Hopp til innhold

Marte og Sverre Olsbø Røiseland. Foto:NTB

Referat fra webinar 4.april 2022

Hvordan kan vi lære av de beste?

Vi vil starte med å få takke Sverre og Marte for at de deler av sine erfaringer og gode refleksjoner rundt trening.

Skiskytterne hadde et fantastisk OL og dronninga ble Marte Olsbu Røiseland.

Marte og mannen Sverre var hovedgjester i panelet på mandagens webinar. Vi ønsket å finne ut mer om hvordan Martes vei til toppen hadde utartet seg og hva andre kunne lære av dette.

Sverre Røiseland er selv trener og har kjent Marte siden videregående skole. Han kunne fortelle at Marte trener noe ulikt fra de yngre utøverne hans gjør.

De yngre utøverne trener hardere økter og restituerer seg relativt raskt. De er også i en alder hvor de i større grad kan utvikle VO2 maks.

Marte er 32 år og trenger noe mer tid til restitusjon. Hun trente også flere harde økter i yngre alder. Nå har hun flest I3-økter av hardøktene. Det første draget på intervallene går som regel i I2-tempo. Det skal være kontrollert og laktatverdiene skal ligge mellom 2 og 3,5.

Marte har ingen blokklegging av treninga. Hun lytter til kroppen og er ekstremt god til det. Det er en av hennes sterke sider. Form og overskudd trumfer treningsplaner i Martes trening. Her kan en del yngre utøvere lære mye.

Mange er altfor fokusert på timeantall og harde økter. Marte trener ikke ekstreme mengder, men hun er nøye med planlegginga og evalueringa i etterkant av økta.

Evalueringa skrives ned. Når det er nedskrevet betyr det mer enn når man bare prater om det. Øktene er ofte konkurranselike og hun har fokus på én arbeidsoppgave på hver trening som hun skal utføre bra. Uansett hvordan økta blir er det alltid noe positivt å ta med seg. Det er viktig!

I løpet av sommeren og høsten er det svært få timer som trenes i sone 4 og 5. Noen økter på samling, testløp og rennene på Natrudstilen sørger for at formen kommer. Grunnlaget legger hun med rolig trening og I3-intervaller. Marte går seg i form utover sesongen. Rennene blir hardøkter og formen kommer gradvis. 

Marte og Sverre har alltid vært bevisst på utviklingstrappa. Marte var aldri noen barnestjerne og hun var egentlig ikke så opptatt av å bli best.

Paradoksalt nok kan dette ha vært noe som har bidratt til at hun har blitt nettopp det. Best.

Fokus har hele tiden ligget på å bli litt og litt bedre, aldri å bli best til neste sesong. Tålmodighet er nøkkelen.

Jenter og gutter utvikles forskjellig i junioralder og dette kan bidra til at steget opp til de beste kan virke høyt. Siden Marte aldri har stresset, men fokuset på utviklingstrappa har bidratt til at hun aldri har gått på noen treningssmell.

Hun har hatt skader, men feiltrent har hun ikke vært. For få år siden ble det klart at hun ikke kunne bruke løping i treningsarbeidet på grunn av hofteproblemer.

Hun ble tvunget til å tenke nytt og fant motivasjon i å gjøre ting som andre ikke hadde tenkt på før. Hun møtte skepsis da hun trente mye sykkel, men ble motivert av dette og ville motbevise skepsisen.

Idrettspykolog Britt Tajet Foxell har hjulpet Marte med å holde et smalt fokus og konsentrere seg om det hun kan gjøre noe med. Det kan være lettere sagt enn gjort, men også dette må trenes på og Marte er stolt av at hun har oppnådd framgang på dette området ved målrettet jobbing.

Ref Håkon Olsrud

NIF-EPI01, 01
Kjell G. Karlsen/NM alpint