Hopp til innhold

Ola Keul

Historisk TV-satsning på paraidrett hos NRK/TV2

TV-seere over hele verden gis nå muligheten til å oppleve folkefesten og de enestående prestasjonene når Lillehammer 2021, VM i snøsport for parautøvere, skal produseres og sendes på NRK/TV2.

Det felles mesterskapet for snøidrettene langrenn, skisyting, alpint og snowboard er en del av den nye TV-avtalen hvor Norges skiforbund (NSF) har solgt TV-rettighetene for alle skirenn som arrangeres i Norge til NRK, som vil samarbeide med TV2.  

– I forhandlingene har det vært viktig for Norges Skiforbund at NRK produserer og sender fra dette mesterskapet sammen med TV 2, sier generalsekretær i Skiforbundet, Ingvild Bretten Berg, som har ledet TV-forhandlingene for forbundet. 

Fra 7. februar 2021 og de fjorten dagene mesterskapet varer, skal NRK/TV2 produsere og sende daglig fra konkurransearenaene på Birkebeineren skistadion og Hafjell alpinsenter. Det investeres store ressurser i produksjonen, og i omfang og kostnad er det en historisk TV-satsning på paraidrett. 

– Dette gleder vi oss stort til å vise fram, og det blir en av våre største satsninger denne vinteren. Norge har så mange fantastiske utøvere som virkelig fortjener denne oppmerksomheten. Det er bare å glede seg til VM-festen på hjemmebane, sier Egil Sundvor, redaktør i NRK Sport. 

Enestående prestasjoner
Norges Skiforbund har prosjektansvaret for mesterskapet, og samarbeider tett med Norges Skiskytterforbund, Norges Brettforbund og Stiftelsen VI. Det er de to lokale arrangørselskapene Lillehammer Olympiapark AS og Hafjell-Kvitfjell Alpin AS som vil være tekniske arrangører av VM-konkurransene.
– Vi er superentusiastiske over at NRK, sammen med TV2, skal være med å løfte para-vinteridrett til et nytt nivå. Det fortjener både utøvere og ikke minst publikum, som vil komme tett på de enestående prestasjonene, sier leder for Lillehammer 2021, Ola Keul.

Stor inspirasjon 

Birgit Skarstein. Foto: NTB

Birgit Skarstein, som både er sommer- og vinterutøver, gratulerer NRK/TV2. 

– Gratulerer til NRK/TV2 for rettighetene til VM på Lillehammer, og ikke minst til publikum i hele landet som får ta del i både sporten og folkefesten! Som utøver er det jo veldig stas å få vise hva vi driver med, og jeg håper det kan inspirere og engasjere spesielt barn og unge, uttaler Skarstein. 

Jesper Saltvik-Pedersen, som i vinter dominerte verdenscupen i alpint, er i hardtrening frem til vinterens VM. 
– Lillehammer 2021 er vinterens store høydepunkt og jeg gleder meg! Etter en god samling på snø på Folgefonna tar vi nå en liten ferie med mye barmarkstrening før vi fortsetter oppkjøringen i august. Det er viktig for arrangementet og paraidretten, og en stor inspirasjon, at NRK og TV2 sammen satser på VM. Vi skal gjøre vårt beste for å skape noen gode øyeblikk for TV-seerne, sier Saltvik-Pedersen. 

Om mesterskapet:
Til VM i snøsport for parautøvere, som holdes på Lillehammer og Hafjell i februar 2021, samles for første gang verdens beste innen alpint, langrenn, skiskyting og snowboard til et felles verdensmesterskap. VM 2021 skal gi varig verdi, skaper nye idrettshelter og muliggjøre prestasjoner i ypperste verdensklasse for verdens beste parautøvere. 

Mesterskapet er tildelt Norge av Den internasjonale paralympiske komiteen (IPC), og er det største idrettsarrangementet for parautøvere siden Paralympics i 1994. Budsjettet er 27 millioner, finansiert av Kulturdepartementet og Stiftelsen VI, sammen med Lillehammer og Øyer kommuner og fylkeskommunen. I forkant av mesterskapet skal det gjennomføres tre World Cup-konkurranser («prøve-VM´er»), og det samlede antallet konkurransedager er omlag 40. 

NIF-EPI03, 03
NTB