Hopp til innhold

Andreas Skår Bjørnstad under 2km sittende intervallstart i Granåsen. (Ole Martin Wold / NTB)

Vuokatti 2021: Bli kjent med utøverne

Les om parautøvernes ambisjoner for WC, hvordan de har holdt motivasjonen oppe og deres tanker om et VM på Lillehammer i 2022.

– Det blir spennende å se hvordan jeg ligger an og hvordan nivået er på de andre gutta internasjonalt, sier Andreas Bjørnstad.

Sammen med Indira Liseth utgjør han den sittende delen av laget til para-langrenn, også kjent som «langrennspigging». Begge er en del av rekruttlaget og er en viktig del av satsingen. 

Bjørnstad mangler klassifisering og vil derfor gå som «rookie» i det finske mesterskapet. Av denne grunnen vil ikke navnet hans være å finne på hverken start- eller resultatlister. Men han vil definitivt få kjenne på nivået, da han skal gjennomføre samme distanser på samme tid som de andre deltakerne. Det vil være en god erfaring å ta med seg inn i den kommende doble mesterskapssesongen.

Helt ukjent med internasjonale mesterskap er Bjørnstad likevel ikke, den tidligere svømmeren har medaljer fra både EM, VM og Paralympics. Han forteller forberedelsene til Vuokatti ligner på det han kjenner fra tidligere mesterskap.
–  Det er viktig å være på plass mentalt, men man kjenner jo på savnet etter et varmt basseng når man må ut å trene i minus 25 grader. 

23-åringen lar seg ikke stoppe av at VM på Lillehammer ble utsatt til 2022. 
– Jeg tror jeg kan utvikle meg mye i løpet av sommeren 2021 og være mer rustet for et VM på hjemmebane.  


34-år gamle Indira Liseth debuterte i verdenscupen på Lillehammer i 2019. Nå gleder hun seg til å endelig få reise ut på tur med laget og debutere i verdenscupen internasjonalt.
– Det blir spennende å se hvor godt jeg har fått trent denne sesongen, selv om det er mye nytt å sette seg inn i. Etter at jeg begynte med langrenn føler jeg at jeg har hatt en god utvikling mentalt, der har jeg blitt mye sterkere, forteller en kampklar Liseth.

 Når det kommer til VM på Lillehammer i 2022 kan Liseth fortelle om svært tekniske løyper. 
– Derfor er det er stor fordel at vi får være her i Lillehammer og trene frem mot mesterskapet neste år.

Indira Liseth bor til daglig på Lillehammer og er romkamerat med ingen ringere enn den meritterte para-langrennsløperen Vilde Nilsen.

Tidligere verdenscupvinner Vilde Nilsen er klar for Vuokatti – «Jeg nærmer meg mine beste år som langrennsløper»


Vilde Nilsen tok en suveren sammenlagtseier i verdenscupen 2020. Denne sesongen ble annerledes for Nilsen som konkurrerer i langrenn stående.

– Når det hverken ble VM eller særlig til verdenscup må man jo prøve holde fokus. Det er klart at det å ha så få konkurranser tærte litt på motivasjonen i starten, men det hjalp veldig at vi endelig fikk en verdenscup i Finland nå, sier Nilsen.

 Tromsø-jenta har brukt sesongen til å trene enda mer enn tidligere. Hun mener at hun nærmer seg sine beste år som langrennsløper. 
– Fokuset nå blir å utvikle seg enda mer inn mot neste sesong hvor det er duket for VM på hjemmebane. Jeg har trent mye i VM-løypene, som er en fordel inn mot mesterskapet. Jeg håper jo på å ta gull på Lillehammer i 2022, sier 20-åringen.

– Lillehammer har noen av de mest spektakulære langrennsløypene i Norge, så det skal bli veldig gøy å få ha et mesterskap her etter hvert. 


Trygve Toskedal Larsen tilbake på startstreken etter hjernerystelsen – «Det skal bli veldig kjekt å få komme seg ut å treffe noen av de jeg konkurrerer mot igjen»

 
Hvis para-langrenn elite har en «grand old man» må det være Trygve Toskedal Larsen. 48-åringen har hatt en bemerkelsesverdig reise. Han gikk fra å være sittende til stående utøver i 18/19-sesongen, mens fjorårssesongen ble preget av en hjernerystelse som endte med at det kun ble én konkurranse på Larsen. Men med god hjelp fra helsepersonellet på elite teamet er han nå klar for å gi jernet i verdenscupen i Vuokatti. 

– Det skal bli veldig kjekt å få komme seg ut å treffe noen av de jeg konkurrerer mot igjen. Det blir spennende å kjenne på nivået der ute, i tillegg er Vuokatti et sted vi har vært flere ganger tidligere så det er fint å komme til en kjent arena, sier Larsen.

Trygve Toskedal Larsen gjorde en brakdebut i internasjonale mesterskap da han tok stafettsølv i VM 2009.

Når det kommer til et VM på hjemmebane i 2022 håper Larsen først og fremst på god stemning i løypa, med muligheter for å kunne være flere samlet og heie frem utøvere fra sidelinjen.
– Det som har vært svært positivt denne sesongen er at vi har hatt mye trening i løypene før VM. Det er gull verdt siden løypene er krevende.


Super-duoen Thomas Karbøl Oxaal og Ole-Martin Lid er klare til dyst i Vuokatti etter legg-operasjonen 


De siste som reiser til VM i Vuokatti er duoen utgjort av para-langrennsløper Thomas Karbøl Oxaal og ledsager Ole-Martin Lid.

De to har samarbeidet siden 16/17-sesongen. Duoen mener de bare blir bedre og bedre med årene.
– Jeg setter stor pris på Ole-Martin, han innehar mye kunnskap om både trening og langrenn og er veldig ivrig etter å gjøre en god jobb, sier Karbøl Oxaal som konkurrerer i klassen for synshemmede.

Sauda-gutten flyttet til Lillehammer høsten 2019, noe som har bidratt til et enda tettere samarbeid mellom han og ledsageren, som også holder til OL-byen. Det har vist seg å gi positive resultater. Karbøl Oxaal har nådd målet om å kvalifisere seg til et internasjonalt mesterskap.

 Når det gjelder VM på Lillehammer 2022 er Karbøl Oxaal i rute etter en legg-operasjon i fjor høst.  
– For meg gjorde det ingenting at VM i Lillehammer ble utsatt et år. I fjor måtte jeg operere leggene, men jeg er på god vei tilbake. Akkurat nå tåler de ikke like mye belastning som tidligere, men til sommeren skal de nok være bra igjen. 

 – Det kommer nok til å merkes i Vuokatti at jeg ikke er helt tilbake til den formen jeg hadde tidligere, men det skal uansett bli veldig fint å få konkurrere utenlands igjen, sier 21-åringen. 

Para-WC langrenn arrangeres i finske Vuokatti 19.-23. mars.

NIF-EPI02, 02