Hopp til innhold

Mattis Stenshagen, Follebu Skiklubb

Rekrutt-/juniorlandslag

NSF har tatt ut totalt 23 utøvere på rekrutterings- og juniorlandslaget for 2015-16. Nye navn er Petter Stakston og Marte Mæhlum Johansen.

Rekrutteringslandslaget 2015-16
Barbro Kvåle, Vegard Bjerkreim Nilsen, Martin Løwstrøm Nyenget og Håvard Solås Taugbøl, alle Lillehammer Skiklub, har fått fornyet tillit etter gode prestasjoner sesongen 2013-14.

Det er åtte menn og tre kvinner på rekrutteringslandslaget. Til tross for kun tre jenter på rekruttlaget, er ikke Løfshus bekymret for etterveksten. 
- Det gror godt på jentesiden. Blant annet kommer det opp en sterk 96-årgang som jeg håper kan ta steget videre kommende sesonger, sier han.

Rekruttlag

 
Barbro Kvåle  Lillehammer Skiklub                         
Maria Strøm Nakstad  Byaasen Skiklub
Silje Theodorsen  Kvaløysletta Skilag
Magne Haga  Åsen IL            
Emil Iversen  IL Varden
Vegard Bjerkreim Nilsen  Lillehammer Skiklub 
Martin Løwstrøm Nyenget  Lillehammer Skiklub 
Simen Hegstad Krüger  Lyn Ski      
Mathias Rundgreen  Byåsen IL                    
Sindre Bjørnestad Skar  Bærums Verk og Hauger Idrettsforening        
Håvard Solås Taugbøl  Lillehammer Skiklub           

Juniorlandslaget 2015-16
På juniorsiden er det tatt ut seks gutter og seks jenter. Mattis Stenshagen fra Follebu Skiklubb er fortsatt med, og han har fått med seg Petter Stakston, Søre Ål IL, og Marte Mæhlum Johansen, Østre Toten Skilag.

Juniorlag kvinner

 
Sofie Nordsveen Hustad  Nes Ski
Marte Mæhlum Johansen  Østre Toten Skilag/NTGLillehammer
Julie Myhre  Byåsen IL
Lotta Udnes Weng  Nes Ski/NTG Lillehammer
Tiril Udnes Weng  Nes Ski/NTG Lillehammer
Martine Lorgen Øvrebust  Stordal IL

Juniorlag menn

 
Joachim Aurland  Kjellmyra IL/NTG Lillehammer
Jan Thomas Jenssen  Hommelvik IL/Meråker VGS
Johannes Høsflot Klæbo  Byåsen IL
Herman Martens Meyer  Frogner IL
Petter Stakston  Søre Ål IL/NTG Lillehammer
Mattis Stenshagen  Follebu Skiklubb/NTG Lillehammer

 

Generelt kommer det opp nye løpere på lag i egne rekker, både fra rekrutteringslandslaget, regionlag og private team. Totalt er det tatt ut 47 utøvere på ulike landslag så langt. I løpet av kort tid blir også de fem regionlagene, Team Veidekke, tatt ut. Team Veidekke Vest er siste tilskudd foran 2015-2016-sesongen. På disse teamene får mange av de nest beste et godt sportslig tilbud.

Statoil har samarbeidet med Skiforbundet om talentarbeid i flere år og er i dag hovedsponsor for talentutvikling innen langrenn. Dette omfatter blant annet junior- og rekruttlandslaget. Trekløveret Ragnhild Haga, Sindre Bjørnestad Skar og Silje Theodorsen sikter seg inn mot toppen ved hjelp av «Morgendagens Helter»-satsingen. Trioen vil gjerne forsvare de norske fargene i verdenscup og i internasjonale mesterskap i fremtiden. 

- Denne trioen har både talent og ambisjoner til å slå seg inn i flere representasjonsoppgaver. Dette er også tre lysende eksempler på at den norske modellen fungerer. Silje har kommet opp via juniorlag til Team Veidekke sist sesong, og kommende sesong skal hun inn på rekrutteringslandslaget. Sindre har gått gradene fra en lovende junior og rett inn på rekrutteringslandslaget hvor han har fin utvikling, mens Ragnhild tar steget opp til elitelaget etter å ha tilhørt både junior- og rekruttlag, fortellerlandslagssjef Vidar Løfshus.

I samarbeid med Statoil ønsker skiforbundet å legge til rette for en ytterligere framgang for talentene i programmet. 

- Vi ser frem til å fortsette denne viktige og unike talentutviklingen til nasjonalsporten hvor Statoils bidrag også er et viktig trinn på utviklingstrappa. Ragnhild har allerede vist at dette er mulig, mens de to andre har gode muligheter for fremtiden, sier sponsorsjef i Statoil, Marius Rosenberg Amundsen. Han mener at sponsoratet har lykkes når de «mister» utøvere til elitelag, og når løpere tar steget fra juniorlaget til rekruttlaget.

Tidligere «Morgendagens Helter» preger i dag verdenseliten i langrenn. Utøvere som Niklas Dyrhaug, Heidi Weng og Tomas Northug har alle vært en del av utviklingstrappen og talentsatsingen i Norges Skiforbund.

Ragnhild Haga (24) fra Åsen IL er ei av de hardtarbeidende jentene som har nytt godt av talentsatsinga siste årene. 

- Jeg har jobba hardt for å komme meg på elitelag etter fire år på rekruttlaget hvor jeg hatt noen år med motgang, men er veldig godt fornøyd med årets sesong. Og jeg er veldig takknemlig for den gode oppfølginga jeg har fått på rekruttlaget de årene jeg har vært der. Målet for neste sesong blir å utvikle meg på flere områder for å gå tourene i verdenscupen, forteller Ragnhild Haga.

Sindre Bjørnestad Skar (23) fra Bærums Verk var en svært lovende junior, og har stabilisert seg blant de nest beste utøverne ved god hjelp av «Morgendagens Helter»-satsingen siste årene. Skar, som trener mye med Finn Hågen Krog, Pål Golberg og Sjur Røtne på Lillehammer, håper å ta et nytt sted kommende sesong etter at han har vist gode takter siste sesongene.

- Junior- og rekrutteringssatsingen til Norges Skiforbund har vært en fin vei for meg å gå. Dette blir faktisk fjerde sesongen min på rekrutteringslandslaget, men er fortsatt ung. Målet er å komme seg inn på et elitelag i fremtiden, og ser frem til å komme i gang med sesongoppkjøringa,sier han.

Talentfulle Silje Theodorsen (20) fra Kvaløysletta gjør kommende sesong opprykk i «langrennsfamilen». I flere år var hun på juniorlandslaget. Sist vinter var hun på Team Veidekke Nord-Norge, mens hun kommende sesong har fått plass på rekrutteringslandslaget etter flere sterke prestasjoner.

- Jeg føler meg utrolig heldig og privilegert som får muligheten til å være en del av rekruttlaget. Fremover ser jeg virkelig fram til et år med nye utfordringer, gode øyeblikk og massevis av ny erfaring og kunnskap. Målsetningen min er å prøve å utvikle meg selv som skiløper og ta små «musesteg» videre, sier Theodorsen.

nif-epi04, 04