Hopp til innhold

Skipresident Erik Røste og prosjektleder Ola Keul under onsdagens presentasjon av VM-troppen i neste års VM snøsport for parautøvere på Lillehammer Foto: Terje Bendiksby / NTB

16 norske utøvere til snøsport-VM

Norges Skiforbund, Norges Skiskytterforbund og Brettforbundet har tatt ut 16 utøvere til VM i snøsport for parautøvere på Lillehammer og Hafjell i perioden 12.-23. januar 2022.



Om kort tid skrives det idrettshistorie i Norge når verdens første VM i snøsport for parautøvere arrangeres på Lillehammer fra 12-23. januar 2022 (utsatt fra 2021). 

Les alt om mesterskapet på arrangørenes nettsider


Vil løfte fram paraidretten
– Vi ser nå virkelig frem til å komme i gang med dette historiske mesterskapet etter et års utsettelse. I Norges Skiforbund startet vi å diskutere dette allerede våren 2016. I desember 2018 fikk vi finansieringen på plass, først og fremst med et bidrag fra regjeringen og daværende kulturminister Trine Skei Grande og VI-stiftelsen. Det var avgjørende for at Norges Skiforbund sammen med Brettforbundet og Skiskytterforbundet påta oss mesterskapet. Nå er det 22 dager til vi er i gang. VM troppen er tatt ut og Norge stiller med 16 utøvere. Målet med å arrangere dette mesterskapet i Norge er å løfte frem paraidretten og de unike historiene som ligger bak de fantastiske prestasjonene til utøverne. Med NRK på laget, vil hele Norge kunne følge mesterskapet, sier skipresident Erik Røste.  

45 nasjoner
Mesterskapet, med utøvere fra 45 nasjoner, blir det største i sitt slag her i Norge siden Paralympics på Lillehammer i 1994. Det skal konkurreres i alpint, langrenn, skiskyting og snowboard.
- Et av målene med VM er å legge til rette for enestående prestasjoner i verdensklasse. Det skal vi fortsatt få til selv under et strengt smittevernregime, og vi er svært glade for at kulturministeren viste til VM som et toppidrettsarrangement som kan gjennomføres som planlagt, selv med de nylig innførte og skjerpede koronatiltakene, sier prosjektleder for mesterskapet  Ola Keul.

90 timer med NRK
NRK skal produserte nærmere 90 timer fra mesterskapet.
– Vi er veldig glade for å kunne være med å løfte dette store arrangementet fram, som det første i sitt slag. Vi sender over 80 medarbeidere til Lillehammer under mesterskapet, og gleder oss til å produsere selve idretten for det internasjonale publikum, men også å kunne formidle de store øyeblikkene til det norske publikum. Ved å samle disse grenene i ett mesterskap gjør man det lettere å vie det oppmerksomhet totalt sett for oss, å kunne samle de redaksjonelle kreftene inn mot dette. På den måten kan vi også bygge forventning hos publikum i tiden før arrangementet. Dermed håper vi også å kunne få flere seere og brukere inn mot selve mesterskapet, i alle kanaler og på alle plattformer, forteller NRKs produsent for snøsport-VM, Yngvill Imerslund.

Disse utøverne stiller for Norge: 

Alpint: 
Marcus Graasto Nilsson, Ready
Hanne Vadseth, Ready
Marte Pensgaard Hansen, Plogen Skiklubb Iedsager til Hanne)
Jesper Saltvik Pedersen, Plogen Skiklubb
Magnus Valø Balche, Ready

Skiskyting:
Nils-Erik Ulset, Tingvoll Idrettslag 

Snowboard:
Niklas Bøyesen Lohne-Hansen, KIF Snowboard
Joakim Øyen, Bergen Snowboardklubb

Langrenn:
Andreas Bjørnstad, Svelvik IF
Indira Liseth, TIF Viking
Kjartan Haugen, Fossum IF
Isabell Valen, Innstrandens IL
Vilde Nilsen, Kvaløysletta Skilag  
Thomas Karbøl Oxaal, Sauda IL
Ole-Martin Lid, Tomrefjord IL (ledsager til Thomas)
Trygve Toskedal Larsen, IL Trysilgutten
Birgit Skarstein, Frol IL

Fakta og kommentarer fra utøverne:

Alpint: 
Marcus Grasto Nilsson, født 01.05.01, Ready
Forventninger: «Jeg håper at VM på Hafjell blir et arrangement med litt større rammer rundt enn vi er vant til. Det er veldig kult at mesterskapet går på hjemmebane og at det er mer tilgjengelig for venner og familie som tilskuere. Vi har også en fordel gjennom å ha trent i Hafjell flere ganger, og vi kjenner bakken godt. Det må vi bruke for alt det er verdt i møte med konkurrentene våre».  

