Hopp til innhold

Tester nytt klimaverktøy i Kollen

Når ski- og skiskyttereliten nå samles i Holmenkollen benyttes anledningen til å utvikle og tilpasse klimaverktøyet Green Producers Tool (GPT) til idretten. Målet er å redusere klimagassutslipp også fra idrettens arrangementer og aktiviteter, i tråd med Norges utslipps- og klima-/miljømål.

GPT, som er eid av Green Producers Club og utviklet i samarbeid med CICERO Senter for klimaforskning, ble først laget for film- og kulturbransjen. Skiforbundet og Skiskytterforbundet, sammen med Holmenkollen Skifestival, er nå først ut med å ta verktøyet i bruk også for idretten. På lenger sikt vurderes også GPT brukt under Ski-VM i Trondheim i 2025.

GPT-testpiloten i Holmenkollen gir oss innsikt og data med mål om å ta i bruk verktøyet fra vintersesongen 2023/2024. GPT lar oss måle potensielle utslipp allerede i planleggingsfasen. Slik kan forskningsbaserte, målbare og effektive klima- og miljøtiltak iverksettes før arrangementet, samtidig som vi får målt reelle utslipp ved gjennomføring, sier Marita Hakestad Andresen, rådgiver arrangement og bærekraft i Skiforbundet. 

En løypemelding fra testpiloten vil bli gitt allerede under Kollenkonferansen onsdag 15. mars kl. 13, som i år handler om klima- og miljø. Testpiloten fortsetter når også skiskytterne møtes til verdenscup i Holmenkollen påfølgende helg. 

Norsk skisports ambisjon er å gå foran nasjonalt og internasjonalt ved å gjennomføre offensive klima- og miljøprosjekter som for eksempel Snow for the future (bærekraftig snøproduksjon og lagring), en mest mulig bærekraftig arrangementsgjennomføring, koordinering av nasjonal og internasjonal kalender, felles smøreopplegg under vinterens hovedlandsrenn i langrenn, og nå også GPT

- Holmenkollen Skifestival regnes som verdens tredje eldste sportsarrangement, og er en synlig ambassadør for norsk skitradisjon og verdier. I vårt kontinuerlige arbeid for å minimere vårt miljøfotavtrykk er effektmåling av tiltak helt avgjørende og vi ser frem til å dele læring med samarbeidspartnere og andre arrangementer, sier daglig leder i Holmenkollen Skifestival, Stefan Marx. 

GPT-eier Green Producers Club har bred erfaring fra bruk av klimaverktøyet i kultur- og filmbransjen. Fremover vil også NRK, som blant annet produserer og viser verdenscuprennene i Holmenkollen og andre internasjonale- og nasjonale skikonkurranser i Norge, også benytte GPT

- Vi opplever at skiidretten har ambisiøse klimamål, og jobber målrettet og konkret med dette innenfor flere områderAt piloten nå er i gang og finner sted i selveste Kollen er svært gledelig. Med idretten på plass sikrer vi at hele kultur- og idrettssektoren  bruker samme metode for å måle sine utslipp. Dette vil generere pålitelig data for beslutningstagere fra arrangørnivå til politisk nivå. Og ikke minst, sikre verdifull kunnskapsutveksling mellom de ulike bransjene i sektoren,» sier Mads Astrup Rønning, grunnlegger av Green Producers Club

Eventuelle spørsmål kan rettes til: 
Marita Hakestad Andresen, rådgiver arrangement og bærekraft: 992 39 494
marita.andresen@skiforbundet.no

Ola Keul, fungerende organisasjonssjef, leder myndighetskontakt og bærekraft: 913 61 916
Ola.keul@skiforbundet.no



NIF-EPI03, 03