Hopp til innhold

Birgit Skarstein og Jesper Saltvik Pedersen

Jesper og Birgit inn i det gjeve selskapet

Norges to fremste medaljegrossister i paraidretten, Jesper Saltvik Pedersen og Birgit Skarstein, mottok hver sin Trysil-Knut pris på Ullevaal Stadion fredag.

Begge mottok pris på bakgrunn av sine idrettsprestasjoner, deres menneskelige egenskaper og engasjement for paraidretten.

– Dette viser at juryen for Trysil-Knut-prisen tar paraidrettene seriøst. Dette er et stort steg i riktig retning. Tusen takk for at dere inkluderer para. Når du ser på listen over de som har fått denne prisen før, så er det ganske kult å være en del av det, sier Jesper Saltvik Pedersen.

I begrunnelsen heter det at Jesper Saltvik Pedersen tildeles Trysil-Knut prisen for sine idrettsprestasjoner i alpinbakkene og for sitt pågangsmot som menneske. Jesper er født med ryggmargsbrokk og er lam fra livet og ned. Jesper konkurrerer i sitteski innen paraalpint. Han vant gull og bronse i henholdsvis storsla låm og superkombinasjon under de paralympiske vinterleker i Pyeongchang i 2018, og fire gull og én sølv i Beijing i 2022. Han vant gull i utfor og sølv i super-G under para-VM i snøsport i 2022. Jesper er målbevisst, livsglad og fryktløs i skibakkene. Han både ser og søker mulighetene, framfor å fokusere på problemene. Det er hans drivkraft både i hverdagslivet og i konkur ransesammenheng. Jesper er et forbilde og en sann representant for at idrettsgleden skal gjelde for alle. Som individuell idrettsutøver er han seg bevisst betydningen av laget og fellesskapet for å lykkes. Det handler om å se mennesket. Stille opp for og stille krav. Målet er klart. Hver og en av oss kan bli vinnere i sitt eget liv. Jesper er en verdig vinner av Trysil-Knut prisen 2023 i tråd med de idealene Trysil-Knut sto for.

Birgit Skarstein er beæret over å få prisen.
– Dette er innmari kult og jeg er stolt over å få denne prisen. Trysil Knut var etter det jeg har hørt en person som tok sats og hoppet, en som pusha grenser, en som var litt gæren, og en person som gjorde ting som andre tenkte var galskap. Dette kan sammenlignes med oss, og det er fint at parautøvere får denne gjeve prisen, sier Skarstein.

I Birgit Skarsteins begrunnelse heter det at Skarstein har vært den mest profilerte norske parautøveren siden 2010. 

«Da livssituasjonen brått ble endret ved en feiloperasjon tok hun tak i situasjonen og har aldri gitt seg. Hun har 11/12 VM-medaljer og er regjerende verdensmester og verdensrekordholder i roing og vant gull i Paralympics i Tokyo i 2021 og VM gull i 2022. Birgit er i tillegg meget god i langrennspigging. Hun har fire VM-medaljer og fire sammenlagt seire i verdenscupen. Hun har representert Norge i fem paralympiske leker, og var norsk flaggbærer i åpningsseremonien for Paralympics i Pyeongchang i 2018. Birgit er også en forkjemper for funksjonshemmedes rettigheter og et svært engasjert menneske utover dette. Hun har hatt flere verv og engasjement innen idrett og politikk og blant annet vært leder av Unge Funksjonshemmede, sittet i bystyret for Arbeiderpartiet og er nå utøverrepresentant i Den Internasjonale paralympiske komité. Så selv om hun er en individuell idrettsutøver er hun også en lagspiller som bryr seg om andre. Birgit sikter høyt, er uredd, har mot og gjennomføringsevne som fullt ut er i samsvar med Trysil- Knut sine ambisjoner.


Tove Moe Dyrhaug med Birgit og Jesper.

Norges Skiforbund er svært stolte over at Skarstein og Saltvik Pedersen ble tildelt Trysil-Knut-prisen 2023. 
– Begge er fremragende parautøvere med en rekke medaljer fra store mesterskap i tillegg til at dem har vist et sterkt samfunnsengasjement. Birgit har dominert innen langrenn og roing, mens Jesper har tatt sitski i alpint til et nytt nivå. Begge er tydelige forbilder og har løfta paraidretten til et nytt nivå. Deres store sportslige prestasjoner har fått my oppmerksomhet og bidratt til å gi paraidretten en større, men samtidig fortjent plass i både norske medier og norsk samfunnsliv, forteller skipresident Tove Moe Dyrhaug.

Jury
Prisen ble delt ut av juryleder Sigbjørn Johnsen og jurymedlem Sylvia Brustad. Idrettspresident Zaineb Al-Samarai hyllet utøverne i sin tale til utøverne. Til stede på utdelingen var blant andre Tove Moe Dyrhaug, president i Norges Skiforbund, Eva Hansen, visepresident i Norges Roforbund, Tage Pettersen, Stortinget (H), president i Norges ishockeyforbund, Arne Horten, president i Norges Skiskytterforbund, Thor Gjermund Eriksen, administrerende direktør i Norsk Tipping og Bjørnar Erikstad, daglig leder i Stiftelsen VI mfl.

Birgit og Jesper. Foto: NTB

NIF-EPI03, 03