Hopp til innhold

Sesongen er i gang for langrennsfolket

Paralandslaget i langrenn har hatt samling i Trysil og på Beito hvor også sesongåpningen for de stående fant sted. Les mer om samlingen her

Rapport, samling Trysil og Beitostølen 2016 av Håkon (Børde)

Sesongstart nærmer seg med stormskritt og tradisjonen tro stilte de fem stående representantene fra syn- og lemlauslandslauget på åpningsrennet på Beitostølen. I forkant av oppholdet på Beitostølen, denne vintermetropolen i øvre Valdres, hadde landslaget samling i Trysil, denne skogkledde bygda i Hedmark som tilbyr topp treningsfasiliteter, ute som inne, hele året. I motsetning til forrige år var det i år betrakelig mer snø. Snø, ja, denne krystalliserte molekylstrukturen bestående av hydrogen og oksygen, som oppstår når temperaturen faller ned til et nivå slik at vannet ikke lenger kan opprettholde væskeform.

Snøen har de siste årene glimret med sitt fravær til langt ut i desember i disse traktene. Dette gav utøverne i år fordelaktige opplevelser i forbindelse med sin trening, denne fysiske aktiviteten som kjennetegnes ved nedbrytning av muskulatur, etterfulgt av restitusjon, som gjør at kroppen utvikler sin fysiske kapasitet, det være seg en bedring av arbeidsøkonomien, høyere oksygenopptak eller høyere anaerob terskel. Anaerob terskel, ja. Denne høyeste intensiteten et individ opprettholder hvor det er likevekt mellom produksjon og eliminasjon av laktat, eller såkalt melkesyre som det heter på folkemunne.

 Boforholdene var upåklagelige i hytter, disse menneskelige konstruksjonene, oppreist av treverk, betong og metall. Her fikk utøverne den restitusjonen de trengte etter gode økter på Trysil-Knut arena, denne arenaen oppkalt etter den myteomspunnede skiløperen fra Trysiltraktene. Manuell terapeut Kristin Sønstegård, denne 31-årige Gausdølen som i tillegg til å ha preget toppsjiktet på langrennsresultatlistene i mange år, også vant årets Birken fjellmaraton, var også på plass for å kna ømme muskler og informere om rutiner rundt det medisinske, denne kunsten som Hippokrates regnes som grunnleggeren av.

Laget fikk hyggelig gjensyn med Birgit Røkkum Skarstein, denne 27 år gamle trønderjenta fra Levanger som til nå har satset fram mot roing i Rio de Janeiro, denne byen i det sørøstlige Brasil, som i tillegg til å være kjent for å ha arrangert årets olympiske og paralympiske leker er kjent for strender som Copacabana, og er udødeliggjort gjennom Åge Aleksandersens sang med samme navn.

Hele laget var glade for å ha Birgit tilbake og ønsket henne velkommen. Glede, ja. Denne menneskelige reaksjonen som hedonistene etterstreber, som oppstår når et individ opplever at ønskede kriterier blir oppfylt. Kanskje det også kan være greit for Anne-Karen Olsen, denne skiløperen fra Roa, at hun nå ikke lenger er eneste jente på laget. Jenter, ja. Disse menneskene, som innehar to x-kromosomer, i motsetning til guttene som har et x- og y-kromosom.

 Etter gode treningsdager i Trysil med fokus på snøtilvenning vendte vi nesa, dette organet som fanger opp molekyler i lufta og sender pustende individer flere typer sanseinntrykk, mot Beitostølen. Det tok litt lengre tid for trenerapparatet som ikke hadde en velfungerende automobil, dette moderne, motoriserte framkomsmiddelet som drives av drivstoff som tar fyr og skaper trykk og deretter presser stemplene ned slik at hjulene til slutt går rundt. «Forden er ikke i orden», som de sa.

Også på Beitostølen bodde laget i flotte hytter og fikk god tilgang på mat, eller næringsrik substans, det være seg enten fra hotellet eller fra trener Lars, denne skiskytteren fra øvre Gudbrandsdalen som ikke bare er kjent fra rollen som skiskytter, men også for rollen som langrennsløper. En rolle som har utviklet seg kraftig fra tidlig bondesamfunn til i dag hvor utstyrshysteriet og markedskreftene rår. Lars hjalp Nils-Erik med skytetrening. Nils-Erik, ja. Denne spreke Tingvollgjeldingen, som ikke bare har vunnet flusst av ski-, snik- og skiskytterrenn. Han har også kjøpt seg ny Skoda, dette tsjekkiske bilmerket kjent som sponsor fra Tour de France, og kjører helst rundt ved områder som Boksaspa og Gylhamran.

Langrennsløperne på laget, Eirik Bye, denne 21 år gamle Barcelona-supporteren fra Tårnåsen i Oppegård kommune og hans like gamle ledsager, Arvid Nelson denne lystige karen fra Svarstad i Lardal kommune, hvis musikk på spillelista varierer fra terningkast 1 til terningkast 5, samt Håkon Olsrud, denne 78 kilo tunge lektoren fra Løten, fikk ekstra oppfølging av lagets andre trener, Kjell Arne Bangen Johnsen, denne 32 år gamle tynsetingen som herjet i toppen av resultatlistene i Hedmark skikrets fra tidlig 90-tallet og utover. Han tok også ansvar for profilering av laget underveis, det være seg via sosiale medier som Facebook, Instagram, Snapchat og LinkedIn.

Beitosprinten er et viktig ledd i oppkjøringsfasen for den kommende sesongen og de stående utøverne fikk en god gjennomkjøring før sesongen braker løs i Vuokatti, dette tettstedet i Finland som årlig arrangerer verdensuparrangement for funksjonshemmede, denne termen som brukes på mennesker som kan ha problemer med å utføre enkelte handlinger som majoriteten av folket har mindre problemer med. Det kribler i kroppen før sesong, særlig hos Trygve Steinar Toskedal Larsen, denne piggeren fra Karmøy som har vært på alle Norges landslag unntatt bridge, som ikke fikk konkurrert denne helga. Kanskje velger Larsen å satse på bridge i de kommende år. Livet er kort – spill bridge.

Laget ønsker også å rette en spesiell takk til tidenes mest dedikerte smører, Steinar Tormodsgaard, denne Hallingdølen som ikke er redd for å ta seg en biltur på 14.000 kilometer, nærmest i strekk, for grundig og god jobb med skiene i forbindelse med samlingen på Beitostølen, denne vintermetropolen i øvre Valdres, som tidligere nevnt

For NRK:
Håkon Børde, Beitostølen

NIF-EPI03, 03