Hopp til innhold

fv. Håkon Olsrud, Vilde Nilsen, Birgit Skarstein, Eirik Bye og Eivind Røed (Foto: Anne Ragnhild Kroken, NSF)

Strålende norsk innsats i Para WC i Østersund

2 av 3 langrennskonkurranser er unnagjort i Østersund på andre runde i verdenscupen for para-langrennsfolket, og det ble nok en god norsk dag med fire 2. plasser

GÅ TIL SENDINGEN PÅ SKI-TV

Norge fortsetter å prestere bra i Verdenscupen for para-langrenn, og gledelig noterer vi nå at guttene også har tatt steget opp på pallen, så det er god stemning i den norske leieren. 

Jentene våre, Vilde Nilsen og Birgit Skarstein leder fortsatt Verdenscupen etter to nye løp og Eirik Bye og Håkon Olsrud har med sine pallplasser klatret oppover sammenlagtlista og er på 2. plass totalt i hver sin klasse.

Seier og 2. plass til Vilde Nilsen
Vilde Nilsen åpnet i går med sin 4. strake seier i Verdenscupen denne sesongen på mellomdistanse klassisk, og ga dermed seg sjøl en meget flott 18-årsgave

Hun uttrykte at hun var eksternt kvalm og nervøs før start i går på mellomdistanse klassisk, men om ungjenta var nervøs kom ikke det til syne i løypa for hun feide all motstand til side gikk inn til en solid seier foran sine sterkeste konkurrenter fra Ukraina. På dagens løp, 15 km friteknikk ble det igjen jentene fra Ukraina som ble de sterkeste utfordrerne. Vilde inn til en meget sterk 2. plass snaue halvminuttet etter tet. Vi må ta i betraktning at dette var hennes første løp på langdistanse.
- Det va veldig tungt i dag, sier en sliten Vilde Nilsen rett etter løpet, - Jeg kjente allerede i de første to kilometerne at jeg var jeg stiv i lårene, og jeg var egentlig dødssliten hele veien. - Jeg måtte bare holde hodet kaldt og gjøre jobben, så dette er bedre enn forventet, og jeg er veldig fornøyd.
På onsdag venter favorittdistansen klassisk sprint.

 

2 x 2.plass til Eirik Bye
Eirik Bye har kvittert ut med to sterke 2. plasser her i Østersund, begge dager har hjemmefavoritten Zebastian Modin vært i en særklasse.

Eirik Bye som er svaksynt og går med ledsager, hadde «stand in» for sin faste ledsager. Eivind Røed hoppet i det og startet ledsagerkarrieren med konkurranser.
Eirik skryter av at bare siden i går så «satt» både kommunikasjonen og samarbeidet bedre. -Vi holdt bra fart hele veien og lyktes godt med å gå fort i det lette terrenget og hardt i bakkene.

 

Håkon Olsrud tok en fin 3 plass på 10 km mellomdistanse klassisk i går -Dette er jeg fornøyd med, sier Håkon. -En pallplass er jo bra siden jeg har vært syk hele jula. En god gjennomkjøring før morgensdagens 20 km skøyting som er en distanse som egentlig passer meg bedre, og i dag smelte han til med 2. plass, franskmannen Benjamin Daviet var det lite å gjøre med i dag.  - At det ble 2. plass, det hadde jeg ikke trodd, smiler Håkon Olsrud. – Jeg hadde et håp om pallen, så at skøyteformen kjennes så bra er jeg veldig fornøyd med. - Det er jo langdistanse som passer meg best - som tidligere langløper. – Før jeg begynte å satse på paraidrett så var det Birkebeineren og Vasaloppet som gjaldt, så det henger nok fortsatt litt sånn seighet igjen i meg der.

