Hopp til innhold

En fluorfri virksomhet

Fluorforbudet er utsatt til 2022-2023-sesongen.

– Norge har gått foran og var første nasjon til å forby fluorsmurning opp til og med 16 år. Det forbudet vil også gjelde denne sesongen, sier skipresidenet Erik Røste.

Det kom et nytt EU-direktiv gjeldende fra i sommer. Smurningsleverandørene er underlagt EU-regulativet regulerer industrien som produserer fluorholdige råmaterialer og produkter. Alle produsentene av skismøring forholder seg til dette regulativet, og skal de produsere fluorholdig skismøring i dag så er det etter gjeldende EU-regler. Så hva må Ola og Kari Nordmann, som kun går skiturer og trener, i marka gjøre? I utgangspunktet ingenting. EU-regulativet gjør det ikke forbudt for forbrukere og bruke opp sine gamle produkter. Du kan bruke opp de produktene du har selv om de inneholder «ny/gammel» fluor, men skal man investere i nye produkter anbefaler vi at du kjøper fluorfrie produkter.

PS: For de som skal kose seg i alpinbakken, turfolket og for de som trener på ski, men ikke er med i konkurranser vil ikke fluorforbudet ha noen innvirkning. Forbudet mot fluor gjelder i konkurranser i regi av FIS og NSF. Det viktig å skille mellom FIS sitt fluorforbud og EU-direktivet som tredde i kraft juli 2020. EU direktivet forbyr ikke fluor, men det regulerer industrien i forhold til hva slags type fluorprodukter de har lov å produsere og selge. Smurningsleverandørene har visst om dette i flere år, og de har kommet på markedet med produkter som inneholder lovlig fluor. Det er ikke forbudt for det norske folk som skal gå tur i marka å fortsette og bruke de produktene man tidligere har kjøpt inn. Vi anbefaler uansett fluorfrie produkter når du skal gå til innkjøp av nye produkter.  

Aktuelle saker
03.06.21:
FLUORFORBUDET UTSETTES TIL 2022-2023-SESONGEN
25.09.20:
UTFORDRENDE SITUASJON FOR NSF
25.09.20:
Erik røste: norge har gått foran
25.09.20:
Forskjellen på fis sitt fluorforbud og  eu-direktivet
04.08.20: Fluorforbud i norske skirenn
28.05.20: 
FIS med statusrapport
27.05.20: fis-intervju med leder av arbeidsgruppen 
27.11.19:  
FIS Council vedtok fluorforbud

NIF-EPI02, 02
NTB