Hopp til innhold

Felles smøreopplegg under Finnmarksmesterskapet

Finnmarksmesterskapet 28. og 29. januar vil gjennomføres med felles smøreteam for alle utøvere. Smøresjef vil være Svein Reiersen. Her finner du litt info om opplegget i Hammerfest.

For å sikre mest mulig jevne forhold for samtlige deltakere under Finnmarksmesterskapet, har langrennskomiteen i kretsen vedtatt at det skal gjennomføres felles smøreopplegg for alle.

Smøresjef for FM blir Svein Reiersen fra IL Polarstjernen, som også skal være Finnmarks smøresjef for en tilsvarende felles smøreordning under Hovedlandsrennet i Trøndelag.

Under her ligger en detaljert beskrivelse av opplegget, som forutsetter at alle deltakende klubber utnevner personer som kan bidra i smørehallen for å få klargjort de mange skiene.  

En smører per 4 utøvere

Hver klubb skal stille med 1 smører per 4 utøvere.  Om klubber med få utøvere ikke har smørere, så meld fra om det så planlegger vi det inn.

Navn på klubbsmører(e) meldes på epost til svein.reiersen@harila.no. Om det er spørsmål kan han nås på telefin 918 04 023. Planen er at klubbsmørerne skal smøre til «sine» utøvere.

Som på Hovedlandsrennet planlegges det smøring av ett par ski per utøver. Ett par klassisk ski  og ett par skøyteski. Utvelgelse av ski som skal benyttes må gjøres på forhånd.

Forberedelse hjemme 

Glid:
Alle ski må vasket med glidrens/fluor rens. De legges så inn med Swix CH6/PS6, sikles og børstes.  

I felles smørehall legges dagsaktuell Swix HS glider med kork og fleece, tørking ca 15 min og deretter rotorfleece og eller rotorbørsting.  

Feste:
Forberedelse hjemme med godt oppmerket smøresone og opprubbet smøresone. Bruk sandpapir med 100/120 korning.

I felles smørehall legges det dagsaktuell feste til hver enkelt løper av klubbsmører. Smørere må være tilgjengelig for å justere. Testområde for feste er i nærheten av smørehallen.

Personlig/ klubbvis utstyr: 

Vernemaske:
Alle som er med i smøreteamet må ha med vernemaske for å sikre at HMS er ivaretatt. 

Svein anbefaler masker som dette:  
https://www.swixsport.com/no/skiprepp/masker-og-beskyttelse/t42-economy-mask.replaceable-filter/?item=T42-MASK-V eller lignende. Disse MÅ medbringes og brukes fredag under smøring og lørdag ettermiddag.

Smørebenk/ smøreprofil.

De som deltar i smøreteamet bør ha følgende utstyr med seg til arbeidet.

 • Plastsikler
 • Kork med fleece eller lignende for påføring av flytende glider.
 • Batteridrill
 • Rotorfleece
 • Hestehårsbørst/ fin børst. Gjerne rotor.
 • Rill: 1 mm og 2 mm. 
 • Smørejern for klister.
 • Evt varmtluftpistol
 • Trommel med skjøteledning
 • Kork til feste
 • Skrape for feste.
 • Evt smurning og klisterrens.
 • Fiberlene 

Program for smøreteamet

Fredag 27. januar

19:00: Oppstart i smørehallen.
Vi gjør ferdig glid og grunning til feste. Mulig vi kan gjøre mer om det er stabile værforhold.

Ved pålegging av glid og fleeceing/børstning vil det være påkrevet bruk av maske. Derfor viktig at alle gjør seg ferdig med glid fredag for skiene som skal brukes på sprinten lørdag.

Lørdag 28. januar
08:00: Vi legger på dagens feste. Vi kan justerer feste uten bruk av maske i smørelokalet, så lenge ingen bruker rotorbørster eller legger glidprodukter.

15:00: Klargjøring for søndagens renn. Vi trenger maks en time til pålegging av glid, fleecing og børstning på skøyteski. 

Info og påmelding FM 2023

NIF-EPI03, 03