Hopp til innhold

Illustrasjonsfoto kulde (NTB)

Forskningsprosjekt om luftveissymptomer blant skiløpere

Norges idrettshøgskole søker skiløpere innen langrenn, skiskyting og kombinert til å svare på et spørreskjema om kald luft og pusteproblemer. Du må være over 16 år og ha konkurrert de siste tre årene for å delta.

– Dette er et interessant forskningsprosjekt som kan gi ny kunnskap om luftveishelse hos utøvere som utsetter seg for mye kulde. Her kan du blant annet bidra med dine erfaringer om hvordan du har forholdt deg til kulde i forbindelse med trening og konkurranser, forteller medisinsk ansvarlig i Norges Skiforbund, Ola Rønsen.

Kald luft kjøler ned og trekker fuktighet fra luftveiene våre, og slimhinnene i luftveiene blir mer følsomme og betente. Luftveiene kan også reagere på den kalde luften ved å trekke seg sammen for å beskytte seg mot den kalde luften, og høy treningsintensitet med høy ventilasjon gjør at denne innsnevringen øker.

Omtrent halvparten av elite skiløpere har luftveisproblemer som påvirker helse og prestasjon, men vi vet mindre om yngre skiløpere eller om skiløpere på lavere nivå har samme mengde eller type pusteproblemer.

Dessuten er faktorer som utøveres egen opplevelse av pusteproblemer, oppfatningen av hva som er en trygg temperatur å konkurrere i, og hvilke kunnskap utøvere har om luftveishelse. Hvilke råd utøvere har fått om hvordan de skal håndtere luftveishelsen sin er også ukjent. Vi vet heller ikke om kjønn og andre helsefaktorer påvirker faktorene knyttet til luftveishelse.

Derfor, fordi du trener og konkurrerer innen langrenn, kombinert eller skiskyting, er du kvalifisert til å delta i denne studien ved å svare på et spørreskjema. Svarene vi får fra dette vil vi bruke til å utvikle gode studier som i fremtiden vil kunne bedre håndtering av pusteproblemer, identifisere bakenforliggende årsaker og føre til bedre behandling.

Det er ingen direkte fordeler ved å delta i denne studien, men deltagelse vil hjelpe forskerne til å bedre forstå hvordan mye trening i kald luft påvirker lungene og faktorer som er assosiert med pusteproblemer. Overordnet vil deltakelse bidra til å utvikle bedre retningslinjer for utholdenhetstrening i kulde og i vinteridrett.

Prosjektet er et samarbeid mellom Norges idrettshøgskole, Universitetet i Agder og University of Alberta, Canada.

Gå til spørreskjemaet på Norges idrettshøgskole

NIF-EPI01, 01