Hopp til innhold

Felleskap og glede i skiklubbene er hjertet av norsk skisport

I hjertet av Norges Skiforbund står skiklubbene. Klubbmiljøene har ukentlige treninger, de arrangerer karusellrenn og andre spennende aktiviteter og arrangementer. Dette er et fellesskap for barna og foreldrene og gjennom aktiviteter skapes felles opplevelser og masse skiglede.

Rundt om i landet arrangerer en rekke klubber ulike karusellrenn og eller andre arrangement/tiltak i og rundt sine klubbers nærmiljøer. De fleste er medlemmer i sitt lokale idrettslag og vi ser et utbredt klubbsamarbeid. I tillegg er det ofte åpent for de uten klubbtilhørighet, men som da har mulighet til å bli med i klubb, etter å ha deltatt på et arrangement.

De gode rekrutteringsklubbene har engasjerte foreldre og et godt sosialt foreldremiljø. Inkludering og trygghet er viktig for barna og at det sosiale rammeverket aktivt inkluderer foreldrene og stimulerer til engasjement gir bedre skiaktivitet og flere nye medlemmer til klubbene.

Dette er kjernen i alt vi holder på med - klubbtilhørighet. Bare via sterke og gode klubber har vi muligheten til å kunne tilby et bredt aktivitetstilbud. Ofte er medlemskontingenten i et idrettslag på et veldig lavt nivå, og mange har også fortsatt familiemedlemsskap og for å drive skiaktivitet, er det sjeldent en egen treningsavgift for barn, som i endel andre idretter. 

Leder for skiklubbutviklerne, Marianne Myklebust, forteller om mye aktivitet i klubbene rundt om å landet, og viktigheten av å skape et bra aktivitetstilbud med gode og trygge rammer for barn og voksne.
– Det å knytte aktivitet opp mot klubb og få frem hvor viktig det sosiale miljøet som klubbene gir både barna og foreldrene det er noe vi jobber mer og mer strukturert med å synliggjøre.  Så det å få inkludert foreldrene sånn at de er trygge og ivaretatt på lik linje som ungene har vi sett bygger et veldig godt miljø, sier Myklebust.

– Rekruttering er kontinuerlig arbeid. Det kommer stadig nye barn og foreldre, så det krever en kontinuerlig innsats med kunnskap og inkludering. Derfor er det viktig at klubbene fokuserer på å skape et miljø preget av gode møteplasser, en hyggelig atmosfære og trivsel både for barna og foreldrene, avslutter Myklebust.

Ta kontakt med ditt lokale skiklubb og spør om når de har neste skiaktivitet for barn.

Ett eksempel på skiaktivitet er her fra Vegårshei IL langrenn som har karusellrenn i flotte lysløyper tilpasset alle årsklasser som samler mellom 120-150 deltakere hver uke.

NIF-EPI01, 01