Hopp til innhold

Målet er å bruke plast smartest mulig i alle arenaer. (Gisle Johnsen/Lillehammer 2021)

Åtte tiltak vi gjør for å skape et grønnere arrangement!

VM i snøsport for parautøvere er miljøfyrtårnsertifisert som et grønt arrangement!

Les den originale artikkelen HER.

Samtidig fører pandemien med seg noen utfordringer hvor vi må finne en balanse mellom smittevern og miljø. På grunn av et strengt smittevernsregime måtte vi endre transport av utøvere og team fra Gardermoen. Ideen om å benytte eksisterende togavganger ble byttet til egne, lukkede busser. Vi må gjennomføre mange covid-tester, og det er påbudt med munnbind. Det skaper dessverre mye engangsavfall og det øker utslippene våre. 

Da kreves det av oss at vi klarer å gjennomføre gode tiltak for miljøet på andre områder. Her er åtte av dem! 

Marita Hakestad Andresen er VMs miljø- og bærekraftsansvarlig og oppsummerer her åtte av tiltakene vi gjør i samarbeid med de lokale arrangørselskapene Lillehammer Olympiapark AS og Hafjell-Kvitfjell Alpin AS.

 


1. Vi skaper et sirkulært omløp

Våre innleide busser fra Unibuss som frakter verdens beste parautøvere til sin arena, går på klimanøytral Biogass. Våre 850 frivillige kaster emballasjen de spiser maten med og av i matavfall. Denne komposteres i GLØRs renovasjonsanlegg, og blir til Biogass! 

2. Vi skaper miljøambassadører
Alle våre akkrediterte og frivillige lærer om sikkerhet i arrangementet, de fantastiske prestasjonene til utøverne, hvordan de kan bistå i å lage et mer miljøvennligarrangement og mye mer gjennom vår e-læring. 

Her møter de Birgit Skarstein som programleder, og vi har selvfølgelig laget en engelsk versjon tilpasset alle våre utøvere og støttepersonell. 

3. Gratis kollektivtransport for frivillige
Alle våre 850 frivillige kan reise gratis kollektivt til jobb i Hafjell og Birkebeineren Skistadion, gjennom det eksisterende rutenettet for buss. 

4. Avtaler med gode samarbeidspartnere
Et stort mesterskap krever en del transportoppdrag, utover hva vi kan tilby med buss. Derfor er vi glade for å ha med oss femten hybridbilder fra Volvo, via en avtale med Bilia. Disse lades, og vil i størst mulig grad kjøres utslippsfritt gjennom hele mesterskapet.

Mesterskapets bærekraftspartner er Norengros. Der det er mulig hjelper Norengros oss å velge bærekraftige forbruksartikler. 

5. Utøverne planter VM-Skog
Når utøverne går på pallen vil topp tre få utdelt sin medalje for den enestående prestasjonen de nettopp har gjennomført. Men ikke nok med det, får de utdelt et grantre som våren/sommeren 2022 vil plantes som en egen VM-skog, som arv etter mesterskapet. 


Utøverne som vinner bidrar til VM-skogen. Foto: Gisle Johnsen/Lillehammer 2021

6. Vegansk måltid
Scandic sørger for at matserveringen på hotellet tilbyr og består av veganske alternativer. 

7. Vi måler våre utslipp
Gjennom gode rutiner måler vi våre utslipp gjennom hele mesterskapet. Våre grep som du nå har lest om skal ha minsket utslippet til arrangementet. Med en slik kartlegging vil vi også dele våre utslipp med fremtidige arrangører, slik at de kan gjøre ytterlige grep.

8. Vi skaper Norges første plastsmarte idrettsarrangement
Gjennom et samarbeid med WWF har vi i forkant av mesterskapet planlagt for hvordan vi kan redusere, gjenbruke og bruke plast smartere!

Blant annet er markedsmateriellet nøye planlagt meter for meter slik at vi minsker produksjon, og etter mesterskapet skal det meste kunne brukes om igjen og om igjen av våre samarbeidspartnere på neste idrettsarrangement. 

NIF-EPI02, 02
Kjell G. Karlsen/NM alpint