
OL gir randoneeløft
Randonee-familien jubler etter å ha blitt en del av vinter-OL. Allerede i 2026 stiller utøverne til start under lekene i Cortina og Milano.
– Randonee er fra sesongen 2022/23 blitt en av de prioriterte idrettene til Olympiatoppen fram mot OL i 2026, noe som blir en stor styrke for toppsatsingen til randonee i årene framover, sier sportssjef Martin Hanem Bartnes.
Et viktig grep rundt økt satsing er ansettelsene av Ove Erik Tronvoll (landslagstrener) og Martin Hanem Bartnes (sportssjef).
Tre OL-øvelser venter i Italia-OL: Sprint kvinner, sprint menn og miksstafett.
– Sprint er en god øvelse sett med norske øyne. Hans-Inge Klette har både annen- og tredjeplass fra World Cup sist sesong og ble nummer tre i sammendraget. På kvinnesiden har Ida Waldal vist sterke takter i U18-klassen med to gull i EM. Det blir spennende å se hva hun kan få til under årets U20-VM. Det skal bli spennende å følge utviklingen til Klette, Waldal og resten av landslaget fram mot OL, sier Bartnes.
Randonee ønsket også en individuell konkurranse på OL_programmet. Målet er å få den med på OL-programmet i 2030.
Slik foregår randoneeøvelsene i OL:
- Sprinten gjennomføres mye likt som en langrennssprint med prolog, kvart-, semi- og finale. Traséen er en rundløype som inneholder gåing oppover, ski på sekk og nedkjøring. Løpstiden er ca. 3 min. Dette er en fartsfylt øvelse, der utøverne må være gode i alle momenter innen randonee, både skiteknisk og raske bytter.
- Miksstafett består av én utøver fra hvert kjønn, der de går to etapper hver av ca. 6-7 min. Løypa inneholder både gåing oppover, ski på sekk og nedkjøring. Dette er en relativt ny øvelse som er både fartsfylt og intens.
I tre sesonger framover skal World Cup-finalen i randonee gå i Tromsø.
– Der vil det bli produsert TV-bilder med kombinasjon av fjord, fjell og randonee. Dette sammen med satsningen frem mot OL vil forhåpentligvis vil være med å løfte randonee interessen betraktelig i Norge, sier Bartnes.