Hopp til innhold

Eirik Myhr Nossum delte sine erfaringer med oss i går.

Se referat etter gårsdagens webinar.

Kveldens gjest var landslagstrener Eirik Myhr Nossum som delte tanker rundt trening og løpsopplegg.

Eirik har en bra karriere bak seg med medalje i junior-NM. I 2005 flyttet han til Oslo for å  studere ved Norges Idrettshøgskole. Her fikk han samtidig tilbud om å være trener i Lyn, og fikk dermed muligheten til å praktisere teorien på kveldstid.

Herrelandslaget i langrenn har de senere årene redusert antall hardøkter og erstattet dette med mer mengdetrening.

Utøverne trener ulikt innad i landslaget. Noen har god erfaring med relativt lite hardøkter, mens andre bruker mer tid i de høyere sonene. Eirik mener det er mange veier som fører fram her, og at utøverne hans vet hva som fungerer for dem.

Det er ikke så viktig om det er 4*5 eller 6*4 minutter. Mange yngre utøvere kan bli veldig fokuserte på hva landslagsløperne gjør. Det landslaget praktiserer skaper ofte presedens for hva som skjer nedover i systemet. Juniorer vil bli som de beste og skal trene som de beste. Da kan utviklingstrappa fort havne i bakhodet. 

Aerob kapasitet og maksimalt oksygenopptak er en av de viktigste faktorene i langrenn.

Tidligere landslagsløper Anita Moen kom med et innspill vedrørende utvikling av disse egenskapene i yngre alder. Siden VO2 maks utvikler seg godt i junioralder, så kan det være en idé å bruke ungdomstida til å bygge aerob kapasitet med høyintensiv trening.

For de under junioralder vil lekpregede aktiviteter ofte gi "gratis" tid i rød sone. Eirik er enig i at intensiv trening er viktig for utvikling av VO2maks, men påpeker at rolig trening også er viktig for å forbedre dette. Høyintensiv trening gir mer effekt pr. tid, men en lang løpetur kan gi mer utbytte enn ei kort intervalløkt.

Når det gjelder løping er Eirik opptatt av at skiløpere gjør nok av det. Han mener skiløpere bør løpe ca. 30% av treninga. Løping bør også gjennomføres gjennom vinteren, både med tanke på at det er den beste aerobe treninga, samtidig som det gir en bedre overgang til løpeøktene til våren.

Overskudd er også noe Eirik trekker fram betydningen av. Inn mot konkurranser skal utøveren ha overskudd. Da er det viktig å kjenne egen kropp.

Landslagsutøverne har stor reisebelastning, men samtidig mye annet i "sekken" som han kaller totalbelastning. Dette gjelder også juniorer. Venner, familie, skole og andre ting fyller denne sekken. Blir den for tung presterer man heller ikke.

I overgangen til senior blir mange litt for opptatt av plassering og ser seg blind på dette.

Eirik advarer mot å sammenlikne seg med vinneren, men se på utøvere som er nærmere i alder. Tider og fokus på egen prestasjon er kanskje vel så viktig som plassering i junioralder. Ikke stress.

De fleste som kommer inn på landslag er godt oppe i 20-årene. Unntak finnes, som for eksempel Johannes Høsflot Klæbo, Petter Northug jr. og Thomas Alsgaard.

Langrenn utvikler seg, og hurtighet har gjort seg mer gjeldende de siste årene. Eirik mener dette er egenskaper det blir viktig å dyrke i yngre år framover. Vi ser at de beste i dag er moderne skiløpere hvor kropps- og skibeherskelsen er stor. Dette kan være forskjellen på gull og fjerdeplass i enda større grad i framtida.

Vi takker Eirik Myhr Nossum for at han tok seg tid til å dele kunnskap med oss.

Ref Håkon Olsrud HSK

NIF-EPI02, 02