Hopp til innhold

En fluorfri virksomhet

Her har vi NSFs fluorside med relevant informasjon for ski-Norge.

11. august 2022: FIS-totalforbudet mot fluorholdige glidprodukter er utsatt til 2023-2024-sesongen. Se nyhetssak lenger ned. 

NSF-FLUORFORBUD sesongen 2021-2022

Skistyrets vedtak: 
Norges Skiforbund opprettholder totalforbudet mot fluorholdige glidprodukter i alle konkurranser i alle grener for klasser t.o.m. 16 år. EU/EØS har forbudt produksjon, salg og bruk av produkter som inneholder C8/PFOA. Disse produktene vil som en følge av dette forbudet, være forbudt i alle konkurranser for alle aldersklasser. 

I henhold til EU-direktiv er nå smurningsleverandørene underlagt EU-regulativet regulerer produserenter av fluorholdige råmaterialer og produkter. Alle produsentene av skismøring forholder seg til dette regulativet, og skal de produsere fluorholdig skismøring i dag så er det etter gjeldende EU-regler. Så hva må Ola og Kari Nordmann, som kun går skiturer og trener, i marka gjøre? I utgangspunktet ingenting. EU-regulativet gjør det ikke forbudt for forbrukere og bruke opp sine gamle produkter. Du kan bruke opp de produktene du har selv om de inneholder «ny/gammel» fluor, men skal man investere i nye produkter anbefaler vi at du kjøper fluorfrie produkter.

PS: For de som skal kose seg i alpinbakken, turfolket og for de som trener på ski, men ikke er med i konkurranser vil ikke forbudet mot fluorholdige glidprodukter ha noen innvirkning. Forbudet mot fluor gjelder i konkurranser i regi av FIS og NSF. EU direktivet forbyr ikke fluor, men det regulerer industrien i forhold til hva slags type fluorholdige glidprodukter de har lov å produsere og selge. Smurningsleverandørene har visst om dette i flere år, og de har kommet på markedet med produkter som inneholder lovlig fluor. Det er ikke forbudt for det norske folk som skal gå tur i marka å fortsette og bruke de produktene man tidligere har kjøpt inn. Vi anbefaler uansett fluorfrie glidprodukter når du skal gå til innkjøp av nye produkter.  

Se også langrenns side, HMS og skismøring.

Aktuelle saker
11.08.22:
Totalforbudet utsatt
07.04.22:
VARSLER FULL fluortesting
03.06.21:
FLUORFORBUDET UTSETTES TIL 2022-2023-SESONGEN
25.09.20:
UTFORDRENDE SITUASJON FOR NSF
25.09.20:
Erik røste: norge har gått foran
25.09.20:
Forskjellen på fis sitt fluorforbud og  eu-direktivet
04.08.20: Fluorforbud i norske skirenn
28.05.20: 
FIS med statusrapport
27.05.20: fis-intervju med leder av arbeidsgruppen 
27.11.19:  
FIS Council vedtok fluorforbud

NIF-EPI02, 02
NTB