Vår eneste langrennspigger åpnet med 3. plass på 6 km lørdag,
Birgit oppsummerer løpet fra en svært teknisk og omskiftelig løype. -Det var litt «hakkåt», jeg ble hoppende fra kul til kul og brukte litt tankevirksomhet på å komme meg framover, -Måten jeg får gått meg inn på, disponeringen og hvordan jeg «holder koken» gjennom hele løpet, er jeg strålende fornøyd med. Fordi jeg går så godt fysisk, når løypa er så teknisk utfordrende, vinner jeg tredjeplassen!
På dagens 12 km gikk Frol løperen inn til 2. plass etter amerikanske Kendall Gretsch.
- Jeg er en kapasitetsløper, fastslår Birgit Skarstein. - Det var veldig artig å gå i dag, med bra driv gjennom løpet. Jeg satset på å gå meg litt inn med hensyn til avstanden fra førsteplassen underveis. - Når jeg får brukt kapasiteten min er det ingen som slår meg, sier Skarstein som nå ser frem mot sprintkonkurranser onsdag. 

Ellers så har Thomas Karbøl Oxaal fra Sauda vært i aksjon på begge distanser i klassen for synshemmede og har kvittert ut med henholdsvis 7. og 9. plass på 10 km klassisk og 20 km friteknikk. Dette er godkjent av unggutten fra Sauda som ble klassifisert inn for kun 2 år siden. På onsdag venter sprinten og det er nok en distanse Thomas behersker bedre enn langdistanse akkurat nå.

Johannes Birkelund gikk 10 km klassisk og løste en tøff og for han teknisk krevende løype på en god måte, og endte opp med en 8. plass. Nå venter en klassisk sprint på onsdag.

Trygve Toskedal Larsen er veteranen som i år har konvertert fra sittende til stående, og har løst dette på en imponerende måte. Til tross for at han i forkant av løpet mente at arrangøren var «steike galen» som sendte utøverne utfor de krevende nedforbakkene, da spesielt de med beinskader. Men karen fra Avaldsnes som nå går for Trysilgutten gikk bedre og bedre for hver runde, og han holdt seg på beina.  Han gikk inn til 7 plass på begge distansene.

-Vi er godt fornøyde med uttellingen her i Östersund. Pallplass i alle klasser vi har stilt opp i til nå. God stigning i form og levering siden forrige verdenscuprunde sier trener Bjørn Kristiansen.

Rekrutt trener Magnus Evenby er og godt fornøyd om dagen. – Flott start på denne verdenscuprunden. Høydepunktet så langt er Vildes seier på 18-årsdagen i går. Veldig gøy med pallplasser som det ble 4 av både i går og dag. Johannes Birkelund får godkjent i en tøff 10 km løype, og Thomas Karbøl Oxaal med ledsager Ole-Martin Lid gikk sin første langdistanse i dag og et godt klassisk renn tross minimalt med snøtid gjennom jula. Smørerne og støtteapparatet gjør en kjempejobb så nå gleder vi oss til sprint på onsdagen.

Fullstendige resultater finner du på våre hjemmesider

Følg også laget på instragram: Langrennlandslaget - paraelite 
Du finner også bilder og stoff på Facebook Skiforbundet Para  og instagram Skiforbundetpara

Arrangøren har lagt ut mange gode bilder på Flickr; 
https://www.flickr.com/search/?text=World%20Para%20Nordic%20Skiing%20World%20Cup%20%C3%96stersund

Nå gjenstår klassisk sprint på onsdag 16. januar - dette sreames direkte via Ski-TV, se link under; 

Arrangørenes nettsider med tidsskjema og mer informasjon

GÅ TIL SENDINGEN PÅ SKI-TV


Disse stiller for Norge:
Vilde Nilsen, Kvaløysletta Skilag
Birgit Skarstein, Frol IL
Johannes Birkelund, Oppegård IL
Eirik Bye, Oppegård IL
Trygve S. Toskedal Larsen, Trysilgutten IL
Håkon Olsrud, Nordbygda-Løten Ski
Thomas Karbøl Oxaal, Sauda IL

Ledsagere:
Ole-Martin Lid, ledsager Thomas Karbøl Oxaal
Eivind Røed, ledsager Eirik Bye

NIF-EPI03, 03
NTB scanpix