Hopp til innhold

Ole-Martin Lid - Ledsager

Klubb: Tomrefjord IL
Krets: Møre og Romsdal skikrets
Rolle: Ledsager
Født: 08.08.94
Hjemsted: Tomrefjord
E-post: ole.martin.lid@gmail.com
Yrke: Student

Ole-Martin er Thomas sin faste ledsager, sammen utgjør de et team som skal prestere optimalt sammen. Ledsageren er viktig for at den synshemmede utøveren skal prestere optimalt. 
Her kan du bli litt bedre kjent med Ole-Martin og hvordan han opplever rollen som ledsager.

Hvem er Ole-Martin?
Gutt som kommer fra et lite sted i Møre og Romsdal som heter Tomrefjord. I mine yngre år spilte jeg mye fotball og var mye aktiv før jeg begynte på ski i 10-års alderen. Gikk toppidrett langrenn på Stranda VGS før jeg flyttet til Lillehammer der jeg har tatt en bachelor i idrettsvitenskap. Så gikk jeg ett år i Oslo og studerte Fysisk aktivitet for funksjonshemmede. Nå har jeg flyttet tilbake til Lillehammer og studerer PPU. Har vært aktiv langrennsløper selv, og konkurrerer fortsatt så mye som mulig når jeg har anledning til det.

 Hvorfor ble jeg ledsager?
Det var en tilfeldighet som gjorde at jeg endte opp som fast ledsager. 
Jeg hadde ikke noe kjennskap til Thomas fra før av, men var ledsager for han under Ridderrennet ett år.
Sesongen etter skulle Thomas på en samling på Sjusjøen og manglet ledsager, og jeg fikk en forespørsel via Hanne Vadseth, som kommer fra samme sted som meg, om jeg kunne tenke meg å stille som ledsager på denne samlingen. Etter dette har jeg i grunn vært fast ledsager for Thomas, og har absolutt ikke angret ett sekund på det. Jeg trives veldig godt, og setter stor pris på at Thomas vil ha meg som ledsager. For det ser jeg på som en veldig stor tillitserklæring.

Hva innebærer rollen som ledsager?
Rollen som ledsager innebærer veldig mye. I all hovedsak er det å beskrive omgivelsene så godt som mulig for Thomas, slik at han får best mulig forutsetninger til å gå fort på ski. Det vil da være hvordan traséen er, til om vi tar igjen noen osv.
Men jobben som ledsager innebærer også å gjøre dagene og oppladningen til skirenn så lett som mulig. Forberedelser er utrolig viktig, det å gå gjennom løypa grundig og planlegge hvordan vi tror det er best å gå, og trene på de mest kritiske partiene. En ledsager bør være i bedre form en utøveren, for ledsager skal gå foran, og samtidig være i stand til å gi informasjon om løypa og andre ting. 

Hvordan opplever Ole-Martin å være ledsager, og hva gir det han?
Jeg opplever det å være ledsager som en spennende, morsom og ikke minst en veldig betydningsfull jobb. Jeg har fått meg en venn for livet, og det å gjøre det bra i skiløypa sammen med Thomas gjør bare det å gå skirenn enda morsommere. Det gir meg en stor glede i hverdagen, og jeg gleder meg alltid veldig mye til vi skal på konkurranser og samlinger.

Hvorfor bli ledsager –  vil du oppfordre andre til å bli ledsagere?
Jeg vil oppfordre andre til å bli ledsagere. Det er en viktig jobb som kan utgjøre den forskjellen som gjør at en person kan få drive med hobbyen sin.
Så jeg anbefaler alle som synes det høres spennende ut til å ta kontakt med Skiforbundet. For det er ikke veldig mange ledsagere, så her trengs absolutt flere.

NIF-EPI01, 01