Hopp til innhold

Stein Eriksen (NTB scanpix)

Minneord: Stein Eriksen er død

Den siste av heltene fra OL i Oslo 1952, Stein Eriksen, døde søndag i sitt hjem i Utah, USA, 88 år gammel.

 Stein Eriksen er en norsk idrettslegende. Han var en skipionér og har banet veien for det alpineventyret vi ser i Norge i dag.

At Norge skulle vinne OL-gull på skøyter (Hjallis), i kombinert (Slåttvik), i langrenn (Brenden) og hopp (Bergmann) kom ikke som noen overraskelse. At vi skulle vinne OL-gull i alpint var en sensasjon. Riktig nok hadde Stein klart VM-bronse i slalåm i 1950. Nordmenn hadde ikke en gang drømt om at han skulle vinne gull i storslalom og klare sølv i slalom i et OL. To år senere vant han 3 VM-gull i Åre. 

Stein Eriksen ble født inn i en ekte skifamilie. Faren Marius, som var med i den norske 22-manns turntroppen som fikk bronse i OL 1912, ble flere ganger premiert i Holmenkollen i nordisk. Storebror Marius jr. tilhørte norgeseliten i alpint. Stein var tidlig kjent som en «villmann» i løypa. Han utviklet sin egen stil. Den gikk ut på å kjøre mest mulig rett på portene. Det skulle ikke kastes bort tid på lange runde svinger. Dette resulterte i at han ofte kjørte ut. Etter hvert satt stilen bedre. Dette ble demonstrert til fulle i OL 1952 og VM 1954. «Stein-stilen» ble et begrep, som andre senere tok etter. Stein vant alpint i Holmenkollen 6 ganger og NM 5 ganger. Han fikk Morgenbladets gullmedalje 1951, Holmenkollmedaljen 1952 og Sportsjournalistenes statuett 1951 og 1954.

Etter VM-triumfen i 1954 reiste Stein til USA. Der etablerte han seg raskt som USAs største skipersonlighet. Han ble en enestående "goodwill ambassadør" for Norge. Mange sier at det var Stein som lærte amerikanerne å stå på ski. Selv i dag er Stein det største skinavnet i USA. Hans fødselsdag 11. desember feires som «Stein Eriksen Day». I 1997 ble han utnevnt til ridder av Den kgl. Norske Fortjenstorden for sin innsats for Norge i USA.

Det er en av norsk idretts største utøvere som nå har gått bort. Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komite (NIF) - og Norges Skiforbund (NSF) - takker Stein for alt han presterte, alle drømmer han skapte, og for alt han har betydd for alpinsporten nasjonalt og internasjonalt. Vi lyser fred over hans minne. 

Tom Tvedt, Idrettspresident                                                                                              Inge Andersen, Generalsekretær i NIF
Erik Røste, Skipresident

NIF-EPI01, 01