Hopp til innhold

Kull 1 & 2 fra morgendagens skiledere, med prosjektansvarlige. Foto: Kathrine Baldishol

Kull II Morgendagens Skiledere i gang

Morgendagens Skiledere var samlet for en innholdsrik helg på Ullevaal Stadion.

Morgendagens skiledere har i helgen hatt sin første samling for 2020. Kull 1 som er inne i sitt siste år på kurset har en spennende tid foran seg og flere har allerede begynt å oppnå sine mål. Det var også introduksjon av et nytt kull, i motsetning til kull 1 som består av bare kvinner har kull 2 også med yngre menn i prosessen.

Det hele startet på MEETs lokaler på Ullevaal Stadion. Åpningen besto av en leksjon om idrettens organisering av professor ved NIH, Dag Vidar Hanstad. Det var et interessant foredrag om den norske idrettsmodellen og hva den går ut på.

–Selv om dere sikkert vil bli trenere og ledere på toppnivå i norsk idrett, så er det de der som er den viktigste delen av den norske idrettsmodellen, forteller Dag Vidar mens han viser en film av skiglade barn.

Han forteller videre om viktigheten rundt det å dele kompetanse på tvers av idrettsgrener og idrettstinget som er med på å bestemme lover og regler for idrettsnorge.

–For at de beste skal bli bedre og flere er det viktig at kompetansen deles på tvers av idrettene i Norge, dette gjør at vi får en større bredde i norsk idrett, sa Dag Vidar.

Avslutningsvis tar han også opp paraidretten, etter vedtak fra 2007 har alle særforbundene ansvar for sin paraidrett og dette har ført til et betydelig økonomisk løft og økt satsing fra olympiatoppen.

Equinor og lederskap

Morgendagens skiledere har et tett samarbeid med Equinor og benytter seg av deres lederutviklingsstrategi. Equinor stiller derfor med to representanter og foredrag om lederskap. Lena Hansen som er sponsoransvarlig presenterer samarbeidet mellom Norges Skiforbund og morgendagens skiledere før hun gir ordet videre til sin forskerkollega Emil Smilden.

Smilden snakker videre om hvor viktig samarbeidet med Norges Skiforbund er og at det er viktig for en stor aktør som Equinor å drive aktiv sponsing av prosjekter som dette for å ha et godt omdømme.

–Det er viktig å utfordre seg selv, dele erfaringer og det er mye støtte og sikkerhet å finne i mentorer og veiledere. Man må heller ikke glemme å ha selvinnsikt i det man driver med, forteller Smilden.


Fra venstre: Ida Sandin, Monika Kørra, Kari Mørkved Sylten, Anne Cathrine Enstad og panelleder Brit Baldishol. 

På slutten av kvelden blir det satt sammen et panel fra kull 1 hvor de presenterer deres reise så langt og hvilke mål de har med prosjektet. Panelet består av Monika Kørra, Kari Mørkved Sylten, Anne Cathrine Enstad og Ida Sandin. Panelet er ledet av Brit Baldishol, utviklingssjef for langrenn.

Monika Kørra forteller at hennes mål var å bli trener for juniorlandslaget i langrenn, en stilling som ble ledig bare et halvt års tid etter hun begynte på kurset for et par år siden. Med støtte fra sin mentor i prosjektet tok hun sjansen og søkte allerede da, i dag er Monika den eneste kvinnelige treneren på landslagsnivå innen vintersport.

Under VM på Konnerud tok en av hennes utøvere gull og knuste seniorene i sprinten.

–Det er viktig å tenke på alle som har tatt del i hans karriere fra starten av, det er mange som skal ha ære for denne medaljen, ikke minst utøveren selv som legger ned mye hardt arbeid for å bli så god. Som kvinnelig trener tror jeg likevel man setter seg i respekt hos de mannlige trenerne.

Samling: dag 2

Lørdagsmorgen var det tid for ny samling på skiforbundets kontorer. Mens kull 2 får gjennomgang av prosjektet de nå har tatt fatt på og blir kjent med hverandre har kull 1 foredrag om risk management av Petter Kapstad, senior specialist risk manager i Equinor.

–Som ledere er det viktig å gå foran, ikke bare se trusler, men også muligheter. Dette må gjøres på en proaktiv måte. Det som allerede har skjedd er historie, ledere vil se muligheter og hva som er foran dem. Helhetlig risikostyring vil ha verdi uavhengig om det gjøres for et industriselskap, en stat, et departement eller et forbund.

Etter foredraget om risikostyring slipper skiforbundets egne til, organisasjonssjef Øistein Lunde og kommunikasjonssjef Espen Graff. Øistein tar for seg risikokartlegging i hver enkelt gren og i forbundet generelt, mens Espen tar opp ulike case om ulike situasjoner.

–Det er viktig å jobbe målrettet og systematisk mot saker som kan oppstå, det er også viktig å ha ulike beredskapsgrupper klare for ulike situasjoner. Når krisen inntreffer er det viktig å inkludere folk utenfra med en tilstrekkelig distanse til krisen. En person som kan bidra til å gi informasjon og støtte rundt situasjoner, sa Espen.

Deltakernes tanker rundt prosjektet

Ida Sandin, hovedtrener for Bærumssvømmerne (Kull 1)

–Dette programmet har gitt meg store muligheter i forhold til eget forbund. Jeg fikk en fot innenfor, og det har åpnet flere dører. Jeg har nå fått vise hvem jeg er og hvilke styrker jeg har kunnet bidra med.

Den svenske jenta har tidligere langrennstrener, Vidar Løfshus som mentor og kan fortelle om et godt samarbeid og en mann hun har lært mye av, til tross for at han er veldig opptatt.

–De som kommer fra skisporten har nok hatt mer utbytte av samlingene enn meg, men jeg føler fortsatt at det har en svært positiv effekt for meg og min utvikling som trener forteller Ida videre.

Synne Dyrhaug, aktuell som medieansvarlig for SkiTour 2020 (Kull 2)

–Jeg har lyst til å utvikle meg som leder, det er også veldig fint å få møte så mange mennesker som har det samme ønsket og målene som en selv. Jeg ser frem til å dele erfaringer og nye utfordringer i årene fremover.

Henning Olsbakk, salgsansvarlig Norges Skiforbund (Kull 2)

–Jeg meldte meg på kvelden før fristen gikk ut, det var ganske spontant. Jeg håper likevel dette kurset kan være positivt for meg og min utvikling som leder. Ser også frem mot å knytte et større nettverk innen idrett og næringsliv. 

NIF-EPI02, 02