Hopp til innhold

Referat fra webinar 26.april

Relasjonen mellom trener og utøver har blitt trukket fram som en suksessfaktor

Det norske kombinertlandslaget ble historiske med gull, sølv og bronse i det første verdensmesterskapet i kombinert for kvinner.

Relasjonen mellom trener og utøver har blitt trukket fram som en suksessfaktor, og for å finne mer ut om dette var sølvmedaljevinner fra Oberstdorf, Mari Leinan Lund, landslagstrener Thomas Kjelbotn og leder for Olympiatoppen Midt-Norge, Frode Moen med for å dele av sin kunnskap og erfaringer.

Thomas innledet med fokuset laget hadde fram mot VM. Han hadde utøvere som turte å ha ambisjoner. De var offensive og turte å se for seg tapetsering av pallen.

Det var viktig å tidlig bli kjent med utøvernes ambisjoner for å kunne gjøre det som kreves over tid. Treneren har vært viktig i det som har vært oppsiktsvekkende framgang på kort tid. Thomas trekker særlig fram utviklingen i bakken som spesielt god.

Mari kjente seg igjen i det treneren nevnte. Hun nølte med å sette utfor K90-bakken og var åpen om en redsel for dette. Hun har hatt tanker som har virket forstyrrende, men er veldig opptatt av at tanker ikke predikerer framtida og klarer å se på de negative tankene som løgn, eller å legge bort tankene helt.

Rå innstilling og tilstedeværelse er faktorer som utøverne har jobbet, og tydeligvis lyktes med. Når det gjelder tilstedeværelse forklarer Mari at dette innebærer fokus på alt fra samtaler til gjennomføring av økter.

Arbeidsoppgavene er klare. I evalueringsprosessen har utøverne bedt om tydelige og klare tilbakemeldinger, noe Thomas har tatt på alvor for nettopp dette trekkes fram som en viktig faktor i trener- utøverrelasjonen.

Takhøyde for ærlige tilbakemeldinger og etterlevelse av disse. Når utøverne satt på bommen i bakken og stod på startstreken i langrennsløypa var arbeidsoppgavene klare. Hvis de ble etterfulgt kunne medaljer bli en realitet. Det var enkelt for utøverne å forholde seg til. Thomas kaller kommunikasjon for formtopping.

Frode Moen har hatt moro av å følge kombinertjentene på sidelinjen.

Han beskriver framgangen de har hatt som sjeldent stor, og at utviklingen av kombinert på kvinnesiden har gått enda raskere enn for kvinnehopp.

Han trekker fram kommunikasjonen mellom trener og utøvere som svært god. Utøverne har vært ydmyke og åpne for innspill mens trener har gitt utøveren trygghet i å stole på egne avgjørelser.

Tanker bak valg kan være trenerens egne iblant, men det er viktig at utøver får en følelse av å stå for avgjørelsen selv. I den mentale treningen trekker Frode fram Mari som en utøver som er flink til å åpne seg og å gjøre seg sårbar.

Dette er en viktig egenskap for å kunne jobbe målrettet med spesifikke arbeidsoppgaver og for å få i gang en åpen og ærlig dialog.

Kommunikasjonsprosessen tar tid og er noe man må stå i og foredle kontinuerlig. Hjulet behøver ikke finnes opp på nytt. Tydeliggjøring og konkretisering er viktig og kan bidra til et automatisert tankesett hos utøveren.

Åpenhet, ydmykhet, kommunikasjon, offensivitet, rå innstilling og tilstedeværelse. Dette er faktorer som alle har bidratt til og kommer til å bidra til flere VM-medaler i årene som kommer. 

 

Takk til Marte, Thomas og Frode for at de delte sine erfaringer.

NIF-EPI02, 02