Hopp til innhold

Om randonee

Konkurranser

Randonee som konkurranseform ble innlemmet i NSF 01.01.2011. Det første moderne rennet i Norge, ble arrangert i Hemsedal i 2005. I randoneerenn er det alltid fellesstart (utenom sprint), og det konkurreres på tid. Løperne bruker feller når de går opp, så blir disse tatt av på toppen før man kjører ned igjen. I de bratteste partiene i løypa er det lagt inn tekniske partier hvor man skal ha skiene på sekken og løpe oppover med staver.

I de mest utfordrende løypene bruker man både stegjern og klatresele. Løperne har alltid på seg sekk som skal inneholde søkestang, spade, vindtette klær, fløyte og redningsfolie. Skredsøkeren skal være festet på kroppen til enhver tid.

Øvelser

De ulike øvelsene innen randonee er sprint, individuell, lagkonkurranse, stafett og vertikal. Sprinten arrangeres med prolog og påfølgende heat. Individuell er den klassiske øvelsen hvor man har flere oppstigninger og nedkjøringer. På lagkonkurransen går to og to sammen, også her er det flere oppstigninger og nedkjøringer.

Stafetten har fire etapper for herrer og tre for damer. Den går over en relativt kort løype, der alle elementene er med; feller av, feller på og ski på sekk. Øvelsen vertikal er motbakkeløp på ski. Her konkurreres det enkelt og greit i å komme først til toppen.

NIF-EPI02, 02