Hopp til innhold

Blir det mer å juble for?? fv. Magnus Evenby, Vilde Nilsen, Birgit Skarstein og Bjørn Kristiansen (Foto: Kelly Bergman)

Mer å juble for i Para-VM`s siste del?

Vi går inn i VM`s siste del med stafett og langdistanser igjen på programmet - blir det mer jubel for den norske troppen? Vi har tatt en prat med utøvere og trenere - se hva de mener om Prince George og VM

Vi går nå inn i VM siste del med de to gjenstående øvelsene i langrenn, stafett på lørdag og langdistanser på søndag. 
Vår mediekontakt, Kathrine har tatt en runde hos utøvere og trenere for å høre med de hva de syns om VM og oppholdet i Prince George, Canada


Vilde Nilsen med 2 gull i langrenn og 1 bronse i skiskyting så langt i VM - Foto: Kathrine Baldishol

Vilde, kan du fortelle litt om VM og Canada?
- VM så langt har vært veldig  bra, over all forventning. Jeg hadde planer om å ta en medalje og håpte kanskje på gull, og nå har jeg to gullmedaljer og en bronse, så det er jo gøy.  Folkene her er veldig hyggelige, de er veldig interesserte i å høre om deg og din kultur.
Hvordan passer løypene deg om utøver?
- De passer veldig bra, spesielt med tanke på skøytingen, der har jeg en del dobbeldans bakker og jobbe i, mens klassisk løypene gjerne kunne hatt litt mer slakere partier så jeg kunne staka en del siden det er i overkroppen jeg har styrke.  
Beste og verste så langt?
- Det beste  er kanskje at det er så mange koselige og hyggelige folk hvor alle er interesserte i å høre på hva du har å si. Veldig imøtekommende folk. Det verste er kanskje at det lukter litt kloakk rundt omkring i byen.


Birgit Skarstein med bronse på 5 km og 4 pl på sprint, må desverre melde pass til stafetten pga av helsemessige årsaker.  Foto: Kathrine Baldishol

Birgit, kan du fortelle litt om VM og Canada?
- VM i Canada har vært en kjempe folkefest. Det har vært helt supert, og de har vært innmari gode til å få til et godt arrangement.
Beste og verste så langt?
- Det mest krevende så langt har vært kulda. Det at det har vært ned i minus tredve grander når vi har trent og konkurrert i ned mot minus tjue. Det har selvsagt vært krevende, men vi har gjort det beste ut av det.
- Det beste eller mest spennende så langt har nok vært folkefesten og det at det er et så bra arrangement. Det er veldig mange trivelige og engasjerte frivillige som står på hver dag for å få til dette her og det er veldig gøy.
Kan du fortelle litt om løypene og hvordan de passer deg som utøver?
- Jeg er, på grunn av min kapasitet aller sterkest på de lange flatene. Og så er vi mange funksjonshemmede som konkurrerer mot hverandre, og jeg har for eksempel to bein jeg drar med meg noe som gjør at hvis det blir mye oppover så kan jeg fort falle litt bakpå,  og her er det nok litt fler bakker en det jeg ser som hensiktsmessig gunstig. I tillegg er det ganske tekniske partier inne i skogen  som  er litt krevende å holde tritt i. Men alt i alt er det helt OK.

 

 
Thomas Karbøl Oxaal med ledsager Ole-Martin Lid er debutanter i mesterskapssammenheng. De skulle ha gått Mixed Stafett, men pga av Birgits sykdomsforfall er det nå langdistansen som gjelder. 

Thomas, hva tenker du om VM og Canada?
-Det er det største i min karriere hittil å være med her og konkurrere synes jeg er veldig kjekt. Jeg hadde jo et mål om å komme videre fra prologen i sprinten og det gikk jo i boks.  Ellers så synes jeg de har arrangert et veldig fint arrangement
Beste og verste så langt?
- Det beste er lag-stemningen,at vi er en så kjekk gjeng på tur og  at alle heier på alle.
- Det har ikke vært så mye galt på denne turen, men stadion maten de første dagene var kanskje ikke den beste. Jeg var nesten nede for telling etter den.
Hva tenker du de neste dagene?
-Det blir først noen rolige dager før det blir oppvarming til ny konkurranse økt. Det virker ut som formen blir bedre dag for dag. Jeg synes 20km er en lang distanse for min del, men jeg tror det blir veldig kjekt å gå der.

