Hopp til innhold

Gyda Westvold Hansen vinner nok et WC renn i Tyskland, mars 2022 (Foto NTB)

Referat fra webinar 28.mars 2022

Tema for kvelden var "best i avgjørende situasjoner"

Kveldens hovedgjest var Ivar Stuan, sportssjef i kombinert.

Noen liker press, andre ikke. Noen skjerper seg det lille ekstra når de slipper bommen eller startskuddet går. Noen låser seg. Iblant møter utøvere de samme utfordringene, men de ser ut til å takle det ulikt. Der mange ser utfordringer, ser andre muligheter. Kombinertlandslaget hadde et eventyrlig OL og har gjort mye riktig med tanke på å være den beste utgaven av seg selv i avgjørende situasjoner.

Jarl Magnus Riiber har vært kombinertsportens ubestridte ener de siste sesongene.

Like før OL starter avlegger han positiv coronatest og må isolere seg. Sportssjef Stuan gjør det han kan for å få Jarl Magnus klar, men kinesiske karanteneregler er ikke lett å få gjort noe med. Det er interessant å høre hvordan Jarl Magnus takler situasjonen.

Han får en ergometersykkel og Real turmat og forbereder seg som best han kan for å bli klar til de siste øvelsene. Mange hadde nok valgt å grave seg ned og brukt krefter på det. Riiber håndterte situasjonen med ro og klarte å komme tilbake i god hoppform. Bare spesialhopperen Ryoyu Kobayashi hoppet lenger på trening.

I storbakken knuser han all motstand, vinner med 11,1 poeng og går ut 44 sekunder foran nestemann. Dessverre er det ikke mulig å prestere i sporet kort tid etter coronasykdom, og da han går feil inne på stadion blir det dessverre ikke Riibers dag. Men da trår lagkameratene Graabak og Oftebro til.

Graabak som slår til for alvor hvert fjerde år når det arrangeres OL. Gull i lagkonkurranse få dager senere med Espen Bjørnstad som bidrar sterkt, vitner om et lag som har gjort jobben. Bjørnstad viser at fokusområdet pacing har gitt resultater. Kombinertlandslaget har jobbet mye med det.

Å finne sin egen fart og disponere løpet optimalt. Bjørnstad må gi en luke på sin første etappe, men tar dem igjen. Perfekt. Han kjenner kroppen og vet hvordan den fungere i høyden. Her har kombinertløperne virkelig gjort jobben sin. De kjenner til hvordan kroppen føles under harde økter i høyden.

Riiber på sin side drar hjem og forbereder seg til Lahti. Det blir seier. Hans første i Lahti.

Stuan trekker fram trener Jan Schmid som en suksessfaktor. Han omtales som det største trenertalentet han har sett. Jan har fersk erfaring som utøver på aller høyeste nivå og vet hva som skal til. Han er faglig sterk og systematisk.

Kombinertlandslaget var mye i Norge før sommerferien, men reiste til Lavaze i sommer for å optimalisere forberedelsene til et mesterskap i høyden. Rett før OL hadde laget sterke resultater i Seefeld-trippelen. Graabak viste allerede her hva som var i vente.

Dynamikken i gruppa er god. Offensiviteten og humøret gjennomsyrer laget fra ledelse ned til utøvere. De ønsker å bli best. De unner hverandre suksess.

Det er ikke tilfeldig at Jarl Magnus Riiber får være med på pallen i papirformat under seremonien for lagkonkurransen. Lagfølelsen er så sterk. Kanskje er dette en av de viktigste suksesskriteriene for resultatene som kobinertlandslaget oppnår.

Lagfølelse, humør, kjennskap til egen kropp og hvordan den fungerer i høyden, i tillegg til høy kompetanse og gode smørere og apparat rundt med Olympiatoppen sørget for et strålende OL for kombinertlandslaget.

Vi takker Ivar Stuan for deltakelsen og gode betraktninger rundt kombinertidretten.

Ref Håkon Olsrud

NIF-EPI02, 02