Hopp til innhold

NC og samlig på Gålå

Paralangrenn elite og rekrutt har gjennomført sesongens første NC-konkurranser og hatt ei felles samling i etterkant. Der deltok også to hospitanter fra Bergen. Les mer om samlingen og hvordan hospitantene har hatt det

Onsdag 21 ankom rekruttlaget fjellbygda Gålå, noen med fly og andre med bil. Hvorfor spør du kanskje? Jo, på Gålå var det tid for sesongens første konkurranser etterfulgt av samling med elitegjengen. Vinteren har latt vente på seg usedvanlig lenge, men på Gålå hadde frivillige jobbet på spreng for å få klar en 2,5 km løype til konkurransene. Løyper ble det, av utsøkt kvalitet og de hold seg godt gjennom dagene selv etter flere tusen runder og hundrevis av utøvere.

 Konkurransehelga ble gjennomført som en konkurransehelg skal. Man blir minnet på nervene, skuffelsen, stresset og slitet, men når alt kommer til alt blir det overskygget av gleden med å være i gang. Gleden med å finpusse og vise frem det man har trent for siden forrige sesong tok slutt, gleden med å komme på snø, av å være i et miljø der en møter likesinnede og ikke minst gleden av å spise dessert etter både lunsj og middag. For på Gålå Hotell der spares det ikke på noe. Midt i Peer Gynts rike var det rikelig med mat, gjestfrihet og flotte omgivelser. En luksus vi langrennsløpere fort kan venne oss til.

Thomas var nok gladeste gutt på Gålå etter lørdagens sprint - å sette seniorene på plass for første gang er alltid spesielt.
Men det var mange gode prestasjoner på Gålå - så vi gleder oss til resten av sesongen. 

For elite og rekrutt var dette andre felles samling av året. Vi hadde med oss utviklingskonsulent Atle Rolstadaas som har jobbet med rekruttlaget ved et par tidligere anledninger. Denne gangen var temaet «prestasjonsmiljø» og «hvordan vi kan gjøre hverandre gode?» Vi har mange felles tanker og trives godt i hverandres selskap, det er en god grunnmur for videre samarbeid på tvers av lagene. Det blir praktisert allerede om en ukes tid da Para Elite får med seg rekruttene Vilde, Isabell, Johannes og Thomas med ledsager Ole-Martin til sesongens første World Cup i Vuokatti i Finland.


- Godt engasjement i gruppearbeid

 Julia Baumgart med hjelpere sto for avanserte gps-data som skal brukes i et forskningsprosjekt. Utøvere og ledsagere gikk helgens renn og en intervall på tirsdag med disse gps-brikkene. Her fikk vi unike innblikk i utøvernes prestasjoner, sammenlignet med seg selv og opp mot andre. En fellesnevner var at alle som gikk fredagens renn startet i et mye høyere tempo enn de klarte å holde gjennom hele løpet, men det er vel sånn det skal være i starten av en sesong - det tar litt tid å kjøre inn kroppen. Andre fikk se litt på hva man tjerner på å jobbe godt over bakketoppen, være tøff i nedoverbakker eller hva man taper på et fall. Uansett, spennende data som de interesserte kan dra masse nyttig informasjon ut av.

For flere av rekruttlagets utøvere var dette årets første møte med snø. Det var også første møte med Jon-Einar og Indira, to hospitanter som sammen med treneren Sondre glei rett inn i miljøet. Jon-Einar og Indira er piggere og ble kastet rett til ulvene med tre konkurranser på tre dager, noe de mestret på en utmerket måte og lærte masse på veien. Begge forbedret tiden sin med mange minutter fra fredagens til søndagens renn og hadde en glimrende utvikling og glede i sporet. Vi krysser fingrene for at vi på sikt blir flere piggere i langrennsmiljøet i Norge.

 
Indira og Jon-Einar debuterte i NC på Gålå og hospiterte på samlingen. Kjekke folk vi håper å få se mye til framover. 

Da de ble spurt om sine forventninger til samlingen var de begge usikre på hva de ville møte.   «Hadde ikke så store forventninger når jeg reiste, men med den erfaringen jeg har fra før fra Hockey-eliten gruet jeg meg veldig. Og så for det meste for meg at vi kom til å møte en isfront, der vi kom til å tilbringe mye tid alene. Jeg hadde ikke så store forventninger til meg selv, og det jeg kunne prestere» sier Jon-Einar. Indira var veldig nervøs når hun reiste fra Bergen, da hun også så for seg at skisporten kom til å være som Hockeymiljøet «der spillere ofte er overlegne, og ikke så villige til å lære bort. Da eg ikke hadde noe erfaring, ville eg lære mest mulig».

 Hvordan var så møtet med langrennssporten?
Jon-Einar: «Jeg synes vi ble veldig godt mottatt av en gruppe som virket til å ha et godt samhold, og som var veldig varme mot oss. Jeg følte meg velkommen, og at de som var her var interessert i å få flere inn i gruppen». Indira synes de var åpne, og inkluderende, og kjenner seg igjen i det Jon-Einar sier.

 Hvordan opplevde dere selve langrennstreningen?
«Jeg følte veldig på at det var flere som var villige til å bruke sin tid på å hjelpe meg med teknikker, og råd til hvordan gjennomføre bevegelser. Har brukt mesteparten av treningene til å terpe på teknikker, og bevegelser. Dette føler jeg har hjulpet stort, da jeg føler bakkene blir lettere å komme seg opp for hver dag som går. Den hjelpen jeg har fått både i løypene, og på hotellet setter jeg veldig pris på. Jeg håper jeg klarer å ta dette med meg videre som ski-pigger» sier Jon-Einar.
Indira på sin side«opplevde det som proft og villig til å lære bort til oss hospitanter. løsningsorienterte ved å tilpasse utstyr så godt som mulig».

Så dersom dere skal oppsummere samlingen?
Jon-Einar: «Føler dette var en lærerik, og veldig koselig samling. Det er en hyggelig gjeng, som jeg har hatt mye latter med. Jeg har lært mye, og føler jeg går mye bedre i løypa nå, enn når vi kom på torsdagen. Jeg håper jeg får være med på flere samlinger, og ser allerede frem til disse».

Indira: «Har lært mye og har veldig lyst å lære mer, og komme på flere slike samlinger.
Likte veldig godt teambuilding, og føler at stemningen ble bedre etter det fordi om eg likte samholdet fra før av. Alt i alt veldig bra gjeng og samling».

For å ivareta hospitantene hadde vi med Sondre, aktiv skiløper og for denne anledningen trener. Her er hans korte oppsummering fra samlingen. «Eg fekk i oppgåve og vera litt trenar/støtteaparat for Jon-Einar og Indira. Det har våre ein spennande og kjekk oppgåva synes eg. No har eg våre litt i lag med para langrenn rekrutt før og synes dette er ein flott gjeng, dei er svært positive og latteren sitter laust. Para langrenn elite har eg ikkje våre med før, men ein ting eg synnes dei var veldig flinke til var og komma med gode tips til dei andre. Dette trur eg Jon-Einar og Indira lærte svært mykje av og blei enndo litt meir interessert i langrenn. Ellers synes eg samlinga har våre veldig sosial og folk blir bare tryggare på kvar andre for kvar dag som går».  

Flere bilder fra samlingen kan du se på våre Facebooksider, Skiforbundet Funksjonshemmede og Instragramkonto Skiforbundetfh, følg oss gjerne. 

NIF-EPI01, 01