Ole -Martin Lid, ledsager for Thomas; hva synes du om VM så langt?
- I starten var det veldig kaldt. Har blitt bedre og bedre. Vi har fått bli kjent med løypene vi skal gå og hatt to gode konkurranser. Det første var en 10 km fristil som gikk greit, og så en sprint der vi tar oss videre fra prologen og gikk en veldig bra semi. Så et vellykket VM så langt.
Hva tenker du om løypene?
- Det er løyper som jeg tenker skiller veldig mye. Det er ikke veldig krevende svinger og nedoverkjøringer, men det er veldig jobbeløype så det krever mye.
Hvordan ser du på de to gjenværende øvelsene for Thomas og deg?
- Det er en stafett og en 20 km igjen. 20 km er kanskje litt langt forhold til Thomas sine forutsetninger og den er klassisk, som ikke er Thomas sin beste stilart, men det kommer seg. Så jeg vil kanskje si at stafetten er det som passer oss best.
Du har jo også noe moro å fortelle hva er det?
- Jeg møtte på en slektning her, Bob. Jeg har planer om å ta et lite bilde med han i morgen. Det blir ganske bra.

 


Håkon Olsrud har hatt en stigende form under VM, og den sure 4. plassen fra sprinten gjør at det er en revansjesugen Olsrud som står på startstreken på lørdagens stafett.  Foto: Kelly Bergman

Håkon; Hva synes du om VM så langt?
- VM så langt har jo vært litt stang ut for min del. Jeg var ikke helt fornøyd etter skøyte distansen. Trengte nok en gjennomkjøring og kroppen føles bedre og bedre nå om dagen. Så under sprinten var kroppen mye bedre enn dagen før. Så jeg tror det skal gå bedre utover mesterskapet. Så nå er jeg litt tenkt på å gjøre det bra på stafett og 20 km. Så jeg skal bruke det jeg har av revansjelyst og sinne for å prøve å gjøre det bra. Som en vis mann en gang sa, om man bare er er arg - så går det. Det var vel Emil i Lønneberget sin pappa som sa det.
Hva tenker du om løypene?
-Jeg har nå gått igjennom alt som er av det jeg skal gå konkurranse i, så jeg er ganske godt forberedt nå for lørdag og søndag. Jeg tror det skal gå veldig bra ja.  
Beste og verste så langt?
- Aller beste er jo vilde og birgit som har fått medalje. Det er jo veldig gøy. Det verste er vel når man er så nære en bronsemedalje i VM så er jo det litt surt. Så det var jo litt stang ut for min del, men laget som helhet har gjort det bra.
For øyeblikket har vi 3 medaljer. Hvor mange drar vi hjem med?
- Jeg tror vi kan håpe å gange med to.

 


Eirik Bye med ledsager Eivind Røed, i aksjon under 10 km fristil. Foto Kelly Bergman

Eirik, Du har gått noen renn allerede, hvordan har det vært?
- Hva skal jeg si, jeg hadde jo håpet at jeg skulle være i topp salg og kjempe om medaljer og de øvre plassene, men jeg har ikke vært helt der. Jeg har hatt en god progresjon gjennom vinteren så jeg hadde et håp om at jeg skulle være helt der oppe.
Hva tenker du om veien videre?
- Nå blir det å bruke de neste dagene godt, og fokusere på det som skal gjøres til helgen. Vi er jo bare halvveis inn i konkurransen så det er fortsatt muligheter igjen der og håper jeg da får til en god figur. Jeg tok bronse på 20 km klassisk under VM i fjor. Det hadde jo vært veldig kult å kunne forsvare den.
Hva har vært det beste under VM så langt?
- Det beste har vært å se andre på laget som lykkes. Og spesielt Vilde som har tatt to gullmedaljer, det har jo vært helt rått å se på og være en del av og utrolig stolte av å være på laget med en sånn utøver og vi har mye å lære av henne.

Eivind Røed, ledsager Eirik; Hva er det viktigste du gjør som guide?
- Det er å gå riktig tempo, vise vei og passe på at ting går bra
Beste og verste så langt?
- Det beste er at det er mye snø. Det verste er nok maten. Det er mye av det samme hver dag.
Hvilke forventinger hadde du før du kom?
- Jeg hadde jo håpet på medaljer og ha en fin uke med mye fine folk. Eirik og jeg har ikke enda tatt en medalje så det blir kanskje et mål å prøve å få til.

