Hopp til innhold

Ironman

Ironman-testbatteriet ble opprinelige utviklet i våren 2002 for herrer landslagene (World Cup, Europa Cup, og Junior lagene).

 Ironman 2021

Da nærmer vintersesongen seg med stormskritt og landslagene er ferdig med Ironman testene. På grunn av fortsatt pågående pandemi, viser det seg krevede å gjennomføre Ironman på en forsvarlig måte relatert til smittevern. I den forbindelse gjennomførte klubber test i egen regi vår og høst 2021. I hensyn til dagens situasjon vil det også være begrensninger i tiden som kommer.

Landslagene gjennomførte sine høst-tester, i starten på august.

Skigymnasene er i gang med sine, og det testes fra NSF sentralt gjennom høsten. For å begrense situasjoner der smitte kan oppstå, tester alle skigymnas hver for seg. Testen gjennomføres i de treningsgruppene utøverne følger i hverdagen. Det er innført strenge rutiner i forhold til hygiene og renhold mellom alle øvelser. 

Test datoer skigymnas:

25. august: Persbråten

27. august: Narvik

30. august: NTG Bærum/ Trønder

3. september: Dønski

3. september: Oppdal

7. september: NTG Geilo/Gol

10. september: NTG Lillehammer

12. september: Voss 

13. september: Wang /Snølaget

22. september: Trysil

For klubb og U16 vil det ikke arrangeres noen felles tester denne høsten. Det oppfordres til at alle klubber, kretser gjennomfører Ironmna i lokal regi, med de smitteverns tiltak som foreliger fra FHI og NSF.

FHI

NSF CORONA VEILEDER

Hensikten var å evaluere det generelle fysisk grunnlag som er nødvendig for å konkurrere på topp nivå i alpint samt å sette en mer offensiv, nesten konkurranse likt preg på testing.  Siden det tiden har Ironman begynte å bli brukte av flere miljøer i Alpin-Norge.  Samtidig har hensikten for Ironman vokste til å innebære det følgende:

  • Test det generelle fysiske grunnlag som er nødvendig for å bli en toppalpinist.
  • Sett fokus på generell, allsidig grunnlagstrening for yngre løpere.
  • Skap motivasjon for trening ved å gi et system med målsetting og feedback på både langsiktige og kortsiktige mål.
  • Legg prestisje i å være i god fysisk form.  Ironman skal være et ledd i et system som skaper en offensiv, grensesprengende treningskultur.
  • Skap en ”historikk” i resultater gjennom å føre opp rekorder på enkelte tester og sammenlagt score.
  • Skap et balansert og allsidig perspektiv på trening.  Vi trener ikke bare for idrettens skyld, men også for å øke livskvaliteten.
  • Testdagen i seg selv skal være en god treningsøkt.
  • Testene skal være enkle, lett gjennomførbare og tilgjengelige over hele landet.

Når Ironman begynte å bli brukte av aldersgrupper yngre enn det som var det opprinelige målgruppen, noen tilpasninger var nødvendig.  Dette førte til utvikling av Ironman Jr. for yngre alpinister. Samtidig som Ironman Jr. skulle være tilpasset yngre utøvere så skulle den definere en fornuftig progresjon mot standard testen Ironman.

TestProtokoller Protokollvideoer

NIF-EPI02, 02
NTBScanpix