Hopp til innhold

Om freeski

Freeski består av grenene slopestyle, big air og halfpipe.

For å lykkes med utviklingen av et freeskianlegg/en snowpark må anlegget skape et felles fokus og forståelse av brukerne. Brukerne av en snowpark kan deles inn i tre hovedbrukesgrupper basert på deres ferdighetsnivå og hvordan de bruker parken:

  • Profesjonelle brukere – de som bruker parken ofte og som har et høyt ferdighetsnivå
  • Viderekomne brukere – de som bruker parken ofte og som har et middels høyt ferdighetsnivå
  • Nybegynnere / litt øvede – de som ikke bruker parken så ofte og samtidig har et lavt ferdighetsnivå.

Denne inndelingen av brukere bør ligge til grunn for etablering, design, bygging, vedlikehold og sikring, og som følge av dette kategorisering av linjer og elementer som blå, røde og svarte.

Brukere av snowparks velger først og fremst det anlegget de mener er best egnet til å skape opplevelsen de ønsker og brukerverdien de søker. Bruksverdien til en snowpark avgjøres typisk sett av fornøyelsen og gleden brukerne opplever før, etter og i løpet av tiden de står på ski sammen med andre. Selv om brukerne generelt sett kan sies å ha et ønske om at det å besøke en snowpark resulterer i gode opplevelser der de kan slappe av, omgås med venner og utvikle egne ferdigheter, så er det nettopp det at en snowpark er utfordrende og lar brukerne utvikle sine evner som er det viktigste for viderekommende og frekvente brukere av snowparks. For å tilfredsstille denne gruppen, men også mindre frekvente og erfarne brukere må anlegget tilby et snowpark-produkt med et fullt spekter av ulike egenskaper og elementer fra lav til høy vanskelighetsgrad.

Disse egenskapene kan kategoriseres og prioriteres ut fra hva anlegget  tilby, hva det bør tilby og hva det kan tilby. Det, samt hvordan man kan skape brukerinvolvering i utviklingen av en snowpark kan du lese mer om HER.

NIF-EPI02, 02