 


Da håper vi at Trygve Toskedal Larsen, har fått stilt inn "foten" riktig og at det blir fullklaff på hans første VM-distanse, Open Stafett. 
Trygve; Hva er målene dine for konkurransene i VM?
- Det er å gå fort på ski. Jeg driver å lærer meg disse løypene nå. I stafetten får jeg jo stake i stake terreng. Løypene er ganske krevende og tekniske og i utgangspunktet burde du ha to bein. Det er mye krappe svinger og mye bratte motbakker, som gjør at ting blir en utfordring. Men det viktigste er å gå fort på ski.
Hvordan er VM og oppholdet i Canada?
- Nei, ting står jo til forventningene. Jeg bare gleder meg til å få komme igang jeg nå. Jeg begynner å bli litt rastløs og har lyst til å brenne opp litt krutt. Jeg håper jo at jeg skal få en skikkelig formtopp nå frem mot helga.
Beste og verste så langt?
- Det å gå i koma i noen dager var vel det verste. Men det er jo kjempe flotte løyper og fin temperatur, så jeg vil kanskje si at det er det beste. Og så er jeg ofte inne hos Geir og spiser opp M&M hans.

 


Johannes Birkelund debuterer i VM-sammenheng og det er klassisk som er hans sterke kort - og gutten fra Oppegård gelder seg til søndagens 20 km. 

Johannes; Du har kommet etter de andre hit til Prince George, kan du fortelle litt om hva du har gjort her de siste dagene?
-Det har vært fint det. Jeg har brukt de første dagene på å tilpasse meg tidssonen. Det er jo litt farlig å starte for hardt hvis man er litt sliten. Så jeg gleder meg til å få komme i gang og konkurrere.
Hva er dine forventninger?
- Jeg skal klare å prestere mitt beste i konkurransen. Jeg føler jeg har gjort de rette forberedelsene og kan gå bra på søndag. Løypenettet og løypene vi skal gå i passer meg bra. Så alt ligger til rette for at dette skal gå bra.
Beste og verste så langt?
- Beste er nok medaljesankingen til Norge. Det verste må være akklimatiseringen til tidssonen.

 

 
Trener duoen, Magnus Evenby og Bjørn Kristiansen håper på flere gyldne øyeblikk under mesterskapets siste del

MagnusKan du fortelle litt om VM og Canada?
- Da er vi halvveis og så langt har det gått veldig bra. Jeg har jo ansvar for 3 stykker (rekruttene) og to av dem har allerede konkurrert. Vilde har tatt gull og det er kjempegøy. Thomas gikk videre fra prologen under sprinten så så langt har vel begge mine to der nådd sine mål og det er jo det viktigste. Johannes skal ut å gå langdistanse klassisk og det er en øvelse som passer han veldig bra, så jeg har forhåpninger til at han skal få til et godt løp og være fornøyd når han kommer i mål. Dette har vært veldig moro og så håper jeg at de som ikke har lykkes så langt får til det.
Beste og verste så langt?
- Beste og verste er kanskje det samme. Det er jo kanskje første dagen med første VM-gullet til Vilde, som jeg vil se på som det beste. Mens det verste kanskje var nervøsiteten i forkant og underveis i det løpet. Det var ganske heftig egentlig.
Var du mer nervøs enn Vilde selv?
-Vilde var nervøs hun også, men jeg tror definitivt det.

 

Bjørn; Kan du fortelle litt om VM og Canada?
- Det er kaldt. Det er gode positive vibber rundt hele arrangementet. Det har vært kjempemorsomt å se Vilde som på et døgns tid klinket til med 2 gullmedaljer.
Du er jo trener her for eliten, hva er det viktigste dere har jobbet med frem til VM
-Det viktigste er jo å tilrettelegge så alle er optimalt forberedt. De har jo ulike handicap og tilnærminger til det å gå fort. Så en prøver så langt det går å tilrettelegge så de får forberedt seg så godt som mulig.
Beste og verste så langt?
- Det er jo ikke verdens navle vi er i. Men samtidig finner du nordmenn over alt og i Canada finner du mange og da får du mye gode historier og inside information av de lokale, og det er jo artig på en plass der ingen skulle tru at nokon kunne bu. Men det er jo sportslige høydepunkter som skygger over det meste, men det er veldig bra infrastruktur på hele arrangementet og jeg sitter med en følelse at de er så godt forberedt på det VM´et som er her.  Jeg er jo førstereisgutt på VM i para og jeg ser jo det at dette er folk som kan det de gjør. Det finnes ting å sette fingeren på men i det store og hele er dette bra.
Vi har tre medaljer i langrenn, hvor mange drar vi herfra med?
- Jeg tror vi dobler dette antallet.

Stafettene sendes direkte på NRK TV med norske kommentatorer; direkte link til sendingen

Følg oss også på følgende kontoer på SoMe; 
Langrennlandslaget_paraelite  - Instagram
Skiforbundetpara - Instagram
Skiforbundet Para - Facebook

NIF-EPI03, 03
Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix