Hopp til innhold

Norsk løpsuksess i OL Tokyo - hvordan var det mulig?

Høstens første webinar ble innledet med erfaringer fra sommerens Tokyo-OL som vinteridrettene kunne dra nytte av.

Erlend Slokvik var invitert for å fortelle mer om suksessfaktorene bak prestasjonene som kanskje anses som tidenes fremste i norsk idrettshistorie.

To av de norske deltakerne i OL utmerket seg: Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen. Erlend kunne informere om at dette var to utøvere som stilte svært godt forberedt.

OL er to bokstaver som setter i gang store tankeprosesser med tilhørende nerver. Karsten og Jakob får energi av dette. De er trygge på jobben de gjør hver dag, at opplegget er godt nok.

Nøkkelen er å holde rutinene og ikke gjøre noe nytt og revolusjonerende rett før start. Våre to gullmedaljører trente som normalt helt inntil dagen før konkurranse. Men hardtreningen var unnagjort før precamp.

Derifra og ut gjaldt det å samle overskudd. Det så ut til å fungere.

Jann Post, kommentator i NRK, var også invitert for å snakke om langrenn og løping. Han har selv trent en del med brødrene Ingebrigtsen og kunne fortelle om ekstremt spesifikk trening.

De løper aldri en meter lenger enn de skal. Intensiteten er avgjort på forhånd. Dukker det opp en motbakke under en flat økt, går de opp bakken. I bakgrunn står en ivrig far og kontrollerer at alt går som planlagt.

Kanskje kan langrenn lære noe av dette. Å trene mer spesifikt.

Langrennsløpere er ikke redde for å legge på en ekstra time på enkelte økter. Rolige langturer i sone 1 er en grunnpillar i norsk langrenn. Dette har effekt.

Men mange unge har en tendens til å gjennomføre disse øktene med for dårlig kvalitet. Det blir mye prating og lite fokus på teknikk og gjennomføring.

Erlend taler for et riktig bevegelsesmønster i en høy prosentdel av treninga. Unge har stort utbytte av intervalltrening, men den må gjennomføres riktig. Når det gås på rulleski bør det være konkurransespesifikt. Da bør ikke rullemotstanden være for høy. De seneste årene har det blitt populært å kjøre 5*5- og 6*6-intervaller med 45 sekunders arbeid og 15 sekunders pause hvert minutt. Det viser seg at det gir høyere tid over terskel, men samtidig mindre belastning. 

Vi takker Erlend og Jann for gode råd og innspill og håper kommende vinter-OL i Beijing blir like suksessfullt som sommerens Tokyo-OL.

Ref Håkon Olsrud

NIF-EPI03, 03