Hopp til innhold

Utnevnt til ridder

– Ingrid Wigernæs tråkket opp løypa for fremtidige langrennkvinner, sier skipresident Erik Røste.

Ingrid Wigernæs ble i helga utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Det ble også avduket en statue i Hemsedal sentrum av henne.  Statuen er inspirert av et bilde der Ingrid går i diagonalgang sammen med barnebarnet, Ingrid. Statuen er laget av billedhugger Merete Sejersted Bødker.
– Hun er en pioner med en flott idrettskarriere med 7 NM gull og VM sølv i 1966. Da var Ingrid både løper, gikk 1. etappe, og trener. Det har nok verken skjedd før eller senere. Men Ingrid Wigernæs huskes like mye for kampen om å få delta. Kanskje er det Ingrid og de andre jentenes kamp på 50 og 60 tallet som er årsaken til at det er like mange øvelser og like pengepremier i langrenn, sier skipresident Erik Røste.

Ingrid Wigernæs ble hedret av venner fra fjern og nær. Alle var fulle av lovord for at henne har vært en pioner og foregangskvinne for langrennssporten for kvinner. Det var storfint besøk lørdag 18. september foran kommunehuset i Hemsedal. Nesten 200 gjester var på plass. Overrekkelsen av St. Olavs ordenen ble foretatt av kansellisjef Mette Tverli. I tillegg gratulerte både stortingspresident Tone W. Trøen, statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland, skipresident Erik Røste, idrettspresident Berit Kjøll, og ikke minst barndomsvenninne og skiløper Babben Enger henne under seremonien. 

I sin begrunnelse for tildelingen sa kansellisjef Tverli blant annet:
Wignernæs er en pioner som stod opp for det kvinner i dag kan ta for gitt; å få konkurrere på ski - på lik linje med herrene. Det er hennes fortjeneste at norske kvinner begynte å hevde seg i langrenn. Og takket være hennes innsats fikk kvinnene stille i stafettkonkurranser i norgesmesterskapet. Damelagets VM-sølv i 1966 var kanskje det første tegnet på at det var nye tider i vente. Wigernæs gikk 1. etappe. Men den absolutte milepælen for norsk kvinnelangrenn var 16. februar 1968. Da jentut’n var det aller første norske damelag som tok OL gull. Wigernæs var landslagstrener. Den aller første kvinnelige landslagstreneren i langrenn. Og den siste.

– Ingrid Wigernæs ble sammen med de andre utøverne på 60 tallet, symbol på ei tid og et mesterskap – VM i Oslo i 1966 – det første direktesendte ski mesterskapet på TV. De fikk betydning for titusenvis av unge, i 1960 åra da barneskiløping ble tillatt for begge kjønn. Ingrid Wigernæs er kjent for sine lune kommentarer, et vinnende vesen og en dialekt som har vunnet nordmenns hjerter, sier skipresident Erik Røste.

Statuen heter "Ingrid Wigernæs og jentut´n". Foto: Christoffer Bjerkan

nif-epi04, 04
Foto: Beate Oma Dahle / NTB