Hopp til innhold

Om telemark

Telemark – den artigste og mest utviklende aktiviteten vinterstid! Med fri hæl er mulighetene mange, både i og utenfor løypene. Oppover og nedover. Svinger, hopp og reiplykkje; fjellturer og løssnø. Det er skileik, samtidig er det også skikjøring i verdensklasse. For barn, undom og voksne. Med telemarksi kan du gjøre alt – alt på ett par ski!

Telemarkløyper kan inneholde mange elementer og stor variasjon. Det konkurreres i Telemark storslalom, klassisk, klassisk sprint/parallell og fjelltelemark. Dette mangfoldet krever tilrettelegging av gode anlegg. Svinger, avstand, rytme og variasjon, utnytting av terreng, bratte og flate parti er utfordringer for løypestikkeren.

Det skal også tas hensyn til plassering av de ulike elementene i løypa. For å få ei god telemarkløype er det viktig å lage gode momenter plassert hensiktsmessig i forhold til terreng og føreforhold.

Telemark er en momentidrett, og det er dette, i tillegg til stilen, som skiller telemark mest fra andre skiidretter. Hopp, reiplykkjer, kuler og doseringer bør lages i god tid før trening og renn, slik at de får satt seg skikkelig.

Lykke til!

NIF-EPI02, 02