Hopp til innhold

Nyskapende crosskonsept i Jakobselv

IL Polarstjernens nyskaping for langrennscross, med runde på runde ned Korketrekkeren, ble en ubetinget suksess, dette er et fint eksempel for ski-Norge. Starter Hans Henrik måtte til slutt stoppe de ivrigste skiløperne, forteller arrangøren i Finnmark.

Sjansespillet langrennscross

IL Polarstjernen ønsker å følge oppfordringen fra skiforbundet og kretsstyret om å tenke kreativt rundt egne arrangement. Slik kan vi bidra til å skape nye opplevelser og mer skilek i konkurransene. 

Rennkonseptet

Konseptet til Polarstjernen var at klassene til og med 12 år startet sin løype midt oppe i det som kalles korketrekkeren. De kjørte ned til stadion via 2-3 svinger og kom inn på skiskytterarena der målområdet er. Løypelengden for de yngste var på rundt 600 meter. Tiden stopper ved målgang. Så snart de har gått i mål og fått igjen pusten, kan de gå rolig opp bakken til start og kjøre en runde til. 13 år og eldre hadde sin start litt lenger opp i anlegget og gikk en crossløype på rundt 1200 meter. Rundt halvveis komme de inn på samme løype som  yngste.

Klassene opp til og med 14 år måtte gjennomføre minst 2 ganger for å få tellende resultat. Klassene fra 15 år og eldre måtte ha minst tre gjennomføringer. Om de ønske å gjenta flere ganger i løpet av det oppsatte tidsrommet kunne de det.

Løpstid ble regnet ut av de to beste rundene. Det var også premie til den løperen som hadde to gjennomføringer med likest mulig tid. 

Tidtaking fra bilrace

Tidtaking var ikke enkelt, siden de vanlige løpsoppsettene for langrenn ikke taklet flere runder med vilkårlig starliste. Med hjelp fra EQ-timing fikk arrangøren og tidtaker Jan Aslaksen satt opp et tidtakingsprogram med utgangspunkt i programmering som vanligvis brukes for bilrace. 

Starter Hans Henrik Kristiansen brukte appen EQ-TimingMobile, der han tastet inn startnummer og trykket start når løperen satte løs. På denne måtten kunne han slippe løperen så snart han var klar, uavhengig av en rekkefølge eller startintervall. 

- Noen ønsket å starte kloss opptil sin kompis eller venninne, mens andre ville ha større avstand. Alle slike hensyn kunne styres via appen, forklarer Kristiansen. 

Full gass i runde på runde

De aller fleste utøverne gikk flere runder og noen ville ifølge starter heller ikke stoppe etter en time og 6- 7 runder. Opprinnelig hadde arrangøren satt en grense på fem runder per utøver. 

- En av de yngste som deltok, gikk skirenn i over 28 minutter. Da er ikke transportetappe mellom mål og start regnet med heller, forteller Svein Reiersen. 

Tilbakemelding fra deltakerne, foreldre og spesielt de yngste utøverne var udelt svært positive.  Alle som en av deltakere var mer enn klar for full gass gjennom svingene ned mot stadion og publikums heiarop.

Blir gjentakelse

Også de eldste deltakerne som gikk den lengste løypen på ca 1 km syntes det var både hardt og ikke minst moro.

- Jeg tror de aller fleste syntes konseptet var veldig bra og noe vi absolutt bør ta med oss videre, sier Reiersen. 

NIF-EPI02, 02