Hopp til innhold

Snøseminar i Grånåsen: Prosjektleder for VM på ski i Trondheim Guri Hetland og kommunaldirektør i Trondheim Morten Wolden arrangerte snøseminar i Trondheim torsdag. Til høyre anleggsrådgiver i Norges skiforbund Marit Gjerland. Fotos: Carl Erik Eriksson, Trondheim kommune

- Det er essensielt å jobbe med snø

- Å arrangere et VM på ski uten å tenke på snø er som arrangere svømme-VM uten å ha vann i bassenget, mener Marit Gjerland.


Marit Gjerland. 

Og Gjerland mener både søkerkomiteen for VM i 2021 og Trondheim kommune tar snøutfordringene som vil komme, på alvor. 

- Jeg vil si at Trondheim har tatt føringa her. Det er et tungt kunnskapsmiljø i byen. De er med på laget, sier hun. 

Gjerland er anleggsrådgiver i Norges skiforbund og jobber med prosjektet «Snow for the future».


Gruppearbeid

Kunstsnøløype i New York?
Hun innledet seminaret «Snø te' vintern» som ble arrangert på Toppidrettssenteret i Granåsen i Trondheim torsdag 24. september. 

Seminaret ble arrangert av søkerkomiteen for VM og kommunen. 

Der var også fylkeskommunen, skiklubber, arrangører, anleggseiere og løypespesialister fra hele regionen inkludert Midt-Sverige, politikere, utøvere og etter hvert også Stortingets kulturkomité til stede. 

De fikk høre at utfordringene er mange, men at skisporten ikke bare kan reddes, men også utnytte situasjonen til å spre sporten over større deler av verden. 

- Det vil komme en snøkrise. Vi skal ikke bare snu trenden, men om vi lykkes kan vi klare å spre skisporten til nye deler av verden. Det er vel ikke noe i veien med kunstsnøløype i Central Park i New York, for eksempel, sier Marit Gjerland. 

- Hvor viktig er det som VM-arrangør å jobbe med alternative måter å produsere snø på? 

- Det er alfa omega og helt essensielt. Hvis du skal arrangere svømme-VM må du være sikker på at det er vann i bassenget. Vi er aldri sikker på om det er snø her i 2021, derfor må vi tenke alternativt, sier Gjerland.


Klimahensynet er viktig
 
Kommunaldirektør for kultur, idrett og næring i Trondheim kommune, Morten Wolden, berømmer kompetansen som finnes i byen, både praktikerne i Trondheim bydrift og teoretikerne ved NTNU generelt og Sintef spesielt. 

- Det er viktig for oss å ha forskningsmiljøene ved NTNU og Sintef i ryggen. De vil utrede hvordan man skal produsere snø med så lite energi som mulig, på en billigst mulig måte, sier han. 

- Det kan virke litt paradoksalt at klimaendringer fører til mindre snø og så er svaret på å det å bruke enda mer energi til å produsere kunstsnø? 

- Sintef hadde ikke blitt med på dette om ikke klimahensynet ble høyt prioritert. Vi må gjøre dette så klimavennlig som mulig, sier Wolden.

Han mener snøproduksjon i plussgrader ikke er svaret på de globale klimautfordringene, men at søkelyset på snø og vinter kan føre til nødvendig oppmerksomhet rundt klimasaken. 

- Snø er noe vi alle har et forhold til og skiløping er en del av vår kulturarv. Skal vi være sikre på å kunne bruke skiene i fremtiden, må vi både redusere klimagassutslipp og finne miljøvennlige løsninger for snøproduksjon, mener Morten Wolden. 


At Trondheim bydrift nå er i gang med snølagring, gjør hverdagen vår mer forutsigbar, mener Didrik Tønseth, nummer to fra høyre. Her intervjues han, Vidar Finnland fra Trondheim bydrift og landslagstrener Tor-Arne Hetland av Morten Wolden.

Snøgaranti fra og med denne vinteren
 
Mange ganger verdensmester og olympisk mester og nå landslagstrener Tor-Arne Hetland og fersk verdensmester Didrik Tønseth overvar også deler av seminaret. 

Etter noen år med kritikk, mener de samarbeidet med Trondheim bydrift nå fungerer mye bedre. 

- Det finnes en verdensmester i skisport nesten på hvert gatehjørne i Trondheim. De utøverne trenger snø for å bli boende i byen. Derfor er samarbeidet med Trondheim bydrift viktig, mener Hetland. 

Didrik Tønseth er glad for at det nå er blitt mer forutsigbart. 

- Når jeg står opp morran trenger jeg å vite hvor og når det er kjørt opp spor. Det fungerer bra nå, med varsling på sms og en oppdatert Facebook-side, sier han. 

Som et ledd i arbeidet med snøgaranti ble det i Granåsen lagret snø fra vinteren 2014/2015. Den kan brukes hvis snøen uteblir til vinteren. 

Snølagring

NIF-EPI02, 02