Hopp til innhold

Martin Johnsrud Sundby jubler for seieren etter 15 km for menn under VM på ski i Seefeld 2019. (Tore Meek / NTB)

Takk for alle magiske øyeblikk, Martin

Martin Johnsrud Sundby satser ikke mot OL i 2022. Det er en av de største som nå forlater verdenscupsirkuset.


Av:
 Skipresident Erik Røste

I 2004 møtte jeg Martin Johnsrud Sundby for første gang på junior-VM i Stryn. Martin reiste hjem med en 6. plass fra 10 km i skøyting og fikk allerede da vist at han hørte hjemme i den internasjonale toppen. I dag 17 år senere, kom meldingen om at Martin har valgt å ikke satse mot OL. 

Det er en av de største som nå forlater verdenscupsirkuset. For skiene skal ikke legges helt på hylla, ser jeg. En karriere med oppturer og nedturer, som det er for de fleste. Fra en svært imponerende juniorkarriere, tok det tid før Martin etablerte seg i verdenstoppen som senior med flere år utenfor landslaget. Men Martin ga aldri opp. Og det er det som virkelig kjennetegner Martin. For i tillegg til et fantastisk talent, er Martin en sliter. En som har lagt ned mer innsats og trening enn de fleste for å oppnå sin drøm om å bli verdens beste. 

Martin la lista for en ny treningskultur i norsk herrelangrenn. Han trente mer enn noen. Han brukte tid på detaljer og ble komplett i begge stilarter. Sjelden har vi hatt en så suveren og komplett langrennsløper som Martin i de sesongene han dominerte. 

Takk for alle bidrag både i og utenfor løype. Takk for alle magiske øyeblikk som vi har opplevd fra sofakroken foran TV-en med deg som hovedperson. Høydepunktet var VM gullet i Seefeld for to år siden. I minuttene etterpå kunne hele Norge oppleve hvor mye som lå bak og hva dette gullet betydde. Det var mange av oss som måtte tørke en tåre den dagen. Det var så enormt fortjent. Kong Harald var Skiforbundets gjest i Seefeld og sjøl måtte jeg be kongen om «unnskyldning» for en svært engasjert skipresident i den nervepirrende innspurten, noe kongen aksepterte med et stort smil.

Takk, Martin. Lykke til med nye utfordringer!

NIF-EPI02, 02