Hopp til innhold

Foto: Erik Martensson/SOI

Special Olympics Sweden Invitational Games 2020

Skiforbundet hadde 6 utøvere som deltok i på SOSIG 2020, som ble arrangert i Östersund og Åre. Les mer om hvordan våre langrennsløpere og alpinister opplevde dette arrangementet

Special Olympics Sweden Invitational Games 2020, skulle være testlekene til Special Olympics World Winter Games i 2021. Nå har ting skjedd og Sverige kan av ulike årskaer ikke gjennomføre neste åras leker, men uansett så ble "test.arrangementet" gjennomført, til glede for 300 utøvere fra 19 nasjoner som var invitert til å delta. Det ble konkurrert i sju ulike idrettsgrener.
Norge var invitert til å delta i 3 grener, alpint, langrenn og short track med totalt 9 utøvere

Fredag 31.januar var det endelig avreise til Östersund og Åre for en spent norsk tropp bestående av utøvere og ledere. I langrenn var det følgende fire utøvere som representerte Norge; Ida Wirum Sæter, Heming IL, May Grønvold, Brunlanes IL samt guttene, Anders Vreim Ørbeck og Holmar Myklebust Tomasson, begge Koll IL. Hild Riseth Fjone og Vibeke Klungerbo bekledde trenerrollen for langrennsutøverne


langrennsgjengen samlet, fv; Vibeke, Ida, May , Anders, Holmar og Hild 

I alpint var det to utøvere, Thea Skoglund og Mads Sagmo, begge Vivil IL. Trener for disse to var Johan Palmstrøm Hald.


Liten men slagkraftig alpingjeng; Thea, Johan og Mads Foto: Eirik Skoglund

Alle ble innlosjert på et flott hotell i Östersund, og brukte første dagen på å bli litt kjent på hotellet samt at trenerne fikk vært på sine respektive møter og gjort klar smøreboden.

Vi lar langrennstrenerne oppsummere hvordan langrennsgjengen hadde det og deres konkurranser.
-Allerede før åpningsseremonien på lørdagen var langrennsutøverne i gang med aktivitet Alle gjennomførte divisjonering på enten 2.5 km eller 5 km, i tillegg til 1 km for stafett. Dette er vanlig praksis i Special Olympics konkurranser som alle må igjennom før selve finalen, dette for at utøverne skal bli fordelt i klasser med utøvere på samme prestasjonsnivå.


To flotte langrennsjenter; Ida og May Foto:Karl Nilsson /SOI

Første ordentlige konkurransedag var søndag hvor May og Anders gikk 7.5 km, og Ida gikk 1 km. Det var heltente utøvere på start, og May gikk til topps med gull, Anders fikk en flott 4.plass i en svært tøff klasse og Ida gikk inn til en sterk 3.plass.

 
Anders under stafetten Foto; Marcus Ericsson/SOI

Mandag morgen stod vi opp til et nydelig vær med strålende sol og -5 grader. Ida var først ut med 2.5 km klassisk hvor hun stod på og gikk inn til en flott 5.plass. Senere på dagen var det tid for 5 km fri teknikk hvor May gikk inn til 3 plass, Anders 3. plass og Holmar fikk en flott 2. plass.

 
Norske utøvere fikk god support og oppmerksomhet av heiagjengen som kom fra Norge ....

Ettermiddagen ble brukt til «Healthy Athletes». Dette er et program som tilbyr gratis helseundersøkelser til barn og voksne med utviklingshemning. Det er ikke bare et program for utøverne, men gjennom trening og praktisk erfaring er det også en viktig arena for studenter og fagpersoner i helsevesenet for å øke kunnskapen om beste praksis for å ta vare på denne gruppen. Siden programmet ble lansert i 1997 har over 2.1 millioner undersøkelser blitt gjennomført, og mer enn 240 000 helsepersonell har blitt opplært. Vår gjeng var igjennom en rekke av de 7 stasjonene, og reiste hjem med både nye briller, inkludert solbriller, goodiebag for tannhelsen, innlegg såler, verktøy for stresshåndtering med mer, samt en grundig gjennomgang med skriftlige rapporter fra hver stasjon. Et veldig flott og nyttig opplegg, helt uten kostnad for utøverne.

