Hopp til innhold

Eirik Bye med ledsager Arvid Nelson under 20 km i VM 2017 (NSF - Anne Ragnhild Kroken)

IPC WC Oberried

I morgen starter WC runde to for Para-utøverne i langrenn med mellomdistanse klassisk. Norge stiller med en større tropp her enn vanlig da også 4 utøvere fra rekruttlaget har kvalifisert seg.

IPC - World Cup langrenn i Oberried er straks i gang, i dag har alle utøverne som deltar i langrennsøvelsene vært på satdion og testet ski og løyper under flotte forhold.
Morgendagen kan by på noe mer utfordrende forhold da det er meldt endel nedbør. 

Det er rekordstor deltagelse i flere klasser på morgendagens øvelse, menn sittende er den største klassen med hele 45 utøvere på start. 
Vi har en deltaker i denne klassen, Trygve Toskdal Larsen og han sier at fokus vil være på arbeidsoppgaver under morgendagens løp, dette vil være en utblåsning og formoppkjøring til Paralympics. Han kjente seg litt "småtam" i dag, men regner med at det er etter reise og en "ufrivillig" hviledag i går da det var veldig sterk vind på stadion og håper dette er bedre til i morgen. Han er klar på at dette kan bli et tøft løp da det er ei tung løype som heldigvis har "lette" utforbakker hvor det er mulig å få hvile og hente seg inn igjen, det er nødvendig. 

I klassen sittende kvinner er vårt sterkeste kort Birgit Skarstein som var på pallen i WC i Canmore før jul. Hun er enig med Trygve at dette er viktige gjennomkjøringer i forkant av Paralympics og at det er en kapaistetsløpe de skal gå, så det krever at man disponerer løpet bra. Teknisk og taktiske vurderinger er også viktig for å vinne fart på riktige plasser. 
Denne WC-runden er siste gang at man møter deltakere fra alle nasjoner før det braker løs i PyeongChang, da mange dropper WC i Finland til fordel til høydeopphold som siste forbredelser. Sterke utøvere fra nasjoner som USA, Russland, Hviterussland og ikke minst Tyskland som har hjemmebane blir tøffe konkurrenter på denne WC runden sier Birgit. 

I denne klassen har vi også WC debutant Isabell Valen fra Innstrandens IL. Hun syns løypa er grei med ikke altfor mange tekniske utfordringer, og gleder seg til sin første WC konkurranse. 


Birgit Skarstein gjør seg kjent i løypa

I klassen for stående menn er det Håkon Olsrud fra Løten/Nordbygda Ski som er vår mest erfarne utøver. Han gjorde gode løp i WC runden i Canmore før jul og håper å fortsette den positive trenden her. Tenker ikke så mye plasseringer nå, det får komme i mars (paralympics), men har fokus på at han skal henge med i tetbildet. Morgendagens løype er helt grei og det er mulig å gå fort, selv om jeg for min del hadde ønsket meg noen flere lengre slake bakker. Da er 4 km sløyfa som skal brukes på søndagens 20 km tøffere og passer meg nok bedre da den er tyngre sier Håkon.
Her har vi også en debutant i 17 år gamle Johannes Birkelund fra Oppegård IL. Han har vært gjennom løypa og syns den er fin og gir uttrykk for at det er en løype som passer han godt og tror ikke at det skal oppstå noen problemer der. 

I klassen for synshemmede er det Johannes sin klubb kamerat Eirik Bye som er vårt sterkeste kort. Her er det 29 ekvipasjer til start, og sammen med ledsager Arvid Nelson går Eirik for en topp 8 plassering i morgen. Jeg føler formen er bra og har hatt noen gode gjennomkjøringer. Løypa er kanskje litt i letteste laget, men det er meldt endel snø så jeg håper på litt tungt utfordrende føre, det mener jeg er et pluss for meg sier Eirik. 
Også i denne klassen har vi en ung utøver, Thomas Karbøl Oxaal, han fikk sin WC debut på en sprint i desember i 2016. Jeg gleder meg til i morgen og har fokus på å gå godt på ski. Det er en bra løype med skikkelig jobbing. Med seg har han Ole-Martin Lid som ledsager. 

Siste utøver på start på morgendagens mellomdistanse er Vilde Nilsen. Ungjenta fra Kvaløysletta som nettop har rundet 17 år har allerede gode internasjonale resultater å se tilbake på med 5 plass fra VM i 2017, da på sprint. "Jeg skal gå godt på ski og ta meg helt ut i morgen. Løypa er bra, den er fin for meg da jeg kan få benyttet meg av stakeferdighetene mine. Men det er en skikkelig jobbeløype så det gjelder å stå på hele veien. Her vil jeg også få mye nye erfaringer" sier Vilde 

 
Vilde Nilsen tester løypa med trener Magnus Evenby

Det er mulig å følge morgendagens løp via IPC`s hjemmesider med liveresultater, om alt fungerer som det skal. 

Våre starter som følger
Sittende - kvinner 5 km og Menn 7,5 km
Trygve Toskedal Larsen, Avaldsnes IL - start nr. 38 - 10:19:00
Isabell Valen, Innstrandens IL - start nr. 52 - 10:26:00
Birgit Skarstein, Frol IL - start nr 69 - 10:34:30

Stående/Synshemmede - kvinner 7,5 km og menn 10 km klassisk
Johannes Birkelund, Oppegård IL - start nr. 90 - 12.05:00
Håkon Olsrud, Løten/Nordbygda Ski - start nr. 109 - 12:14:30
Thomas Karbøl Oxaal, Sauda IL  - start nr.  131 - 12:30:30
Eirik Bye, Oppegård IL - start nr. 144 - 12:37.00
Vilde Nilsen, Kvaløysletta Skilag - start nr. 156 - 12:48:00

Komplette resultatlister vil bli lagt ut på skiforbundets hjemmsider så snart disse foreligger. 

NIF-EPI02, 02
Morten V. Eriksen