Hopp til innhold

Elverumsidretten
Foto: Elverumsidretten EHH.no

Referat etter webinar 7.nov 22 - Rekruttering

Rekruttering er en utfordring skiidrettene står overfor i tider med lite snø og mangel på nærliggende anlegg.

Likevel lykkes mange klubber i Innlandet med å få med mange barn og unge på hver eneste fellestrening. Vi samlet noen av disse klubbene for å høre hvordan de organiserer og legger opp treninga.

Først ut var Strandbygda som fokuserte på at klubben hadde kontakt med utøverne og kunne gi de et tilbud året rundt. Om det ikke ble arrangert treninger så i hvert fall et sosialt tilbud som opprettholder et godt miljø.

Tylldal i nord fikk ildsjelprisen for en tid tilbake og man har merket effekten av dette i rekrutteringsarbeidet. Selv om Tylldal bare har 4-500 innbyggere har de mange unger på trening hver uke.

Hos Tylldal og naboen Tolga har barna har et tilbud året rundt og når skisesongen er over bedriver de andre sommeraktiviteter. Allsidighet er et fokusområde.

I Trysil har de videregående skole med mange forskjellige tilbud. En interessant ting de gjør i Trysil er at langrennsløpere og friskiutøvere trener på mange av de samme øvelsene.

Friskierene løper 3000 meter og langrennsløperne driver med akrobatikk. De har ulike spisskompetanser som gjør at de hele tiden har noe å strekke seg mot som kan gjøre dem bedre også innen sine respektive idretter.

Utholdenhet er en basisferdighet man får nytte av overalt og i dagens moderne langrenn hvor skikontroll og teknikk er viktigere enn noen gang kan det være en god idé å tenke, og å tørre å trene, utradisjonelt.

Mangel på snø er noe man ikke får gjort så mye med når kuldegradene uteblir.

I Magnor tenker de muligheter framfor begrensninger. Mangler de snø, fokuserer de på barmark. Mange får panikk om de ikke har fått trent mye på snø før de første skirennene.
Magnor ønsker at både yngre og eldre barn skal trene sammen og møtes på samme arena. De eldre utøverne får vite at de er rollemodeller for de yngre og klubb- og karusellrenn vil være god trening for dem å delta på.

Slik får de bevisste ungdommer som får god trening og er til inspirasjon for unge skiløpere.

Mangel på kompetanse er noe som begrenser antall trenere i barneidretten. I Magnor får foreldre eller andre voksne et forslag til opplegg fra klubben som de kjører i de ulike treningsgruppene. Dette gjør at det er lettere få tak i trenere som stiller opp.

Vi takker klubbene for all deling av kompetanse og håper på mange glade skiløpere fra Innlandet i framtiden.

 Ref Håkon Olsrud

nif-epi04, 04
Foto: Geir Olsen / NTB