Målsetting: «Hovedmålet mitt for VM er å få ut mitt beste i alle rennene jeg skal kjøre ved å slippe meg løs og gi gass. Til tross for en litt trå sesongstart, har jeg størst forhåpninger i storslalåm der jeg vet at det blir en god prestasjon hvis jeg klarer å utføre arbeidsoppgavene mine godt. Det er realistisk for meg å håpe på en plassering topp 10 hvis jeg gjennomfører oppgavene mine».
Klasse: Stående herrer (LW 5/7-2)
Deltar i VM: I alle klasser

Hanne Vadseth født 27.07.88, Ready
Forventninger: «Det kribler litt ekstra når man får kjøre mesterskap på hjemmebane. Jeg håper å inspirere noen hjemme i de norske stuene – ikke bare potensielle parautøvere, men alle rundt også. Det er ingen som blir gode alene, og jeg gleder meg stort til å representere Norge og få vise frem idretten vår».
Målsetting: «Jeg har ingen konkrete resultatmål i dette mesterskapet. Målet for sesongen var å kvalifisere meg til VM, og det har jeg klart. Fokuset mitt i VM blir å løse de tekniske oppgavene jeg har jobbet med i hele forberedelsesperioden på en god måte, og hvis jeg får til det håper jeg å levere sesongens beste renn under mesterskapet».
Klasse: Svaksynt B3
Deltar i VM: GS og SL

Marte Pensgaard Hansen, født 12.09.02, Plogen Skiklubb, ledsager til Hanne
Mine forventninger og mål til VM?
Jeg forventer at para-idretten blir vist frem på best mulig måte både til publikum, og ikke minst i media. Jeg håper alle de norske utøverne yter sitt beste og får vist deres potensiale. Målet mitt er å gjøre mitt beste for å legge tilrette for at Hanne kan nå sine mål.

Jesper Saltvik Pedersen, født 23.08.99, Plogen Skiklubb
Forventninger: – For meg blir VM sesongens store høydepunkt. Å få konkurrere på hjemmebane foran venner og familie blir sykt kult og en opplevelse for livet. Det at NRK også skal sende VM håper jeg gjør at paraidretten kommer til å få et stort løft i tiden fremover».
Målsetting: – Resultatene til nå i sesongen gjør at jeg føler meg sikker på at jeg kan være med å kjempe om topp-plasseringer i alle disipliner. Det spesifikke målet er å ta minst ett gull og å være med å kjempe om medaljer i flere disipliner.
Klasse: Sittende herrer (LW11)
Deltar i VM: I alle klasser

Magnus Valø Balchen, født 16.08.99, Ready
Forventninger: «Jeg gleder meg til å kjøre renn på hjemmebane foran familie og venner, og håper VM blir et minne for livet».
Målsetting: «Jeg vil prestere mitt beste og klare en gode plasseringer i rennene jeg skal kjøre. For å klare det, må jeg holde fokus på arbeidsoppgavene mine og prøve å gjennomføre de på best mulig måte».
Klasse: Sittende herrer (LW12-1)
Deltar i VM: GS, SL og parallell

Hans Blattmann, landslagstrener
Synne Sofie Stangeland, landslagstrener

Mer om alpinlandslaget og utøverne

Skiskyting:
Nils-Erik Ulset, født 16.07.83, Tingvoll Idrettslag

Forventninger: Gleder meg til å oppleve VM på hjemmebane! Det er helt rått at NRK sender hele VM og legger så mye ressurser i mesterskapet.
Målsetting: Per dags dato er jeg i en utfordrerrolle til å kunne ta medalje i VM, men vi har peilet oss inn på sprinten og målet er medalje her. De siste ukene har jeg spisset treningen slik at øktene har blitt mer intensive og tøffe og det blir mange tøffe hardøkter i perioden frem mot nyttår. Jeg har jobbet mye med skyting og det har virkelig gitt uttelling (100% i treffprosent på liggende så langt i år). Det handler i stor grad om å venne kroppen til å gå skirenn, og samtidig bli godt nok trent i forhold til arbeidskravet som møter oss i VM.
Klasse/deltar: Stående

Anders Øverby, landslagstrener
Mer informasjon: www.skiskyting.no

Snowboard
Niklas Bøyesen Lohne-Hansen, 14 år, KIF Snowboard
Handycap: Halv hjerne (Halve Venstre hjerne er frakoblet. Det vil si at alle funksjoner på hans Høyre kroppsdel er lammet i større og mindre grad. Diagnose er Rasmussen encephalitis)
Klasse: Banked slalom

Joakim Øyen
Klasse: Upper Limb
Alder: 18 år
Klubb: Bergen Snowboardklubb

Trener: Morten Kleivdal
Mer informasjon: https://www.brettforbundet.no

Langrenn: 
Andreas Bjørnstad, født 14.04.97, Svelvik IF
Mine forventninger til VM er å få oppleve ett godt og trygt mesterskap hvor vi får muligheter til å prestere på topp.
Mine målsetninger er å lære, observere og forhåpentligvis gjøre mitt livs beste løp.
Klasse/deltar: Sittende (LW 12)

Indira Liseth, født 15.06.86, TIF Viking 
Mine forventinger: At så mange nasjoners om mulig får delta, og at det blir et
uforglemmelig VM.
Mine mål: Gjøre det godt teknisk og levere gode prestasjoner.
Klasse/deltar: Sittende (LW 11)

