Hopp til innhold

Porter og svinger slalåm

En slalåmport består av to slalåmstaur. Portfargene skal alternere i rødt og blått. Slalåmløypen skal inneholde åpne (horisontale) og lukkede (vertikale) porter. For senior og junior skal det være minst 1 vertikal og maksimum 3 vertikaler bestående av tre til fire porter, og minst tre hårnåler.

                                                                 

En port skal være minimum 4 m og maksimum 6 m bred. Avstanden mellom to porter må ikke være kortere enn 0,75 m. Denne avstanden gjelder både mellom 2 staur og mellom portlinjen i en port og portlinjen i en annen. Avstanden fra svingstaur til svingstaur skal ikke være mindre enn 0,75 m og ikke lengre enn 13 m, med unntak av i slalåmkonkurranser for barn hvor maksimal avstand er 12 m. Portene skal nummereres ovenfra og nedover, og numrene plasseres på ytterstaurene. Start og mål nummereres ikke.

Antall svinger i en slalåmløype skal være fra 30-35% av høydeforskjellen, +/- 3 svinger. Eksempelvis vil en løype på 150 m i høydeforskjell ha 45-53 svinger.

Porter og portkombinasjoner

Ved NM, hovedlandsrennet og landsfinalen skal det benyttes to forskjellige løyper, og det skal være separate løyper for kvinner og menn, for jenter og gutter. De viktigste porttyper og kombinasjoner kan sees egen illustrasjon: 

Portkombinasjoner skisse

Jenter og gutter

  • 14-15 år; 1-2 vertikaler og 2-3 hårnåler
  • 12-13 år, 11 år, 10 år, 9 år og 8 år og yngre; 1 vertikal og 1-2 hårnåler
  • For klassene 9 år og 8 år kan setting med kun åpne porter benyttes

For barn til og med 11 år skal “lette” leddstaur benyttes, og løypa skal ikke ha spesielle tekniske vanskeligheter.

 

NIF-EPI02, 02
NTBScanpix