Hopp til innhold

Bjørn Dæhlie og Gabriel Batistuta (NIF)

Mottok prestisjetung Fair Play-pris

Bjørn Dæhlie er tildelt den prestisjetunge Fair Play Mecenate-prisen for 2015.

Onsdag 1. juli er Dæhlie på plass i Castiglion Fiorentino i Italia for å motta prisen. Den argentinske fotballegenden, Gabriel Batistuta er også en av prisvinnerne.

- Personlig er jeg veldig stolt over å bli tildelt en pris som dette. Det er selvsagt hyggelig å bli husket for mine resultater, men jeg er ydmyk over at jeg også blir anerkjent for min holdning til det å drive og utøve min idrett. Prisen henger veldig høyt, sier Dæhlie.

Gabriel Batistuta, for mange kjent som en notorisk målscorer for Fiorentina, Roma og det argentinske landslaget, blir også hedret i Italia.


Fra prisutdelingen

- Batistuta er en legende, men ikke minst en veldig hyggelig person. Det var stort å få møte ham, fortsetter Dæhlie.

Juryen som har stemt frem Dæhlie består av medlemmer fra hele verden som representerer den internasjonale sportspressen og ulike internasjonale sportsorganisasjoner. I juryen sitter blant annet tidligere idrettshelter som Lord Sebastian Coe, Frankie Fredericks, Claudia Bokel, Sergey Bubka og Irena Szewinska.

I sin begrunnelse skriver juryen at Bjørn Dæhlie får prisen for sine etiske verdier og holdninger til fair play. Juryen anerkjenner både nåværende og tidligere utøvere.

Langrennskongen med åtte olympiske gullmedaljer og 12 OL-medaljer totalt får utdelt prisen ved en høytidelig seremoni i Castiglion Fiorentino, i Italia.

Bjørn Dæhlie er i et særdeles eksklusivt selskap i Italia i kveld. Blant de andre prisvinnerne finner man nederlandske svømmeren Inge De Bruijn, fire ganger olympisk mester (tre gull i Sydney, ett gull i Athen) den ukrainske svømmeren Yana Klochkova (fire OL-gull, to i Sydney og to Athen) og den russiske friidrettstuøveren Tatyana Lebedeva (olympisk mester i lengde, og verdensmester i tresteg).

Fair Play Mecenate ble delt ut for første gang i 1997. Prisen har som mål om å fremme respekten for mennesker i hele verden, arbeid mot diskriminering, en fair og ærlig idrett – samt å arbeide mot doping i idrett.

Johan Olav Koss fikk prisen i 2003, Ole Einar Bjørndalen fikk prisen i 2009 og Marit Bjørgen i 2014. Blant tidligere vinnere finner man også Irena Szewinska, Frankie Fredericks, Marc Girardelli, Paolo Rossi, Pernilla Wiberg, Lord Sebastian Coe, Nawal El Moutawakel, Bob Beamon, Javier Sotomayor, Tommie Smith og George Weah.

- Bjørn Dæhlie er først og fremst kjent for alle de fantastiske øyeblikkene han ga det norske folk i skisporet. Jeg er derfor veldig glad for at han mottar en Fair Play-pris som også understreker hvilke menneskelige kvaliteter Bjørn har. Langrenn er en individuell idrett, men Bjørn var en betydelig bidragsyter til en raus prestasjonskultur på 90-tallet som har preget både norsk og internasjonal idrett i etterkant, sier skipresident Erik Røste.

NIF-EPI03, 03