Hopp til innhold

Referat etter webinar 26.10.20

Motiverende skiaktivitet for de unge

Skigleden er det aller viktigste i skisporten.

Skigleden er utgangspunktet for all aktivitet på snø og bidrar til folkehelse og gullmedaljer.

Norge er en rik nasjon og har gode forutsetninger for å få fram gode skiutøvere, men andre land med samme ressurser er nysgjerrige på hvordan klarer Norge å bli så gode og stadig å gjenskape suksess.

Bredden er noe som kjennetegner Norge, og idrettsgleden har førsteprioritet i barneidretten. Idrettsgleden, som er med på å bidra til den store bredden, blir ansett som en stor suksessfaktor og en av hovedgrunnene til at Norge er kanskje verdens fremste skinasjon.

Flere unge, glade skiløpere er det vi ønsker.

Derfor er det også viktig å få med de voksne, noe som har vist seg å være en utfordring de senere årene. Det kan være lettere å betale for seg, framfor å delta selv.

Per Elias Kalfoss legger vekt på at langrennski kan brukes til mye for yngre utøvere. Han trekker fram at de beste langrennsløperne har tilegnet seg skiferdigheter som "feeling" og timing fra ung alder.

Allsidig aktivitetsgrunnlag og en bred plattform er en nødvendighet for å bli god på dette.

Per Elias mente kjøring i skogsløyper kunne være god kjøretrening da man må forberede seg på uforutsette hinder og hendelser. Han tenker også at mye av læring skjer når aktiviteten ikke er helt "riktig", det vil si når barna holder på selv, utenom det organiserte som trenerne står for.

Foran OL i Milano 2026 vil viktigheten av tekniske ferdigheter som fremmes i lekpreget aktivitet, være av stor betydning og vinnerne vil helt sikkert kunne se tilbake på en skikarriere med et sterkt preg av lek og moro. 

Leder i alpinkomiteen i Hedmark Skikrets, Jon Busterud, poengterer viktigheten av å ha et godt miljø rundt utøverne.

Vang har holdt miljøskapende nybegynnerkurs for alpinister i 40 år hvor utøvere stiller som instruktører. Barn på 7-8 år lærer de enda yngre grunnleggende skiteknikk. Dette er med på å involvere alle og er et meget godt miljøskapende tiltak som også bidrar til mindre frafall.

William Kalfoss er freeskiutøver med en allsidig bakgrunn, blant annet fra hoppbakken.

Freeskimiljøet er kjent for sitt gode miljø og fokus på mestring og utvikling framfor resultatfokuset.

William kunne fortelle at frafallet i dette miljøet er lite, aktiviteten er allsidig og alle ønsker hverandre det beste. Her kan nøkkelen ligge for å hindre frafall i andre idretter.

Flere idretter bør se til dette miljøet. Selv om freeski er kjent for et miljø med sterkt preg av lek så trenes det knallhardt. William kunne fortelle om at når han trener yngre legger han inn mye ferdighetstrening "forkledd" som lek.

Dette er nok noe trenere i alle idretter har noe å lære av. Ferdigheter bør utvikles gjennom lek.

Vi takker igjen for god deltagelse fra dere rundt om i Hedmark og en stor takk til Per Elias, Jon og William som delte deres erfaringer med oss i kveld.

Ref Håkon

NIF-EPI03, 03
fnugg