Hopp til innhold

Skigymnas og høgskoler

Skigymnas- og høgskolelag er en viktig del av norsk alpinsport. For de som skal velge skigymnas, finner du her litt informasjon om de forskjellige tilbudene og linker til de respektive sidene. Nederst på siden delers videoer fra noen av de forskjellige lagene.

Skigymnas trenere og ledere har jevnlig skigymnas møter for å dele og samkjøre kompetanse. Hensikten med møtene er å sammkjøre søknads og inntaksprosessen for skigymnasene.

Skigymnasene jobber for felles kjøreregler for den sportslige delen av inntaksprosessen.

Felles søknadsfrist satt til 20. januar. Tilbudsdato fra de ulike skolene blir satt til den 30 januar, med svarfrist til den 5. februar. Ut over dette gjelder vanlig søknad og inntaksprossedyrer for vidergående skole.

Gymnasene er også enige om å koordinere og informere om sine inntakssamlinger. 

Skigymnas møter:

Det gjennomføres kontinuerlig møter med gymnasene på Teams. Det er også planlagt fysisk møte i forbindelse med de første rennene på sesongen og en felles samling etter sesong.

Skigymnas landslinjer

Norges Toppidrettsgymnas - NTG ble startet opp i 1981 under navnet Norsk Alpingymnas. De har i dag 5 avdelinger som tilbyr generell studiekompetanse for videregående opplæring, kombinert med et utvidet toppidrettstilbud. På 3 av skolene er det mulighet for å velge alpint som idrett - Bærum, Geilo og Lillehammer.    

NTG Alpin Geilo
NTG Alpin Lillehammer
NTG Alpin Bærum 

Oppdal videregående - Startet i 1976 opp et samarbeid med OppdalAlpinElite, hvor løpere kunne gå på idrettslinja på skolen og velge alpin som toppidrett. Bakgrunnen for oppstarten var å gi elevene muligheten til å kombinere satsing på idretten og utdanning. Dette er også idag hovedmålet til skolen.

OppdalAlpinElite

Narvik videregående - Frydenlund FFA er en av tre avdelinger tilknyttet Narvik Videregående. Frydenlund FA gir muligheten for en utdanning i idrettsfag med generell studiekompetanse samtidig som løpere som ønsker det kan satse på alpint som toppidrett. FFA ble startet opp i 1991.

FFA Narvik

Skigymnas - Fylkeskommunale linjer

Dønski Videregående - Dønski Alpin er tilknyttet Dønski videregående sine lokaler på Gjettum i Bærum kommune. I samarbeid med skolen tilbyr de idrettsfag med mulighet for alpint som toppidrett. Dønski Alpin ble startet opp i 2003 for at løpere i Oslo-området skulle ha et skigymnas-tilbud i sitt nærområdet.

Persbråten videregående - Persbråten Alpin, startet i 2009, tilbyr Alpin Toppidrett med studiespesialisering (realfag) eller Alpin Toppidrett med idrettsfag.Skolen legger til rette for at utøvere skal kunne kombinere satsing på alpint med utdannelse. De holder til i Persbråten sine lokaler ved Røa og Heminghallen.

Persbråten Alpin    

Voss Gymnas - tilbyr i samarbeid med Voss Alpin et toppidrettstilbud med mulighet for valg av alpint som satsingsidrett. Utøverne kan da satse på alpint samtidig som de får generell studiekompetanse for videregående skole.

Voss 

Trysil vidergåendetilbyr alpin toppidrett med studiespesialisering  eller alpin toppidrett med idrettsfag.Skolen legger til rette for at utøvere skal kunne kombinere satsing på alpint med utdannelse, gjennom vårt samarbeid med Snowteam Vi tilbyr også byggfag med toppidrett alpint.

Tryvis

 

Wang Toppidrett Romerike- tilbyr alpin toppidrett med oppstart høsten 2020

overårige lag

NTNU - TrønderAlpin - Universitetslaget ble etablert vinteren 2015 med mål om å tilby den beste kombinasjon av alpin toppidrett og utdannelse. Støtte fra skiforbundet, det offentlige, lokale samarbeidspartnere og private gjorde dette mulig. Laget startet opp med en gruppe på tre dameløpere, tre herreløpere, hovedtrener og barmarkstrener.

TrønderAlpin 

Snølaget

Trysil Race Academy 

NIF-EPI01, 01