 
Holmar in action - han imponerte med en strålende 10 km. Foto Erik Martensson/SOI

Tirsdag var det duket for siste konkurransedag. Det var smålig nervepirrende tider i smøreboden da det var kaldt og snøen lavet ned store deler av dagen. Snøværet stoppet imidlertid opp når Holmar skulle gå, hvor han følgende knuste Sverige og staket inn til gull på 10 km på imponerende 36:40:53! Senere var det siste innsats for hele gjengen når det skulle gåes stafett. En solid heiagjeng var på plass i nydelige rammer på en flombelyst Östersund stadion kl 18.15. Vi fikk hard konkurranse av flere svenske lag samt Estland, men fikk en flott 4 plass!

 
En fornøyd langrennsgjeng etter stafetten fv Anders, May, Holmar og Ida

Onsdag var det hjemreisedag med en sliten, men godt fornøyd gjeng med totalt 12 medaljer og sløyfer rundt halsen. Vi hadde enormt gode forhold på langrennsstadion hver eneste dag, hvor løypemannskapet gjorde en helt vanvittig god jobb. En ekstra stor takk til alle foreldre og søsken som tok turen opp til Östersund og Åre - ingen hadde bedre heiagjeng enn den norske troppen! Utøverne har i stor grad vært eksemplariske både i og utenfor langrennssporet, selv om det skal sies at det var en del som lurte til seg både en og to croissanter bak trenernes rygg under frokostene. Takk til alle utøvere for strålende humør, stor innsatsvilje og arbeidet dere la ned – ingen tvil om at det ga resultater.

Johan med utøverne Mads og Thea hadde litt andre dager med lang pendletid til konkurransearenaen, her er en oppsummering fra alpinleiren   

-Alpinistene hadde noen helt fantastiske dager i Sverige, med flotte forhold og en fin medaljefangst. Svenskene hadde ikke spart på kruttet, og det ble levert et supert arrangementet med storslagen åpningsseremoni og flotte medaljeseremonier i bakken. Alpint konkurransene ble gjennomført i Åre, mens vi bodde i Östersund. Dette ble gjort slik at den norske troppen var samlet, men medførte fire timer i bil hver dag for alpinistene og lange dager. Både Mads og Thea var enige om at det hadde vært bedre å bo nærmere bakken. 

 
Klare til dyst, Thea og Mads

Første dagen ble det kjørt slalåm, der Mads kjørte to utrolige runder som resulterte i en gull-medalje, mens Thea kjørte inn til en kjempesterk fjerdeplass. 

Dagen etterpå var det Super-G som stod på programmet. Da det var første gang både Thea og Mads hadde kjørt Super-G, var begge litt spente på hvordan løypen ville se ut. Det viste seg at det ikke var noen grunn til bekymring ettersom at Mads og Thea kjørte Super-G som om de hadde gjort det tusen ganger før.


Mads in action ! Foto: Clarie Behan/SOI

Siste dagen ble det kjørt stor-slalåm, der Thea tok en rå bronsemedalje. 


Thea jubler og viser at hun er fornøyd - det er viktig!! Foto: Karl Nilsson/SOI

Takket være en flott delegasjon av fans fra Norge, var det alltid en heiagjeng i målområdet som skrek seg hes for å heie på Mads og Thea. 

 
En liten, men lydhør heiagjeng fra Norge Foto: Claire Behan/SOI

Alt i alt var Thea og Mads storslagent fornøyd med arrangementet og synes det er synd at neste års Special Olympics World Winter Games ikke lengre skal gjennomføres av Sverige.

 
Thea og Mads sammen med sine slalåmkonkurrenter under premieutdelingen. 

NIF-EPI02, 02
NTB