm og gir oss en god dose med inspirasjon og felles glede.
Vi kommer alle til å se tilbake på Norgeslekene 2024 på Lillehammer med stor glede og takknemelighet. 

Resultater fra Norgesleker finner du på våre nettsider; 
Langrenn     Alpint

Bilder i denne saken er tatt av Norges Skiforbund og Norges Idrettsforbund

Noen flere bilder fra arangementet;  det vil komme flere bilder etterhvert både fra Skiforbundet og Idrettsforbundet. Linker til fotoalbum vil bli lagt ut her når det er klart. NIF-EPI01, 01