Hopp til innhold

Om alpint

Konkurranser

Alpine konkurranser som er valgt i FIS World Cup, FIS alpint verdensmesterskap og Olympiske Vinterleker består av ti øvelser: Fem øvelser for damer og fem øvelser for herrer.

 

Tilleggsøvelser som parallellslalåm og (Utslag-Knock-out) slalåm/storslalåm blir utformet i ulike varianter som alpine øvelser. Reglene er de samme for damer og herrer, men løypene kan være ulike. I alle tilfeller måles tiden med hundredels sekund nøyaktighet. Like tider med samme plassering godkjennes.

Alpine øvelser er

Utfor

Utfor har de lengste løypene, størst høydeforskjell og høyeste hastighet. Utfor inkluderer utfordrende svinger, hopp og glistrekk. Det er obligatorisk med treningsdager før rennet. Høydeforskjeller fra 450-1100 meter Hver løper kjører en omgang i en løype. Løper med den raskeste tiden er vinner.

Super- G

Super-G betyr superstorslalåm, og er en øvelse som kombinerer hastigheten fra utfor og med mere presise storslalåmlignende svinger.Løypa er kortere enn utfor men lengre enn storslalåm. Super-G inneholder høyhastighetssvinger, hopp og glistrekk. Høydeforskjeller fra 400 -650 meter. Antall svinger er fra 6-10% av høydeforskjellen fra start til mål. Hver løper kjører en omgang i en løype. Løper med den raskeste tiden er vinner.

Storslalåm

Storslalåm kan være “lik” slalåm med færre svinger og litt større og jevnere svinger enn slalåm. Storslalåm kan også være en form for “mini” super-G . Antall svinger er 11-15% av bakkens høydeforskjell fra start til mål. Høydeforskjeller fra 250-450 meter.Hver løper kjører to omganger i to ulike løyper i samme bakke. Begge omganger kjøres samme dag med en omgang om formiddagen og andre omgang på ettermiddagen.Tidene legges sammen og løper med den raskeste tiden sammenlagt er vinner.

Slalåm

Slalåm har den korteste løypa og hurtigste svinger. Antall svinger er 30-35 % av høydeforskjellen fra start til mål. Høydeforskjeller fra 120-220 meter.Avstand mellom svingene er fra 6-13 meter.Hver løper kjører to omganger i to ulike løyper i samme bakke. Begge omganger kjøres samme dag med en omgang om formiddagen og andre omgang på ettermiddagen. Tidene legges sammen og løper med den raskeste tiden sammenlagt er vinner.

Kombinasjon

Klassisk kombinasjon består av utfor og to omganger slalåm. Tidene legges sammen og løper med den raskeste tiden sammenlagt er vinner, eller rennpunkter fra begge øvelsene summeres. Laveste rennpunkter gir vinneren. Super-kombinasjon består av enten utfor eller super-G og en omgang slalåm. Tidene legges sammen og løper med den raskeste tiden sammenlagt er vinner. Super-kombinasjon ser ut til å være den mest aktuelle kombinasjonsformen.

NIF-EPI01, 01