Hopp til innhold

Referat etter webinar med Camilla Aasen Mæland

Hva er utfordringene og hva bør vi legge fokus på. I går fikk vi mange gode svar!!

Idrett og kosthold er meget aktuelt, og var et naturlig valg av tema for kveldens webinar.

Camilla Aasen Mæland fra Olympiatoppen Innlandet snakket om hvordan trenere og foreldre kan være med på å kjenne igjen faresignaler og forebygge et anstrengt til mat.

Det viser seg at 1 av 5 kvinnelige eliteutøvere sliter med spiseforstyrrelser og det gjelder også tre ganger så mange elever ved toppidrettsgymnas som ved ordinære videregående skoler.

Utviklingstrappa er kjent for de fleste når det gjelder trening, men den er kanskje ikke like kjent når det gjelder mat og ernæring. Mange kan finne på å løpe opp disse trappene for fort og ha et feil fokus. Mange utøvere snur matpyramiden på hodet. Det betyr at de har fokus på de marginale tingene som f.eks. ergogene tilskudd (koffein, kreatin, etc.) framfor et godt variert kosthold. Vanlig mat er bra nok. Med struktur i hverdagen og vanlig mat kommer man langt.

Spiseforstyrrelser er dessverre vanlig i flere idretter hvor tyngdekraften skal motvirkes. De fleste som sliter med dette er normalvektige, så det er vanskelig å fange opp problemene. Noen kjennetegn finnes: fysiske tegn, tegn knyttet til humør og adferd, samt tegn knyttet til mat. Risikofaktorer kan være slanking og kroppsmisnøye (lav selvfølelse).

Som trener bør man unngå å kommentere kropp, verken egen eller andres. Fokuset bør være på hvordan kroppen fungerer, ikke hvordan den ser ut. Gode matvaner er viktig og å legge til rette for fellesmåltider er viktig både med tanke på ernæring og det sosiale. I ung alderskal det ikke være fokus på vektregulering. Vektregulering før pubertet er svært uheldig og må absolutt ikke gjennomføres!

Får man mistanker om at en utøver lider av spiseforstyrrelser bør man tenke seg om hvordan man formulerer seg overfor vedkommende. Utøveren kan fort havne i en forsvarsposisjon hvis han/hun opplever konfrontasjonen som et angrep.

For mer informasjon om ernæring og kosthold har Sunn Idrett mye god informasjon på nett til både trenere og foreldre.

Vi takker Camilla Aasen Mæland for foredraget og for svar på spørsmål rundt kosthold i idretten.

Ref Håkon Olsrud

NIF-EPI01, 01
Daniel Nordby