Hopp til innhold

Fotos: NTB

Skistjernenes treningstips

Våre skistjerner gir klubb-Norge sommerens treningstips.

Jørgen Graabak:
1) Bevar leken, vær kreativ og bruk det du har. Man kan gjøre utrolig mye bra uten tredemøller og treningsapparater. Bruk trapper, stoler, grener og annet til å finne nye øvelser og utfordringer.

2) Utfordre en venn eller bekjent på øvelser eller løp, det er mye enklere å motivere seg om man er sammen om det.

3) For de som er ivrige på tider/løp og finner motivasjon i det. Lag deg et par egne løp i områder du oppholder deg ofte, om det er hjemme eller på hytta, og prøv deg en gang i måneden (eller med andre tidsintervaller om du ønsker det). Bruk treningen til å oppsøke nye steder og opplevelser.

Silje Opseth:
1) Tren variert og allsidig. Sommeren er en perfekt tid med tanke på å variere treningen, teste ut nye øvelser og ikke minst å prøve nye aktiviteter som kan være med på å styrke grunnlaget ditt.
2) Ha det gøy! Det meste av trening blir bedre om du faktisk har det moro og trives. Utfordre deg selv og kjenn på mestringsfølelsen når du får det til.
3) Sett opp en slakk line og tren balansen. Dette er en super sommeraktivitet, og er både moro og smart med tanke på at det bidrar til både bedre balanse og sterkere kjernemuskulaturen samtidig som det er skadeforebyggende.
Og... husk å drikke nok vann!

Birk Ruud:

1) Skateboard. Dette er god trening for hele kroppen, koordinasjon, styrke, balanse, samt trening for både ankler og knær. Prøv deg frem, det er utrolig morsomt. Pass på å beskytt deg.
2) Trampolinetrening. Lær deg triks som du gjør til vinteren. Det handler om luftbeherskelse, vite hvor du er i lufta, samt å lande riktig. Dette er bra kondisjonstrening, god trening for mage/rygg, god balansetrening og ikke minst koordinasjon.  
3) Generell barmarkstrening med egen kroppsvekt med ulike øvelser. Det å holde på med aktiviteter som joggeturer, mage/rygg øvelser hjemme. Det å være sterk i kroppen gir deg bra grunnmur som gjør at du tåler mye trening. Hold gjerne på med flere ulike aktiviteter.

 Vilde Nilsen, langrenn:
1) Et av tipsene mine er å trene i lag med en eller to kompiser. Jeg vet det er mange barn og unge som har sett frem til å være med på sommerskiskoler rundt om kring i landet, som dessverre har blitt avlyst pga situasjonen vi er i. Derfor kan det være fint å ha en venninne eller en kompis man kan trene med slik at sommertreningen ikke blir så ensom og kjedelig. Det kan være kjempefint å ha noen å prate med på en langtur eller en som kan være med å pushe deg på en intervall. Men det er og viktig å ta hensyn til smittevernreglene;)
2) Hvis man har trenings-venninner eller kompiser som bor langt unna som man ikke får møtt pga reiserestriksjonene, kan man arrangere styrke og basisøkter via Skype, Teams eller en annen plattform. Jeg har selv gjort dette mye etter at korona brøt ut. Det fungerer kjempebra, og man føler at man trener i lag med andre selv om de ikke er der fysisk tilstedte, men over nett.

3) Mitt kanskje aller viktigste tips er å ha det gøy i sommer. Vi er i en tid hvor det lett er å miste litt motivasjonen når treningssamlinger avlyses, og man ikke kan trene så mye sammen med andre som tidligere. Da er det lurt å gjøre treningsøktene litt mer spenstige og legg inn litt lek og moro! Ikke ta alt kjempealvorlig, ta deg tid til å kose deg litt. Spis is og nyt sommeren selv om den nok blir litt alternativ i år.

Jonathan Nordbotten:
1. Planlegg din sommer: hvor er du? Hvor kommer du til å være? Hva slags utstyr har du tilgang til? Tør å sett ting ned på papiret og sett mål for de forskjellige ukene
For eksempel hvis du skal være hjemme første uken av ferien. Og du har tilgang på styrkerom. Prioriter styrketrening. Hvis du for eksempel uke nummer to drar et sted hvor du ikke har tilgang på styrkerom fokuser på utholdenhet dra på løpetur, løp intervaller. Hold styrken vedlike med kroppsvekt øvelser
2. Ha et mål om å lære deg en ny aktivitet. For eksempel: gå på slakk line, hoppe tau som en bokser, sykle på en enhjulssykkel eller lignende, lær den en ny sport, tennis, golf, pedal tennis, badminton et eller annet du ikke kan så godt fra før av
3. Planlegg når på dagen du skal trene med tanke på varmen. Tren alltid din tyngste økten først. Stå opp før varmen «tar» deg! Det er trolig viktig å drikke nok i varmen gjennom hele dagen. Prestasjonen reduseres med 10 % for hver 1 % av kroppsvekt utøveren er dehydrert. Finn en treningspartner som er bedre enn deg. Har du en venn eller et familiemedlem som er i bedre form enn deg bruk dem. Heng på dem!

Ha en fin sommer. Husk at trening hjelper. Tungt arbeid over tid gir resultater. Det er de tunge øktene i sommer dere tenker tilbake på til vinteren. Kos dere med sommertreningen

NIF-EPI02, 02
Pedro Lemos