Hopp til innhold

Berit Mørdre (NTB scanpix)

Skipioneren Berit Mørdre er død

Mandag mottok vi det triste budskapet om at en av kvinneidrettens store pionerer, Berit Mørdre (f. 16.04.1940), kapteinen og ankerkvinnen på stafetten til de berømte «Jentut’n», er død, 76 år gammel.

På midten av 1960-tallet kom Berit under de kyndige vingene til Ingrid Wigernæs i Romerikslaget. Inntil da hadde internasjonal kvinnelangrenn vært totaldominert av Sovjet, Sverige og Finland. I Norge var Ingrid Wigernæs det store navnet med 5 individuelle gull og 2 stafettgull. Hun tok på seg oppgaven som «mamma» for langrennsjentene. 

I VM i Holmenkollen i 1966, i en alder av 38 år, fikk hun med seg lagvenninnen Berit Mørdre (26) og Ingrid Aufles (25) fra Mosjøen, og sammen løp trioen inn til et oppsiktsvekkende VM-sølv på stafetten. Dermed var begrepet «Jentut’n» lansert, et av de mest kjente begrep i norsk idrett. Med Ingrid som leder og med Babben Enger (26) som stafetterstatter for seg selv satset Jentut'n for fullt frem mot OL i Grenoble 1968. Der ble trioen Inger Aufles, Babben Enger og Berit Mørdre historiske ved å vinne Norges første OL-gull i langrenn for kvinner etter gnistrende løp av alle tre på stafetten, ikke minst av Mørdre på sisteetappen. Norge vant foran Sverige og Sovjet. Individuelt vant Mørdre sølv og Aufles bronse på 10 km.

Etter Grenoble-triumfene ble Berit Mørdre den naturlige lederskikkelsen og det store forbildet i norsk kvinnelangrenn frem til hun la opp i 1976.  Før det hadde hun som ankerkvinne løpt Norge inn til en fjerdeplass i stafett i VM 1970, til bronse i OL 1972 og til en sjetteplass i VM 1974. 

Av andre internasjonale plasseringer kan nevnes en seier, to andreplasser og en tredjeplass i Holmenkollen, samt en seier og to tredjeplasser i Falun. Nasjonalt vant Mørdre hele 21 NM-medaljer individuelt, hvorav 13 gull, og i 1975 fikk hun kongepokalen. I NM i stafett var Mørdre og venninnene i Romerikslaget suverene i perioden 1965-70. Totalt ble det dermed 19 NM-gull på Mørdre. I 1966 fikk hun Porsgrunds Porselænsfabriks Ærespris og i 1971 fikk hun Holmenkollmedaljen som den første norske kvinnelige langrennsløperen.

Det er en av de store norske kvinnelige toppidrettsutøvere, og en av pionerne for kvinnelig konkurranseidrett i Norge, som nå er gått bort. Vi takker Berit Mørdre for alt hun har betydd for norsk idrett generelt og norsk skiport spesielt. Hennes prestasjoner i langrennsløypene vil lyse stolt som et minne i vår idrettshistorie.

Tom Tvedt
President i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komite

Inge Andersen
Generalsekretær i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komite

Erik Røste
President i Norges Skiforbund

NIF-EPI01, 01