Hopp til innhold

Referat fra Webinar 12.10.2020

Det synes å være en tendens til at mange utøvere ikke presterer som forventet gjennom konkurransen sesongen. Vi fikk innsyn i hva som skal til for å lykkes.

Å prestere når det gjelder er noe av det viktigste idrettsutøvere må forholde seg til. Formtopping er i så må måte et viktig verktøy.

Sondre B. Pedersen fortalte om sine erfaringer rundt forberedelser inn mot NM og Norgescup. Han fortalte om den siste uka inn mot konkurranser og at han har hatt en tendens til å "tenke seg i hjel". 

Sportssjef i friidrettsforbundet, Erlend Slokvik, delte sine erfaringer og la vekt på betydningen av å ha gjort treningsjobben i forkant av den siste uka før konkurranser.

Han trakk fram skiskytterne Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen som rutinerte og "iskalde" når det gjaldt å stole på treningsjobben som var gjort, og at de var tøffe nok til å hvile når andre følte de måtte ut og trene.

Det er viktig å ha selvtillit når det gjelder å ha troen på eget treningsopplegg og gjennomføre planen sin. Det kan bli en "ikke-tankegang" som preger siste uka før konkurransene. "Jeg er ikke godt nok trent". "Jeg er ikke godt nok forberedt" osv. Den siste uka kan man egentlig bare gjøre feil, sier Slokvik. Stol på planen din!

De beste synes altså å tørre å slappe av. De tør å kjøre sitt eget opplegg. Karsten Warholm har hviledag hver søndag. Mange idrettsutøvere ville hatt problemer med det.

Grunnleggende økter bør opprettholdes også i sesongen. Ikke alle konkurranser kan prioriteres, mener Slokvik. Man skal ha et så godt treningsgrunnlag at formtopping ikke er nødvendig for å prestere på et meget høyt nivå.

For å kontrollere status på kroppen mener Petter Sørensen og Erlend Slokvik at tredemølla er en god indikator. Testing bør foregå under identiske forhold. Løp på mølle med laktatmålinger gir gode svar. Hvis man presser seg over terskel kommer det veldig tydelig fram om en utøver er i form eller om hvile bør prioriteres.

Petter Sørensen rettet fokus mot restitusjon og trakk fram viktigheten av å hvile. "Når var du sist 100% restituert?". Trening + hvile = treningseffekt.

Mange bommer på timingen på når øktene skal gjennomføres. Når neste økt starter før kroppen er restituert bryter man kroppen mer og mer ned. Skal man oppnå en superkompensasjon er det nødvenidig med ekstrem tett oppfølging og en plan for hvordan dette skal foregå. Den minste feil kan føre til overbelastning. Det er viktig å merke seg at høy belastning ikke nødvendigvis er optimal belastning.

Petter Sørensen oppsummerte godt balansegangen mellom trening og hvile ved å sammenlikne den med et orienteringsløp. Man må finne ut hvor man er og hvor man skal. Er man på feil spor må man korrigere og ofte mer enn man tror.

Stor takk til Erlend, Petter og Sondre som delte sine erfaring med oss!

Håkon og Avle

NIF-EPI02, 02
NTB