Kjartan Haugen, født 06.03.75, Fossum IF 
Hva er dine forventninger til VM?
Det blir utrolig gøy å kunne delta i et VM på hjemmebane. Det har det blitt snakket om i 20 år, men nå kan planene endelig realiseres med hjelp av VI. Jeg håper det blir anledning til å møte noen av mine gamle skivenner og bli kjent med noen nye.  
Hva er din målsetting i VM?
At jeg klarte å kvalifisere meg til VM er noe jeg i utgangspunktet er veldig fornøyd med. Formen er ganske bra, men jeg har ikke konkurrert internasjonalt på flere år. Jeg kommer til å fokusere på å gjennomføre gode løp, og så får vi se hva hvor jeg ender opp på resultatlista. Å komme til sprintfinalen eller delta på det norske stafettlaget hadde vært utrolig gøy.
Klasse/deltar: Stående (LW 4)

Isabell Valen, født 09.06.94, Innstrandens IL 
Hva er dine forventninger til VM?: Ønsker å gjøre det så godt som mulig i sprint. Siden dette er første gangen i et stort mesterskap ønsker jeg å ta til meg så mye lærdom som mulig.
Hva er din målsetting i VM?: Å komme så høyt på resultatlista som overhodet mulig.
Klasse/deltar: Sittende (LW12)

Vilde Nilsen, 12.01.01, Kvaløysletta Skilag 
Forventningene mine til VM er å kunne stå på start og vite at jeg har gjort den jobben som skal til for å ta en VM medalje. Jeg håper og tror det kommer til å bli en av de største opplevelsene mine noen gang, å få gå et VM på hjemmebane!
Målsettingene mine i VM er å ta minst ett VM gull.
Klasse/deltar: Stående (LW4)

Thomas Karbøl Oxaal, født 21.10.99, Sauda IL 
Hva er dine forventninger til VM?
Jeg forventer at det skal være mer trykk og oppmerksomhet fra media en hva vi er vant til og jeg håper VM kan være med på å løfte interessen for paraidrett generelt og langrenn spesielt
Jeg håper også at alle de norske får ut sitt potensiale og at det blir et bra VM sett med norske øyne.
Hva er din målsetting i VM?
Medalje på sprint og stafett, samt å gjøre gode skirenn ut ifra forutsetningene på distanserennene.
Klasse/deltar: synshemmet (B3)

Ole-Martin Lid, 08.08.94, Tomrefjord IL (ledsager til Thomas)
Hva er dine forventninger til VM?
At man får løftet frem paraidretten i Norge og får satt den på kartet. Slik at flere får øynene opp for hvor stor idrett det virkelig er.
Hva er din målsetting i VM?
Å gjøre mitt ytterste for å legge forholdene til rette slik at Thomas kan nå sine mål.

Trygve Toskedal Larsen, født 01.04.72, IL Trysilgutten 
Forventer og håper at vi får et arrangement som viser at dette er et VM, viser at det er blitt lagt inn ekstra innsats for at alt skal være tipp topp.
Målsetting: Etter overgangen fra sittende til stående så har jeg truffet på noen skjær underveis, hjernerystelse i november 2019 og resten av sesongen var over for min del. Covid i 19/20 sesongen gjorde at det bare ble 1 internasjonal konkurranse. I år fikk jeg muskelavrivning bak på høyre lår under første konkurranse som har resultert i få konkurranser og ikke en 10km klassisk, det er snart 1 år siden jeg sist gikk den distansen i Vuokatti, Finland. Klassisk sprint må jeg tilbake til Østersund 18/19 sesongen i WC, endte da på 5 plass. November i år fikk jeg endelig en protese som det går an å gå på ski med så nå jobber jeg med å lære meg å bruke den for å få god nok fart både opp og ned. Har ikke fått matchet meg mot noen, men jeg er skrudd i sammen slik at jeg alltid går for å vinne og det er det jeg hele tiden jobber mot. Når det gjelder stafett så håper jeg at vi skal klare å forsvare VM gullet fra -19.
Deltar/klasse: Stående (LW2)

Birgit Skarstein, født 10.02.89, Frol IL
-Jeg tror VM på Lillehammer kommer til å bli en skikkelig fest! Det er fantastisk engasjement hos frivillige og planene for arrangementet gir tro på «The best Para Snow Sports World Championships ever»! Mitt håper er jo at VM skal legge igjen en solid arv i kunnskap, erfaring og engasjement som kan prege paraidretten i Norge i flere år fremover.
-Jeg er oppriktig spent på egne muligheter. Det er flere år siden jeg har konkurrert internasjonalt på ski, og det er særdeles kort tid siden OL i Tokyo, så forutsetninger er langt fra optimale. Vi får bare gjøre det beste ut av det og så får vi se hva det holder til. Akkurat i dette mesterskapet er det viktigste for meg å delta, og så håper jeg at vi kan bidra til et arrangement som kan bygge både topp og bredde for årene som kommer.
Klasse/deltar: Sittende (LW 11)

Bjørn Kristiansen, landslagstrener
Magnus Evenby, landslagstrener

Mer om langrennslandslagene og utøverne

NIF-EPI01, 01