Hopp til innhold

Amund takker for seg

Telemarking og landslagsutøver Amund Møster Haugen legger opp etter fem år i verdenscupen.

 – Det blir en stor overgang. Åra på laget og i miljøet har uten tvil forma meg som person. Jeg har lært ekstremt mye om meg selv og møtt folk jeg aldri ville vært foruten. Jeg føler meg utrolig privilegert som har fått lov til å satse på telemark. Det har vært noen fantastiske år, sier Amund.

Amund debuterte i verdenscupen i 2015 og ble tatt ut til rekruttlandslaget samme år. De tre siste sesongene har han kjørt på det norske Telemarklandslaget.

Start og avslutning på Rjukan

23-åringen fra Austbygd i Telemark kjørte sitt siste verdenscuprenn på heimebane i Rjukan/Gausta denne sesongen. Det var også her eventyret starta, 16 år tidligere.

– Å kjøre med laus hæl ble et naturlig valg for meg som barn ettersom familien min og den lokale skiklubben, Fjellguten Skilag, har lang tradisjon med telemarkski. Sporten ble så klart ekstra spennende da skiklubben fikk tildelt verdenscup på Rjukan for første gang i 2004, sier Amund.

Far til Amund, Sigmund Haugen, er også en av initiativtakerne bak den tradisjonelle verdenscupen på Rjukan, som ble arrangert for 17. gang denne sesongen.

– Karrierens beste og verste opplevelser er fra Rjukan. Det fineste minnet var VM i 2019. Det verste var i år da jeg tryna ut fra start. Men samlet sett, med familie og kjentfolk til stede, er det ingenting som kan måle seg med arrangementene på Rjukan, sier Amund.

Ferdig utdanna og i full jobb  

Etter VM-sesongen 2019 fullførte Amund utdannelsen i maskinteknikk fra Kongsberg fagskole.  

– Det var et fulltidsstudium over to år som krevde mye. Ved siden av skisporten var det tøft å kombinere. Jeg måtte prioritere beinhardt, sier Amund.

Rett etter utdannelsen fikk han tilbud om jobb som service ingeniør hos sin nåværende arbeidsgiver, Scana skarpenord. 

– Å kombinere jobb og satsning har gått veldig fint. Det er takke være en god avtale mellom meg og arbeidsgiver om fri og permisjon til ski og trening. 

Men med jobb som idrettsutøver og service ingeniør på plattform har det blitt mindre tid til familie og venner hjemme. 

– Nå som jeg legger skiene på hylla og takker for tiden min som landslagsutøver er det muligheten til å kunne tilbringe mer tid hjemme jeg gleder meg mest til. 

Se intervjuet og sammendrag fra karrieren til Amund på Ski-TV.  

NIF-EPI02, 02
NSF