Hopp til innhold

Stor stemning med Aamodt

Lørdag 25. april arrangerte TVSK miljøsamling i Skien Fritidspark for alle våre utøvere i alderen 11-17 år. Det var 112 topp motiverte deltakere som fikk møte et morsomt, men hardt opplegg fra instruktørene Kjetil Andre Aamodt og Andreas Arnø.

Enkel trening
Aamodt og Arnø gikk "back to the basic" og hadde klart et treningsopplegg med kun bruk av kroppen og området tilgjengelig. - veldig lærerikt var tilbakemeldingen fra flere av rundt 30 foreldre og trenere som var til stede.

I første treningsøkt på ca 1,5 timer, viste Arnø og Aamodt frem mange øvelser som alpinistene har brukt i en årrekke. Det var kun snakk om å bruke hverandre og kroppen til treningen. Dette ble en stor suksess og mange av utøverene fikk nok en aha opplevelse av hvor enkelt, men tungt slik trening kan være.

Aldri gi opp
Etter første treningsøkt bar det inn i auditoriet for litt faglig påfyll. Kjetil Andre Aamodt tok for seg sin oppvekst og sin vei for å bli tidenes beste alpinist. Mye av tiden ble brukt på spesielt et budskap, "ALDRI GI OPP hvis dette er noe du virkelig vil"!

Et meget spennende foredrag med mye fokus på lek og moro i treningshverdagen, og ikke minst, variert trening! Basisferdigheter er noe alle bør og skal trene uansett hva slags idrett de driver med, det er hele fundamentet for å utvikle seg som idrettsutøver.

Vinnerkultur
Deretter snakket Aamodt om vinnerkultur og hvordan alpinistene trener og fungerer som et lag, utenom akkurat de 2 minuttene de kjører renn, hvor fokus er å gjøre hverandre gode, - da blir man også god selv, sier Aamodt.

Det var først når dette kom inn på landslaget at utøverne begynte å vinne WC renn. Før Ole Kristian Furuseth vant sitt første WC renn på slutten av 80 tallet, hadde ikke en norsk utøver vunnet i verdenscupen siden 60 tallet. Furuseth trente som det vi kaller en 24 timers utøver, og det smittet over på resten av laget etterhvert som resultatene kom. Resten av landslagesutøverene ble nysgjerrige og begynte å lete etter hva som gjorde Furuseth så god. Dette førte til, som vi alle vet, mange år med suksess for det norske alpinlandslaget.

"3000 metern"
Neste treningsøkt startet med en 3000 meter i en litt utradisjonell stil. Utøverne skulle gjøre ulike øvelser, som "lavgang", spenst hopp, "kone bæring", sideveis forflyttning, "elghufs" mm. på hver langside i 3000 meter. 
Økten startet med et brak og deltakerne fikk virkelig kjørt seg. Likevel var stemingen på topp og de unge så ut til å kose seg tross litt ruskete vær.

Genuinitet og bevisstgjøring
I neste foredrag skulle det handle litt om foreldrerollen av Aamodt og genuinitet ved Andreas Arnø. Disse "to" foredragene henger litt sammen, da det handler om å være bevisst på hva man selv vil. Har man et genuint ønske å bli best, så klarer man det, men da må man være bevisst på de valgene man tar.
Det samme snakket Aamodt om i forhold til foreldrerollen. Barna må selv bli bevisste på de valgene de tar, men om det være seg å trene for å bli best eller leke for å ha det moro, så er begge deler like greit. Det handler om hva barna selv ønsker, hva de selv er genuint opptatt av og viktigheten av at foreldre er til stede uansett.

Sliten gjeng
Etter en lang dag med mye aktivitet og "hvile" i form av foredrag, så virket det som en fornøyd gjeng med foreldre og utøvere som reiste hjem. Dagen var spekket med informasjon og tisp til hvordan man som utøver, foreldre eller trener, kan utvikle seg. - Svaret ligger i underbevisstheten, dere sitter med alle svarene selv, avsluttet Arnø. 

- Tren mest og best, så vil dere klare å nå målene deres!

nif-epi04, 04