Hopp til innhold

Relevant utstyr

Det internasjonale skiforbundet FIS har utarbeidet en oversikt over krav til konkurranseutstyr for FIS-konkurranser, denne oversikten finner du HER. For lek, trening og konkurranser på lavere nivå anbefaler vi følgende:

FREESKI

Generelt
Nybegynnere og unge utøvere trenger ett par gode ski som er egnet for freeski. Bindingen bør være montert midt mellom tuppene på skiene, skiene bør ha passende lengde og vekt i forhold til utøveren. I tillegg til ski er det påbudt med hjelm og anbefalt med ryggplate for å øke sikkerheten til utøverne. Det viktig at utøverne får god kunnskap om vedlikehold av utstyr og utvikler rutiner for smøring, vedlikehold av bindinger, kanter og såler.

Når utøver blir eldre og går opp i juniorklassen anbefales det at utøveren har to par like ski, slik at det kan foretas et bytte dersom utstyret blir skadet. Dette er spesielt viktig under konkurranser. 

Relevant utstyr

  • Ski: Vi anbefaler ski med tupp i begge ender. Lengden på skiene avhenger av preferanser for den enkelte utøver, fremfor fastsatte mål i sammenheng med høyde og alder. 
    Skal utøver trene og/eller konkurrere i half pipe bør utøver ha et par ski til som er egnet til half pipe og som har skarpe kanter. 
  • Sko: Det er viktig å velge en sko som har en flex som er tilpasset sin egen vekt og alder. Det betyr at skoen ikke skal være for myk eller for stiv.
  • Staver: Vi anbefaler bruk av staver, men spesielt for de yngre er det vitkig å leke på ski uten staver.
  • Sikkerhetsutstyr: Vi anbefaler alle å bruke hjelm, briller og ryggplate når man befinner seg i et alpinanlegg eller med ski på beina. Flere skianlegg har påbud om hjelm i sine anlegg. 
NIF-EPI02, 02